Ποιο είναι το εύρος ενός τυπικού δικτύου Wi-Fi;

Με τον όρο “εύρος” ενός δικτύου Wi-Fi αναφερόμαστε στην ισχύ του σήματος. Οι περισσότεροι σκέφτονται το router καθορίζει την ισχύ του σήματος σε ένα δίκτυο Wi-Fi. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Το εύρος του router έχει βέβαια σημασία, αλλά μπορεί να βελτιωθεί προσθέτοντας επιπλέον σημεία πρόσβασης (access points). Συνήθως δεν χρησιμοποιούμε επιπλέον σημεία πρόσβασης στο σπίτι, καθώς ένα συνηθισμένο router φτάνει για να διαμοιράσει το WiFi σε όλους μας τους χώρους. Wi-Fi

Αντίθετα ένα συνηθισμένο router δεν φτάνει για επιχειρήσεις, που έχουν περισσότερους ορόφους ή μεγαλύτερος χώρους. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να προστεθούν επιπλέον ασύρματα σημεία πρόσβασης.

Τα σημεία ασύρματης πρόσβασης σχηματίζουν ένα ασύρματο τοπικό δίκτυο (WLAN). Το εύρος ενός τέτοιου δικτύου αλλά και το εύρος του router, καθορίζεται από:

  • Την θέση του σημείου πρόσβασης και πόσο μακριά είναι από τις συσκευές που προσπαθούν να συνδεθούν με αυτό.
  • Αντικείμενα που υπάρχουν μεταξύ του σημείου πρόσβασης και μιας συσκευής. Μια ξύλινη πόρτα δεν θα παρουσιάσει μεγάλο πρόβλημα, αλλά μια μεταλλική μπορεί ακόμη και να εμποδίσει το σήμα.
  • Το πρωτόκολλο 802.11 που χρησιμοποιείτε. Η Apple χρησιμοποιεί για παράδειγμα το 802.11n το οποίο είναι ταχύτερο από το πρωτόκολλο 802.11.
  CNSA Γιατί η Κίνα σχεδιάζει ταξίδι στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού;

Wi-Fi Συχνότητες και κανάλια

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν θέλετε να ρυθμίσετε το εύρος ενός δικτύου WiFi είναι το ποιο κανάλι χρησιμοποιεί. Ένα σωστό κανάλι μπορεί να σας δώσει πολύ πιο γρήγορες ταχύτητες ενώ ένα λάθος μπορεί να τις περιορίσει.

Τα routers και τα access points μεταδίδουν τα σήματα σε μια συγκεκριμένη συχνότητα. Οι συχνότητες που χρησιμοποιούνται γενικά από τα πρωτόκολλα 802.11 είναι στα 5GHz, και στα 2,4 GHz. Μεγαλύτερες συχνότητες χρησιμοποιούνται σε άλλα πρωτόκολλα 802.11 όπως π.χ. το 802.11ad που μπορεί να χρησιμοποιεί για συχνότητες μέχρι και στα 60GHz.

Τα περισσότερα routers χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο 802.11 γι ‘αυτό και συναντάμε συχνότερα τις συχνότητες των 2.4GHz και των 5GHz.

Στη συχνότητα των 2,4 GHz, υπάρχουν περίπου δεκατέσσερα κανάλια. Από αυτά τα δεκατέσσερα κανάλια, τα 1, 6 και 11 είναι τα μόνα μη αλληλεπικαλυπτόμενα.

Στη συχνότητα των 5GHz, υπάρχουν 24 μη επικαλυπτόμενα κανάλια, ωστόσο αυτή η συχνότητα μπορεί να εμποδιστεί από τα διάφορα αντικείμενα που υπάρχουν σε ένα σπίτι, όπως πχ ένα φυτό εσωτερικού χώρου.

  Γρήγορο Android: τι μπορείτε να κάνετε & τι δεν λειτουργεί

Τα επικαλυπτόμενα κανάλια είναι τα κανάλια που μοιράζονται το φάσμα των συχνοτήτων και έτσι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Τα μη επικαλυπτόμενα κανάλια βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους και δεν χρειάζεται να μοιραστούν το φάσμα, κάτι που τα κάνει ταχύτερα.

Εύρος συσκευής

Φυσικά, ο δρομολογητής και τα σημεία πρόσβασης είναι μόνο το ένα μέρος του WiFi. Το άλλο μέρος είναι η συσκευή που συνδέεται με το router. Κάθε συσκευή που συνδέεται σε ένα δίκτυο WiFi το κάνει μέσω μιας δικής της, ενσωματωμένης κάρτας δικτύου. Η κάρτα αυτή έχει μια ορισμένη περιοχή λειτουργίας και έξω από αυτή δεν μπορεί να ανιχνεύσει κάποιο σήμα δικτύου WiFi. Οι περισσότερες συσκευές μπορούν να σαρώσουν συνδέσεις Wi-Fi σε ακτίνα 300 μέτρων.

Routers

Ένα router που υποστηρίζει διαφορετικά πρωτόκολλα 802.11 (πχ το 802.11n) σας επιτρέπει να κατεβάζετε πολύ πιο γρήγορα. Έτσι πριν αγοράσετε κάποιο router καλό θα είναι να ρωτήσετε ποιο πρωτόκολλο 802.11 υποστηρίζει. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες συμπεριλαμβάνονται στις προδιαγραφές του router και μπορούν να βρεθούν στη ιστοσελίδα του κάθε προϊόντος.

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω email

Το email σας για την αποστολή κάθε νέας δημοσίευσης

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

  +  42  =  46

Previous Story

Βίζα για ΗΠΑ; λογαριασμοί social, email και αριθμοί τηλεφώνων

Next Story

Mathesis Τρία νέα διαδικτυακά μαθήματα δωρεάν