Τα Windows 10 και το Success Story της Microsoft

Στο συνέδριο προγραμματιστών της Microsoft Build 2016, ο Διευθύνων Σύμβουλος Satya Nadella δήλωσε ότι τα Windows 10 είναι η “ταχύτερα αναπτυσσόμενη έκδοση των Windows τόσο για τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις”, και ο Terry Myerson, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ομάδας των Windows, πρόσθεσε ότι “τα Windows 10 θα γίνει η έκδοση με την ταχύτερη διάθεση που είχαν ποτέ.” Τον τίτλο αυτό τον κατείχαν προηγουμένως τα Windows 7.

Μπορεί να γίνει όμως αυτή η σύγκριση; Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που βοηθούν την προώθηση των Windows 10, όπως παραδείγματος χάρη η δωρεάν διάθεση. Έτσι τα Windows 10 κατάφεραν να φτάσουν σε πάνω από 300 εκατομμύρια συσκευές περίπου 6 μήνες νωρίτερα από ό, τι το έκαναν τα Windows 7.Windows 10 success

Πριν φτάσουμε όμως στους βοηθητικούς παράγοντες, ας ρίξουμε μια ματιά στο ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Τα Windows 7 χρειάστηκαν 462 ημέρες (από τις 22 Οκτωβρίου 2009 έως στις 27 Ιανουαρίου του 2011), ή περίπου 15 μήνες, για να εγκατασταθούν σε 300 εκατομμύρια συσκευές. Τα Windows 10 χρειάστηκαν 281 ημέρες (από τις 29 Ιουλίου 2015 έως στις 5 Μαΐου του 2016), ή περίπου εννέα μήνες. Αυτό σημαίνει ότι τα Windows 10 χρειάστηκαν 181 λιγότερες ημέρες, ή περίπου έξι μήνες.

Εδώ είναι η πρόοδος των εγκαταστάσεων του νέου λειτουργικού σε ένα γράφημα:

windows_10_300_million

Όπως μπορείτε να δείτε, οι εγκαταστάσεις για τα Windows 7 και τα Windows 8 ήταν σχεδόν ίδιες για τους πρώτους έξι μήνες, αν και γρήγορα έγινε σαφές ότι τα Windows 8 δεν πωλούσαν τόσο γρήγορα όσο τα 7. Τα Windows 10 φαίνεται να βρίσκονται πάντα μπροστά και από τα δύο προηγούμενα λειτουργικά, και η κλίση της ανάπτυξής τους δείχνει εντυπωσιακή.

Γιατί όμως τα Windows 10 ξεπέρασαν τα προηγούμενα λειτουργικά;

  • Τα Windows 10 όπως προαναφέραμε, είναι διαθέσιμα σαν δωρεάν αναβάθμιση για τους ιδιοκτήτες των Windows 7 και 8.1 κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους. Αυτός είναι ο λόγος που η Microsoft μετράει “ενεργές συσκευές” με τα Windows 10 και όχι “πωλήσεις αδειών.”
  • Η Microsoft μετράει και τα τηλέφωνα που τρέχουν με το Windows 10 Mobile (τόσο εκείνων που αγοράζονται όσο και εκείνων που έχουν αναβαθμιστεί) στον συνολικό αριθμό. Στον συνολικό αριθμό συμπεριλαμβάνονται επίσης και τα Xbox One, τα Surface, και οι συσκευές HoloLens.
  • Τέλος, όπως συμβαίνει με κάθε κυκλοφορία των Windows, υπάρχουν περισσότεροι υπολογιστές στον κόσμο. O αριθμός συσκευών έχει αυξηθεί, και έτσι ο δυνητικός αριθμός των συσκευών που μπορούν να εκτελούν τα Windows 10 είναι μεγαλύτερος από ό, τι ήταν στις ημέρες των Windows 7.

Εδώ να αναφέρουμε ότι τα Windοws 10 είναι μια υπηρεσία. Αυτό σημαίνει ότι θα ενημερώνονται τακτικά με όχι μόνο διορθώσεις, αλλά και με νέα χαρακτηριστικά. Τα Windοws 10 αναπτύχθηκαν με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο από ό, τι οι προκάτοχοί τους, και είναι ακόμα υπό ανάπτυξη.

Για αυτούς τους λόγους, και επειδή τα Windows εξακολουθούν να είναι ζωτικής σημασίας για την εταιρεία, η Microsoft είναι πιέζει πολύ επιθετικά για την υιοθέτηση των Windοws 10.

Όμως ως γνωστόν δεν υπάρχει λογισμικό που να είναι τέλειο, και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να μην θέλει να αναβαθμίσει. Ορισμένοι χρήστες έχουν καταγγείλει ωστόσο ότι οι υπολογιστές τους αναβαθμίστηκαν χωρίς την άδεια τους. Ενώ η εταιρεία συνεχίζει να επαινεί το νέο, και πιο ασφαλές λογισμικό που έρχεται δωρεάν. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τους πάντες, ακόμη και με μια δωρεάν αναβάθμιση.

Το πραγματικό στοίχημα για την Microsoft θα διατηρήσει την υιοθέτηση των Windows 10, όταν λήξει η δωρεάν προσφορά αναβάθμισης. Η εταιρεία επανέλαβε σήμερα ότι οι χρήστες των Windows 7 και 8.1 έχουν μόνο τρεις μήνες (29 Ιουλίου του 2016 είναι η τελευταία ημέρα) για την δωρεάν αναβάθμιση, και στη συνέχεια, οι τιμές θα είναι στα 119 δολάρια για την έκδοση Home, και 199 για την έκδοση Pro.

Πάντως δεν θα εκπλαγούμε αν η Microsoft επεκτείνει την προσφορά της. Αν δεν το κάνει, ο στόχος της εταιρείας να εγκαταστήσει τα Windows 10 σε 1 δισ συσκευές “σε δύο με τρία χρόνια” κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί. Σχεδόν το ένα τρίτο του στόχου έχει επιτευχθεί σε εννέα από τους 36 μήνες. Αν όμως ο ρυθμός αυτός επιβραδυνθεί, η Microsoft θα πρέπει να επεκτείνει την προσφορά της.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).