Ένας 16-χρονος λαθρεπιβάτης επέζησε από την πτήση Καλιφόρνια – Χαβάη, ενώ είχε κρυφτεί στον τροχό του αεροπλάνου. Τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα υπό αυτές τις συνθήκες; η Tara McKelvey από το BBC θα μας δώσει τις απαντήσεις.
Ενενήντα έξι άνθρωποι μέχρι σήμερα (ή τουλάχιστον αυτοί είναι γνωστοί) έχουν κρυφτεί σε αεροπλάνα από το 1947 έως και το 2012, και σύμφωνα με το Civil Aerospace Medical Institute των ΗΠΑ, μόνο οι 23 επέζησαν.
Κατά τη διάρκεια αυτής της 5ωρης πτήσης πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, σε υψόμετρο 11.600 μέτρων, ο έφηβος φέρεται να έχασε τις αισθήσεις του – πράγμα που δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της έλλειψης οξυγόνου στον εγκέφαλο. “Θα είχατε δύσπνοια και θα χάνατε τις αισθήσεις σας” αναφέρει ο Peter Hackett, διευθυντής του Altitude Medicine στο Telluride, του Colorado. “Δεν θα ήταν ευχάριστο.”
Ένα άλλο πρόβλημα για τους λαθρεπιβάτες σε ένα αεροπλάνο είναι το κρύο – με χαμηλές θερμοκρασίες που αγγίζουν τους – 62 oC. “Σε μια τέτοια κρύα κατάσταση, η καρδιά δεν αντλεί πολύ αίμα“, αναφέρει ο Hackett . “Και το αίμα που υπάρχει πηγαίνει στον εγκέφαλο, από ένα σημείο και μετά εμπίπτει σε μια ποικιλόθερμη κατάσταση” , σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης του 1996 (PDF) για την αμερικανική Ομοσπονδιακή Διοίκηση της Αεροπορίας (FAA). Μοιάζει πολύ με μια φάση αδρανοποίησης, όταν το σώμα χρειάζεται λιγότερο οξυγόνο από το κανονικό. Ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή επιβραδύνουν δραματικά.
Οι λαθρεπιβάτες μπορεί επίσης να υποφέρουν και από την αποσυμπίεση, που προκαλείται από μια απότομη πτώση της πίεσης γύρω τους. Έτσι φυσαλίδες αέρα αρχίζουν να σχηματίζονται στους ιστούς και τα αιμοφόρα αγγεία τους επιβραδύνοντας τη ροή του αίματος.
Οι όμως νέοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν. Οι συντάκτες της έκθεσης της FAA ανέφεραν ότι ένα “νεαρό, λεπτό” άτομο έχει καλύτερες πιθανότητες να επιβιώσει από κάποιον που είναι βαρύς.
Το 2000, ένας άνδρας επέζησε μιας πτήσης επτά ωρών πτήσης από τη Γαλλική Πολυνησία στο Λος Άντζελες. “Είχε ραντιστεί με λάδι από το σύστημα προσγείωσης και τα ρούχα του, έγιναν κομματάκια” , σύμφωνα με την εφημερίδα Los Angeles Times. Άλλοι χάνουν τη ζωή τους όταν το σύστημα προσγείωσης κατεβαίνει.
“Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος”, αναφέρει ο Michael Yaron, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Colorado, όταν ρωτήθηκε για το αγόρι στη Χαβάη. “Συμβαίνουν και θαύματα. Το παιδί ήταν τυχερό.”