Wi-Fi 6 τι είναι διαφορετικό και γιατί πρέπει να με νοιάζει

Σε παλαιότερη δημοσίευση αναφέραμε το Wi-Fi 6, το ασύρματο πρότυπο επόμενης γενιάς που είναι πιο γρήγορο από το 802.11ac. Όμως εκτός από την ταχύτητα, θα παρέχει καλύτερες επιδόσεις σε περιοχές με συμφόρηση, από γήπεδα μέχρι το σπίτι σας. Θα το δούμε το 2019.

Το Wi-Fi όπως αναφέραμε χθες έχει αριθμούς έκδοσης! Ακόμα και παλιά παλιά ονόματα του Wi-Fi όπως το “802.11ac” έχουν μετονομαστεί σε φιλικά ονόματα προς το χρήστη ονόματα όπως “Wi-Fi 5.”

Ακολουθούν οι εκδόσεις του Wi-Fi:

Το Wi-Fi 4 είναι το 802.11n, που κυκλοφόρησε το .
Το Wi-Fi 5 είναι το 802.11ac, που κυκλοφόρησε το 2014.
Το Wi-Fi 6 είναι η νέα έκδοση, γνωστή και ως 802.11ax. Θα κυκλοφορήσει το 2019.

Όμως και οι παλαιότερες εκδόσεις του Wi-Fi που δεν χρησιμοποιούνται ευρέως απέκτησαν και αυτές όνομα:

Το Wi-Fi 1 είναι το 802.11b, που κυκλοφόρησε το 1999.
Το Wi-Fi 2 είναι το 802.11a, που κυκλοφόρησε επίσης το 1999.
Το Wi-Fi 3 είναι το 802.11g, που κυκλοφόρησε το 2003.

Ταχύτερο Wi-Fi

Ως συνήθως, το τελευταίο πρότυπο Wi-Fi προσφέρει ταχύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Aν χρησιμοποιείτε ένα router Wi-Fi με μία μόνο συσκευή, η μέγιστη ταχύτητα θα πρέπει να είναι έως και 40% υψηλότερη με το Wi-Fi 6 σε σύγκριση με το προηγούμενο Wi-Fi 5.

Το Wi-Fi 6 είναι ταχύτερο λόγω της αποτελεσματικότερης κωδικοποίησης δεδομένων, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα πολύ υψηλότερες επιδόσεις. Περισσότερα δεδομένα συμπιέζονται στα ίδια ραδιοκύματα. Τα chips που κωδικοποιούν και αποκωδικοποιούν αυτά τα σήματα συνεχίζουν να γίνονται πιο ισχυρά και έτσι μπορούν να διαχειριστούν μεγαλύτερες ποσότητες δεδομένων.

Το νέο πρότυπο αυξάνει τις ταχύτητες ακόμα και στα δίκτυα των 2.4GHz. Αν και η βιομηχανία προτιμά το Wi-Fi στα 5GHz για λιγότερες παρεμβολές, το 2,4GHz είναι ακόμα καλύτερο στο να διεισδύει μέσα από στερεά αντικείμενα.

Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας

Μια νέα λειτουργία “χρόνου αφύπνισης στόχου” (target wake time ή TWT) βοηθάει τα smartphone, ή τους υπολογιστές σας που έχουν δυνατότητα Wi-Fi να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπαταρίας.

Όταν το router “μιλάει” σε μια συσκευή (όπως το smartphone σας), μπορεί να πει τη συσκευή πότε ακριβώς να βάλει το Wi-Fi σε ύπνο αλλά και πότε να ξυπνήσει για να πάρει την επόμενη μετάδοση. Αυτό θα εξοικονομήσει ενέργεια στις , γιατί το Wi-Fi θα αποκτήσει περισσότερο χρόνο σε λειτουργία αναμονής. Αυτό φυσικά σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στην μπαταρία σας.

Καλύτερη απόδοση σε πολυσύχναστες περιοχές

Το Wi-Fi δεν δίνει καλό σήμα όταν βρίσκεστε σε κάποιο πολυσύχναστο χώρο με πολλές συσκευές που το χρησιμοποιούν. Φανταστείτε ένα πολυσύχναστο στάδιο, ένα αεροδρόμιο, ένα ξενοδοχείο, ένα κέντρο. Ίσως η σύνδεσή σας είναι πολύ αργή.

Το νέο Wi-Fi 6, γνωστό και ως 802.11ax, θα φέρει πολλές νέες τεχνολογίες που θα βοηθήσουν στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Η Intel αναφέρει ότι το Wi-Fi 6 θα βελτιώσει τη μέση ταχύτητα ανά χρήστη κατά “τουλάχιστον τέσσερις φορές” σε περιοχές με συμφόρηση στο δίκτυο.

Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους πολυάσχολους δημόσιους χώρους, αλλά και για το σπίτι σας αν έχετε πολλές συσκευές συνδεδεμένες στο Wi-Fi.

Γιατί το Wi-Fi 6 είναι καλύτερο στη συμφόρηση

Αν και δεν χρειάζεται να γνωρίζετε τις λεπτομέρειες, ένα Wi-Fi 6 hotspot με μια συσκευή Wi-Fi 6 θα λειτουργεί καλύτερα. Ας δούμε γιατί:

Το Wi-Fi 6 μπορεί να διαιρέσει ένα ασύρματο σε πάρα πολλά subchannels. Κάθε ένα από αυτά τα subchannels μπορεί να μεταφέρει δεδομένα που προορίζονται για κάποια διαφορετική συσκευή. Αυτό συμβαίνει λόγω της τεχνολογίας Orthogonal Frequency Division Multiple Access, ή OFDMA. Το μπορεί να “συνομιλεί” με περισσότερες συσκευές ταυτόχρονα.Wi-Fi 6

Το νέο riderless έχει βελτιώσει το MIMO-Multiple In/Multiple Out, κάτι που επιτρέπει στο hotspot να “μιλάει” σε πάρα πολλές συσκευές ταυτόχρονα. Με το Wi-Fi 5, το hotspot μπορούσε να “μιλήσει” ταυτόχρονα σε συσκευές, αλλά οι συσκευές αυτές δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν ταυτόχρονα. Το Wi-Fi 6 διαθέτει μια βελτιωμένη έκδοση πολλαπλών χρηστών ή MU-MIMO που επιτρέπει στις συσκευές να ανταποκρίνονται ταυτόχρονα.

Πολλά hotspots που βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο ενδέχεται να εκπέμπουν στο ίδιο κανάλι. Σε αυτή την περίπτωση, το router ακούει και περιμένει για ένα σαφές σήμα πριν απαντήσει. Με το Wi-Fi 6, τα ασύρματα σημεία πρόσβασης που βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο μπορούν να διαμορφωθούν ώστε να έχουν διαφορετικά χρώματα Basic Service Set ή BSS. Αυτό το “χρώμα” είναι απλά ένας αριθμός μεταξύ του 0 και του 7. Έτσι αν μια συσκευή ελέγχει αν υπάρχουν καθαρά κανάλια για να ακούσει, μπορεί να παρατηρήσει κάποια μετάδοση με αδύναμο σήμα και διαφορετικό “χρώμα”. Τότε θα αγνοήσει αυτό το σήμα χωρίς να περιμένει, για βελτιωθεί η απόδοση σε περιοχές με συμφόρηση.

Ψάξτε για “Wi-Fi 6” και “Wi-Fi 6 Certified”

Αν θέλετε να αγοράσετε μια νέα συσκευή, δεν θα χρειάζεται να διαβάσετε όλο το manual. Ο κατασκευαστής της συσκευής θα αναφέρει ότι έχει “Wi-Fi 6” ή “Wi-Fi 5.”

Θα αρχίσετε να βλέπετε επίσης το λογότυπο “Wi-Fi 6 Certified” σε συσκευές που έχουν περάσει από τη διαδικασία πιστοποίησης της Wi-Fi Alliance. Πριν, υπήρχε ένα λογότυπο “Certified Wi-Fi” το οποίο δεν ανέφερε την γενιά του προϊόντος.

Αυτά τα Wi-Fi 6 routers θα πρέπει να υποστηρίζουν και το WPA3 για πιο ασφαλείς συνδέσεις σε δίκτυα Wi-Fi, αλλά η υποστήριξη WPA3 δεν απαιτείται.

Πότε θα το πάρετε;

Η ASUS ανακοίνωσε το router RT-AX88U. Διαθέτει μερικές τεχνολογίες 802.11ax αλλά δεν υποστηρίζει το τελικό πρότυπο, το οποίο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Ορισμένα routers μπορεί να διαφημίζουν ήδη την “τεχνολογία 802.11ax”, αλλά το Wi-Fi 6 δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα. Επίσης, δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες συσκευές που υποστηρίζουν το Wi-Fi 6.

Η Wi-Fi Alliance αναμένει ότι το πρότυπο θα οριστικοποιηθεί και θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή το 2019. Μετά το 2019 λοιπόν θα δούμε νέα router, smartphones, tablet, φορητούς υπολογιστές με τη νέα τεχνολογία.

_____________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).