Windows 32-bit και 64-bit. Διαφορές και δυνατότητες

Τι είναι και πώς διαφέρουν τα Windows 32-bit και 64-bit; Εσείς τι έκδοση έχετε; Μπορείτε να αλλάξετε αρχιτεκτονική; 

32 bit 64 bit

Όταν πρέπει να αποφασίσετε τι έκδοση Windows θα με τον νέο σας υπολογιστή, εστιάζετε πρώτα στις εκδόσεις Home ή Pro. Αν και αυτός ο διαχωρισμός αναφέρεται πράγματι σε διαφορετικά πράγματα, υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που διαχωρίζει τις εκδόσεις των Windows: είναι το σύστημα 32-bit ή 64-bit.

Μπορεί να έχετε ακούσει τους όρους 32-bit και 64-bit, αλλά ο περισσότερος κόσμος δεν τους καταλαβαίνει πραγματικά. Ας ρίξουμε μια ματιά από πού προέρχονται αυτές οι ονομασίες και τι σημαίνουν στα Windows, αλλά και σε άλλα λειτουργικά συστήματα.

Τι κάνει έναν υπολογιστή 32-bit ή 64-bit;

Το εάν η αρχιτεκτονική του υπολογιστή σας είναι 32-bit ή 64-bit εξαρτάται από τον επεξεργαστή (CPU) στο εσωτερικό του υπολογιστή σας και την motherboard που τον φιλοξενεί.

Υπάρχουν τρία επίπεδα σε υλικό και software, που μπορεί το καθένα να είναι 32-bit ή 64-bit: η CPU, το λειτουργικό σύστημα και τα προγράμματα. Το είδος της CPU επηρεάζει όλα τα υπόλοιπα, επομένως εάν έχετε CPU 32-bit, δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε το λειτουργικό Windows 64-bit. Και σε Windows 32 bit, δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε προγράμματα 64 bit.

Οι CPU 64-bit είναι η κυρίαρχη αρχιτεκτονική στις μέρες μας. Οι CPU 32 bit είναι ξεπερασμένες στη σημερινή αγορά, επομένως, εάν δεν έχετε παλιό υπολογιστή, το πιθανότερο είναι ότι ο επεξεργαστής σας είναι 64 bit.

Οι επεξεργαστές 64 bit είναι εκθετικά πιο ισχυροί από τους προκατόχους τους 32 bit, επειδή μπορούν να κρατήσουν και να επεξεργαστούν πολύ περισσότερες πληροφορίες. Για να κατανοήσετε το μέγεθος των διαφορών μεταξύ 32-bit και 64-bit, πρέπει να κατανοήσετε πως μετράμε σε δυαδικό σύστημα. Σε αντίθεση με το δεκαδικό μας σύστημα, το οποίο έχει 10 πιθανά ψηφία ανά θέση, το δυαδικό έχει μόνο δύο: 0 ή 1.

Έτσι, ένας αριθμός 32 bit έχει 2^32 πιθανές διευθύνσεις ή συνολικά 4.294.967.296. Αντίθετα, η χωρητικότητα ενός αριθμού 64 bit είναι 2^64 ή συνολικά 18.446.744.073.709.551.616. Συγκρίνοντας περίπου 4 δισεκατομμύρια (περίπου 4 gigabyte) με τα περίπου 18 δισεκατομμύρια byte (περίπου 18 δισεκατομμύρια gigabyte ή 16 exabyte) φαίνεται την τεράστια διαφορά.

Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ των εκδόσεων 32-bit και 64-bit των Windows που παρέχει η Microsoft κατά τη λήψη και εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος. Τα Windows 11 είναι διαθέσιμα μόνο σε 64-bit. Τα Windows 10 είναι διαθέσιμα και στις δύο μορφές.

Πώς διαφέρουν τα Windows μεταξύ των εκδόσεων 32-bit και 64-bit

Εάν χρησιμοποιείτε επεξεργαστή 64-bit, πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσετε μια έκδοση 64-bit των Windows για να επωφεληθείτε από τις αυξημένες δυνατότητές του. Οι εκδόσεις 32-bit των Windows λειτουργούν σε επεξεργαστές 64-bit, αλλά περιορίζονται σε αυτά που μπορεί να κάνει το λειτουργικό σύστημα 32-bit.

Δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε μια έκδοση 64-bit των Windows σε επεξεργαστή 32-bit. Ωστόσο, τα Windows 64-bit είναι συμβατά με λογισμικό 32-bit, όπως θα δούμε παρακάτω.

Υπάρχουν δύο σημαντικά μέρη που θα παρατηρήσετε ως διαφορά μεταξύ 32-bit και 64-bit στα Windows. Το ένα είναι ότι μια έκδοση 32-bit των Windows μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο έως 4 GB μνήμης RAM (ή λιγότερο), άσχετα με το πόσο έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας. Επομένως, εάν έχετε 16 GB μνήμης RAM στον υπολογιστή σας, και αυτός εκτελεί Windows 32-bit, στην πραγματικότητα δεν θα χρησιμοποιεί περισσότερα από 4 GB.


Το άλλο μέρος που θα βρείτε διαφορά είναι ο φάκελος Program Files. Σε μια έκδοση 32-bit των Windows, οι θα εγκατασταθούν στον μοναδικό φάκελο Program Files. Τα συστήματα 64 bit διαθέτουν έναν πρόσθετο φάκελο Program Files (x86) για λογισμικό 32 bit. Αυτό συμβαίνει επειδή η σύνταξη λογισμικού για μια αρχιτεκτονική 32-bit είναι πολύ διαφορετική από τη σύνταξη λογισμικού για ένα σύστημα 64 bit.

Όταν τα προγράμματα θέλουν να πάρουν κάποιες κοινόχρηστες πληροφορίες, όπως αρχεία DLL, πρέπει να ψάξουν στον σωστό κατάλογο Program Files. Αυτός είναι ο λόγος που τα Windows τα διατηρούν ξεχωριστά. Ένα πρόγραμμα 32-bit δεν θα είχε ιδέα τι να κάνει με ένα DLL των 64-bit.

Σημειώστε ότι στα Windows, το 32-bit αναφέρεται και ως x86 και το 64-bit ονομάζεται και x64.

Οι αρχαίες εκδόσεις των Windows, όπως τα Windows 3.1, έτρεχαν λογισμικό 16-bit. Οι εκδόσεις 32-bit των Windows είναι συμβατές με αυτά τα παλαιού τύπου προγράμματα. Ωστόσο, εάν έχετε μηχάνημα 64-bit, δεν μπορείτε να εκτελέσετε το πανάρχαιο λογισμικό των 16-bit. Θα πρέπει να προσομοιάσετε ένα λειτουργικό σύστημα 32-bit για να εκτελέσετε αυτά τα παλιά προγράμματα.

Επιπλέον, τα Windows 64-bit απαιτούν προγράμματα οδήγησης συσκευών 64-bit. Εάν έχετε έναν παλιό εκτυπωτή ή κάτι που προσφέρει μόνο προγράμματα οδήγησης 32-bit, δεν θα λειτουργήσει στο σύγχρονο σύστημά σας 64-bit.

Διαφορές μεταξύ προγραμμάτων 32-bit και 64-bit

Όταν αποκτάτε ένα λογισμικό θα δείτε ότι μπορεί να υπάρχει είτε σε έκδοση 32-bit είτε σε 64-bit. Ορισμένοι προγραμματιστές παρέχουν μόνο μια έκδοση (την 32-bit ή την 64-bit), μερικές φορές σας επιτρέπουν να επιλέξετε ποια να κατεβάσετε, και άλλοι πάλι εγκαθιστούν αυτόματα την κατάλληλη έκδοση για εσάς.

Εάν εκτελείτε μια έκδοση 64-bit των Windows, θα πρέπει όπου μπορείτε να εγκαταστείτε στο μηχάνημά σας τις εκδόσεις 64-bit.

 

Αλλά μην ανησυχείτε εάν ένας προμηθευτής δεν προσφέρει μια έκδοση 64-bit, καθώς η έκδοση 32-bit θα πρέπει να λειτουργεί μια χαρά στις περισσότερες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Discord και το Spotify είναι διαθέσιμες μόνο σε 32-bit.

 

Οι εκδόσεις προγραμμάτων 64-bit πιθανότατα δεν θα σας εκπλήξουν με αυξημένη . Ωστόσο, εκμεταλλεύονται την αυξημένη ασφάλεια της αρχιτεκτονικής 64-bit και μπορούν να χρησιμοποιούν περισσότερα από 4 GB μνήμης RAM τη φορά. Είναι επομένως συχνά πιο σταθερά και αποτελεσματικά από τα αντίστοιχα 32-bit, ειδικά για βαριά λογισμικά, όπως προγράμματα επεξεργασίας βίντεο.

Έχετε το νου σας για συνδέσμους όπως Version ή Edition στις σελίδες λήψης των προμηθευτών για να δείτε αν προσφέρουν έκδοση 64-bit. Επειδή το λογισμικό 32-bit λειτουργεί σε κάθε σύστημα, είναι ίσως προεπιλογή για ορισμένους προμηθευτές.

Φυσικά, εάν χρησιμοποιείτε σύστημα 32-bit, μόνο λογισμικό 32-bit θα λειτουργήσει για εσάς.

Τρέχετε Windows 64-bit ή 32-bit;

Τώρα που συζητήσαμε τις διαφορές μεταξύ των εκδόσεων 32 και 64-bit των Windows, μπορούμε να μάθουμε αν χρησιμοποιείτε Windows 32-bit ή 64-bit .

Στα Windows 10, κάντε δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξη και επιλέξτε Σύστημα. Μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε στις Ρυθμίσεις > Σύστημα > Πληροφορίες. Διαβάστε κάτω από το “Προδιαγραφές συσκευής”.

Δίπλα στο “Τύπος συστήματος” ( Type), τα Windows αναφέρουν εάν η εγκατάστασή σας είναι 32 ή 64-bit, καθώς και η αρχιτεκτονική του επεξεργαστή σας.

Στα Windows 7 και παλαιότερες εκδόσεις, κάντε δεξί κλικ στο Υπολογιστής στο μενού Έναρξη και επιλέξτε Ιδιότητες. Χρησιμοποιήστε τη συντόμευση Win + Pause για να ανοίξετε αυτό το μενού σε οποιαδήποτε έκδοση των Windows. Θα δείτε την καταχώρηση Τύπος συστήματος με το λειτουργικό σύστημα και την αρχιτεκτονική της CPU.

Και οι δύο πίνακες αναφέρουν επίσης την εγκατεστημένη μνήμη RAM εδώ. Σε ένα σύστημα 32 bit, αυτό θα σημειώσει κάτι σαν 4 GB που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, εάν έχετε εγκαταστήσει πάνω από 4 GB.

Μπορείτε να αναβαθμίσετε τα Windows 32-bit σε Windows 64-bit;

Οι αρχιτεκτονικές του επεξεργαστή και του λειτουργικού σας συστήματος πρέπει να ταιριάζουν. Αλλά αν δεν το κάνουν, ίσως μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση. Εάν εκτελείτε μια έκδοση 32-bit των Windows 10 σε επεξεργαστή 64-bit, μπορείτε να αλλάξετε αρχιτεκτονική και να κάνετε αναβάθμιση σε Windows 64-bit. Όμως θα χάσετε όλα τα δεδομένα σας. Ουσιαστικά θα κάνετε format στον δίσκο σας.

Όσοι εκτελούν την έκδοση 32-bit των Windows σε επεξεργαστή 32-bit δεν μπορούν να κάνουν αναβάθμιση σε Windows 64-bit. Θα χρειαστεί να αναβαθμίσετε την CPU σας και την motherboard ή να αγοράσετε ένα νέο μηχάνημα για να επωφεληθείτε από τα 64-bit. Κάθε υπολογιστής που είναι διαθέσιμος στην αγορά τώρα λογικά διαθέτει επεξεργαστή 64-bit και λειτουργικό 64-bit. Εάν φτιάξετε τον δικό σας υπολογιστή, οποιοσδήποτε σύγχρονο επεξεργαστή βρείτε προς πώληση θα είναι μόνο 64-bit.

Συμπερασματικά

Ο υπολογιστής 64-bit είναι πλέον η μόνη αρχιτεκτονική που πωλείται στην αγορά. Η χρήση συστημάτων 64-bit δεν έγινε πολύ δημοφιλής μέχρι τα Windows 7 και τα 64-bit είναι πλέον το πρότυπο για τα Windows 10. Για τα Windows 11 είναι μονόδρομος.

Τα 4 GB μνήμης RAM, το οποίο ήταν ασύλληπτο όταν σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά οι CPU, εξακολουθεί να είναι μια λειτουργική ποσότητα μνήμης για ελαφριά χρήση. Ωστόσο, καθώς οι τιμές των εξαρτημάτων συνεχίζουν να πέφτουν, τα μηχανήματα χαμηλού επιπέδου συνεχίζουν να αποστέλλονται με περισσότερη μνήμη RAM. Τελικά, αυτό κάνει τα συστήματα 32-bit εντελώς απαρχαιωμένα καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την περίσσια μνήμη.

Με τη σειρά τους, οι προγραμματιστές επικεντρώνονται στην ανάπτυξη λογισμικού 64-bit, το οποίο θα είναι το πρότυπο για μεγάλο, μεγάλο χρονικό διάστημα.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).