Windows 10 δωρεάν; Πως κερδίζει περισσότερα η Microsoft;

Windows 10 δωρεάν;  Οι οικονομικές εκθέσεις των μεγάλων εταιρειών που έχουν μια θέση στο χρηματιστήριο, δημοσιεύτηκαν και φέτος. Από αυτές (μιλάμε για τις εκθέσεις SEC 10-Q και 10-K) αξίζει ίσως να δούμε την αρχική παράγραφο που δημοσιεύεται από την Microsoft από τον Ιούλιο του 2015, μετά από την επίσημη κυκλοφορία των Windows 10 (PDF).

Η Microsoft Corporation από το 2015 μέχρι και σήμερα σε όλες τις οικονομικές εκθέσεις προσθέτει την παρακάτω δήλωση:Windows 10

“Προσδοκούμε ότι τα Windows 10 θα επιτρέψουν νέες ευκαιρίες δημιουργίας εσόδων μετά τη χορήγηση της άδειας χρήσης πέρα ​​από τα αρχικά έσοδα από τις άδειες χρήσης”.

Τι σημαίνει αυτό; και γιατί εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η αόριστη δήλωση;

Όπως καταλάβατε η εταιρεία αναφέρεται στο μέλλον, και μάλλον δηλώνει ότι σύντομα θα δημιουργηθούν “νέες ευκαιρίες δημιουργίας εσόδων μετά τη χορήγηση της άδειας”.

Τα Windows 10 λειτουργούν σε πάνω από 600 εκατομμύρια μηνιαίες ενεργές συσκευές από τα τέλη του 2017, ένας αριθμός που θα συνεχίζει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.

Η μετάβαση στα Windows 10 θα μπορούσε να επιταχύνει ακόμα περισσότερο τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς ο κύριος ανταγωνιστής του λειτουργικού, τα Windows 7, πλησιάζουν την προθεσμία λήξης υποστήριξης από την Microsoft τον Ιανουάριο του 2020.

Όμως η δήλωση της Microsoft αναφέρεται σε ευκαιρίες που ξεκινούν μετά την παραχώρηση της άδειας χρήσης του λειτουργικού.

Για δεκαετίες, το franchise των Windows δίνει στην εταιρεία το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της μέσω συμβάσεων αδειοδότησης με κατασκευαστές υπολογιστών. Κάθε φορά που αγοράζετε ένα νέο PC με προεγκατεστημένα τα Windows, η τιμή συμπεριλαμβάνει και ένα τέλος για την άδεια χρήσης των Windows.

Η Microsoft δεν αποκαλύπτει πόσο πληρώνουν οι OEMs για κάθε αντίγραφο, αλλά είναι λογικό να υποθέσουμε ότι αυτές οι τιμές πέσει πολύ τα τελευταία χρόνια καθώς έχει πέσει κατά πολύ και η αγορά των PC. Η πτώση στα κέρδη της Microsoft από τους OEMs είναι πιθανότατα μεγαλύτερη σε υπολογιστές που προορίζονται για απλούς καταναλωτές, όπου το Windows 10 Home θα πρέπει να ανταγωνιστεί τους Mac της Apple και με την πολύ χαμηλή τιμή των Chromebooks.

Έτσι συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, όταν η εταιρεία αναφέρει “νέες ευκαιρίες δημιουργίας εσόδων μετά τη χορήγηση της άδειας χρήσης” το νόημα είναι ότι αναζητεί περισσότερους τρόπους να πάρει περισσότερα χρήματα μετά την αγορά ενός νέου υπολογιστή με Windows.

Πως; Ας δούμε παρακάτω:

Περισσότερες εκδόσεις Windows 10 premium

Κατά τη διάρκεια των ημερών που οι υπολογιστές επικρατούσαν στο μερίδιο της αγοράς, η Microsoft συνήθιζε να αυξάνει τα έσοδα των Windows, μετατρέποντας τις άδειες χρήσης των OEMs σε ειδικές εκδόσεις υψηλότερων τιμών.

Την πρακτική την είδαμε από την εποχή των Vista, όπου η εταιρεία διέθεσε τουλάχιστον έξι εκδόσεις στα κανάλια λιανικής: Starter, Home Basic, Home Premium, Business και Ultimate.

Με τα Windows 10, αυτή η τρέλα φάνηκε να σταματάει, καθώς το OS είχε αρχικά μόνο δύο εκδόσεις: Home και Pro.

Όμως οι premium εκδόσεις, καθώς και οι υψηλότερες τιμές, φαίνεται να επιστρέφουν με νέες εξειδικευμένες εκδόσεις του Windows 10. Για παράδειγμα το Windows 10 Pro for Workstations που έρχεται για power users που χρησιμοποιούν εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας.

Δεν θα εκπλαγούμε να δούμε την Microsoft να κάνει το ίδιο και για την έκδοση του Home, προσφέροντας μια αναβάθμιση για να ξεκλειδώσετε προηγμένες λειτουργίες με χαμηλότερο κόστος από μια πλήρη αναβάθμιση σε έκδοση Pro.

Υπηρεσίες πρόσθετων

Στη δεκαετία του 1990 η Microsoft διέθετε στην αγορά πρόσθετα λογισμικού για τους υπολογιστές με Windows, όπως το Windows Plus Pack ή αργότερα με το Windows Vista Ultimate Extras.

Σήμερα, που δεν κυκλοφορούν τέτοια πακέτα στους καταναλωτές, η Microsoft φέρεται να προτιμά τις cloud υπηρεσίες που είναι επικεντρωμένες στις επιχειρήσεις.

Τα τελευταία παραδείγματα δείχνουν ότι η Microsoft προσφέρει (με το ανάλογο κόστος βέβαια) προστασία Προστασίας Προηγμένων Απειλών (Advanced Threat Protection) μέσω του Windows Defender. Η επιπλέον υπηρεσία προσφέρει λειτουργίες ασφάλειας που βασίζονται στο σύννεφο, οι οποίες υπερβαίνουν τα παραδοσιακά antivirus. Προσφέρει επίσης και το Windows Analytics, το οποίο διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά ανάλυσης υψηλής ποιότητας.

Σε προηγούμενη δημοσίευση, αναφέραμε ότι η εταιρεία διαθέτει την υπηρεσία και σε παλαιότερα συστήματα.

Με κόστος λίγα δολάρια ανά μήνα ανά συσκευή, τα επιπλέον έσοδα της εταιρείας αυξάνονται γρήγορα.

Εφαρμογές τρίτων

Συχνά ακούμε από καταναλωτές ότι δεν τους αρέσουν οι τελευταίες προσθήκες της Microsoft στα Windows 10: crapware όπως τα Candy Crush Soda Saga και Farmville 2 υπάρχουν προεγκατεστημένα σε κάθε νέο PC. Από το μενού “Έναρξη” παρατηρούμε συνήθως πολλά άλλα “προτεινόμενα” προγράμματα, όπως το πολύ “απαραίτητο” Facebook.

Παρά τις καταγγελίες, η Microsoft δεν φαίνεται να σχεδιάζει να αλλάξει κάτι, προφανώς επειδή συμβάλλει στις οικονομικές αποδοχές της εταιρείας.

Microsoft Office

Τα Windows δεν είναι πλέον η κυρίαρχη οικονομική πηγή του Redmond. Το Microsoft Office και το Office 365, αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο των εσόδων της εταιρείας.

Κάθε νέος υπολογιστής που κυκλοφορεί τα τελευταία δύο χρόνια συμπεριλαμβάνει ένα προεγκατεστημένο αντίγραφο του Office. Μετά από μια σύντομη δοκιμαστική περίοδο, η εφαρμογή “κλείνει” και προσφέρει την δυνατότητα εγγραφής στο Office 365 Home ή Personal. Τα έσοδα για το Redmond φτάνουν και μέχρι τα 99 δολάρια ετησίως.

Η τακτική προφανώς λειτουργεί, καθώς ο αριθμός των συνδρομητών στις εκδόσεις του Office 365 έφτασε τα 29,2 εκατομμύρια το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Windows 10 και Διαφήμιση

Οι προτεινόμενες εφαρμογές και οι που εμφανίζονται από το Office και μέσω των Windows είναι τεχνικά διαφημίσεις. Φυσικά υπάρχει αρκετό χώρος για τη Microsoft να αυξήσει τα έσοδα της, στοχεύοντας τους χρήστες των Windows με διαφημίσεις από το λειτουργικό της σύστημα αλλά και μέσω προεγκατεστημένων εφαρμογών που έρχονται ακάλεστες με τα Windows 10.

Πριν από τέσσερα χρόνια, η Microsoft κυκλοφόρησε το Windows 8.1 με το Bing, το οποίο απευθυνόταν σε συσκευές χαμηλού κόστους. Ο λόγος που το έκανε ήταν να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς της μηχανής αναζήτησης Bing. Ναι μεν δωρεάν Windows 8 αλλά πάρτε και το Bing. Η διαφήμιση από την μηχανή αναζήτησης της Microsoft δίνει στην εταιρεία περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Microsoft εξακολουθεί να εξετάζεται για τις πρακτικές συλλογής δεδομένων με τα Windows 10. Αν οποιαδήποτε κίνηση της εταιρείας μοιάζει να προσπαθεί να δημιουργήσει έσοδα από δεδομένα πελατών, θα προσκαλέσει αντιδράσεις από τις ρυθμιστικές αρχές, ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Windows 10 δωρεάν κανείς;

Δημοσιεύτηκε από το ZDNet.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.110 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).