Πλήρης διαγραφή με ασφάλεια στα Windows χωρίς εργαλεία τρίτων

Όταν διαγράφετε αρχεία στα Windows, μπορούν εύκολα να ανακτηθούν. Tα Windows διαγράφουν τα αρχεία στο σύστημα, αλλά αυτά παραμένουν στο σκληρό σας δίσκο έως ότου αντικατασταθούν με νέα δεδομένα. Hard disk Windows

Παρά το γεγονός ότι σε SSD, είναι πιο δύσκολο να ανακτήσει κανείς αρχεία από τους σκληρούς δίσκους, λόγω της διαγωγής και της συλλογής απορριμμάτων που γίνεται από τον ελεγκτή SSD, όλα τα διαγραμμένα δεδομένα δεν διαγράφονται εντελώς από προεπιλογή.

Έτσι αν έχετε διαγράψει κάποια ευαίσθητα δεδομένα και θέλετε να είστε σίγουροι ότι δεν μπορούν να ανακτηθούν για οποιοδήποτε λόγο, παρακάτω περιγράφουμε έναν τρόπο διαγραφής που θα τα εξαφανίσει για πάντα, και μάλιστα χωρίς εργαλεία τρίτων.

Στα Windows XP, Vista, Windows 7, Windοws 8 και Windows 10, υπάρχει ένα βοηθητικό πρόγραμμα κονσόλας που ονομάζεται “κρυπτογράφηση” ή “cipher”.

Είναι ένα εργαλείο γραμμής εντολών για να κρυπτογραφείτε αρχεία χρησιμοποιώντας το EFS (Σύστημα κρυπτογράφησης αρχείων). Όμως το συγκεκριμένο εργαλείο έχει μια επιπλέον λειτουργία. Μπορεί να “ξαναγράψει” και να ξανακαθαρίσει στον ελεύθερο χώρο, ώστε όλα τα δεδομένα που περιέχει θα διαγραφούν με ασφάλεια.

  Που κρύβουν τα Windows τα αρχεία εγκατάστασης και πως φτιάχνω ένα bootable DVD

Για να επιτευχθεί αυτό, το cipher πραγματοποιεί 3 περάσματα. Με το πρώτο πέρασμα γεμίζει τον άδειο χώρος με μηδενικά δεδομένα, το δεύτερο γεμίζει τον άδειο χώρο με αριθμούς 0xFF, και το τελικό πέρασμα τον γεμίζει με τυχαίους αριθμούς.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετό χρόνο, ανάλογα με το πόσο μεγάλος είναι ο δίσκο σας και πόσο ελεύθερο χώρο περιέχει.

Για να διαγράψετε τον ελεύθερο χώρο με ασφάλεια με το Cipher.exe, κάντε τα παρακάτω:

Στην αναζήτηση των Windows ψάξτε για το cmd.exe. Όταν εμφανιστεί το μαύρο εικονίδιο, κάντε δεξί κλικ πάνω του και ανοίξτε το σαν Διαχειριστής.

Πληκτρολογήστε την παρακάτω εντολή και πιέστε Ender:

cipher /w:C

Αντικαταστήστε το “C” με το γράμμα της μονάδας δίσκου στην οποία θέλετε να καθαρίσετε τον ελεύθερο χώρο, και περιμένετε μέχρι να τελειώσει.

Το Cipher.exe είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να καθαρίσετε με ασφάλεια τον ελεύθερο χώρο σας αν υπάρχει λόγος πραγματικά. Σημειώστε ότι σε δίσκους SSDs, οι επιπλέον εγγραφές μακροπρόθεσμα μπορεί να μειώσουν ελαφρώς τη διάρκεια ζωής των δίσκων. Αλλά ο ελεύθερος χώρος σας θα διαγραφεί με ασφάλεια, και κανείς δεν θα είναι σε θέση να ανακτήσει τα ευαίσθητα αρχεία σας ή να ξέρει τι δραστηριότητες έχετε κάνει στον υπολογιστή.

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω email

Το email σας για την αποστολή κάθε νέας δημοσίευσης

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

9  +  1  =  

Previous Story

Huawei Honor 7 Plus διέρρευσαν τα χαρακτηριστικά του

Next Story

NASA πράσινο φως για την κατασκευή κατοικίας στον Άρη