Τι έβλεπε το Philae; Είναι αναμφισβήτητα το επιστημονικό γεγονός της χρονιάς. Το ευρωπαϊκό σκάφος Rosetta κατάφερε τον περασμένο Αύγουστο να φτάσει και να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67/Ρ Τσουριούμοφ/Γερασιμένκο και πριν από ένα μήνα έστειλε στην επιφάνεια του μια διαστημοσυσκευή, ένα ρομποτικό εργαστήριο για να κάνει μελέτες και αναλύσεις από το έδαφος και το υπέδαφος του διαστημικού βράχου.
[gallery columns=”4″ link=”file” ids=”41301,41302,41303,41304″]Το εγχείρημα της προσεδάφισης της διαστημοσυσκευής Ρhilae προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και το ενδιαφέρον του κοινού στράφηκε για λίγες μέρες σε όσα συνέβαιναν 511 εκατ. χλμ μακριά από τη Γη.
Αν και το Ρhilae δεν κατάφερε να προσεδαφιστεί ομαλά στον κομήτη – αφού λόγω της έλλειψης βαρύτητας η συσκευή έκανε συνεχείς αναπηδήσεις μέχρι να καταλήξει σε ένα σημείο ανάμεσα σε βράχους όπου δεν υπήρχε η απαραίτητη φωτεινότητα για να λειτουργήσει όπως ήταν κανονικά προγραμματισμένο – πρόλαβε να φέρει σε πέρας πολλές σημαντικές εργασίες και αναλύσεις προτού τελικά παύσει να λειτουργεί.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από φωτογραφίες τις οποίες κατέγραφε η κάμερα του Rosetta κατά τη διάρκεια της λεπτής επιχείρησης του Philae.
RSS – Επιστήμη & Τεχνολογία – Επικαιρότητα – Τα Νέα Οnline