Winux ο μιμητής των Windows 11

Το Winux δεν αναπτύχθηκε για να μοιάζει διακριτικά με τα Windows 11. Στόχος του δεν είναι η διακριτικότητα αλλά η άμεση μίμηση. Αν υπάρχει κάποια αμφιβολία γι’ αυτό, η προεπιλεγμένη επιφάνεια εργασίας που εμφανίζεται αμέσως μετά την εγκατάσταση το δείχνει ξεκάθαρα.

Αυτό που βλέπετε είναι το Winux Linux. Πιο συγκεκριμένα, είναι το περιβάλλον εργασίας KDE Plasma 5 (έκδοση 5.27), σε μεγάλο βαθμό προσαρμοσμένο με θέματα, επεκτάσεις, στυλ και εικονίδια για να μιμείται τα Windows 11.

Ωστόσο, ορισμένα πράγματα είναι λίγο υπερβολικά, για παράδειγμα, η οθόνη φόρτωσης που εμφανίζεται πριν από τη σύνδεση στο σύστημα, η οποία χρησιμοποιεί το λογότυπο των Windows. Για να μην αναφέρουμε πόσο αποδεκτό μπορεί να είναι αυτό από νομική άποψη.

Αλλά πριν προχωρήσουμε περαιτέρω, αξίζει να πούμε λίγα περισσότερα για την ίδια τη διανομή. Όπως είπαμε, το Winux είναι μια διανομή Linux που στοχεύει στην όσο το δυνατόν πιο πιστή αναπαραγωγή της εμπειρίας χρήστη των Microsoft Windows. Ο κύριος στόχος του είναι να κάνει το Linux να φαίνεται οικείο στους χρήστες των Windows, ταιριάζοντας στενά με τον οπτικό σχεδιασμό, τη διάταξη και τις καθημερινές ροές εργασίας των Windows, ενώ παράλληλα τρέχει σε ένα σύστημα Linux.

Ωστόσο, αντί να εισάγει νέες έννοιες, το Winux επικεντρώνεται στην απομίμηση, προσπαθώντας να τοποθετηθεί σαν ένα περιβάλλον φιλικό για τους χρήστες που είναι εξοικειωμένοι με τα Windows και θέλουν ελάχιστες αλλαγές κατά τη μετάβαση σε Linux. Η τρέχουσα σταθερή έκδοση, winux-11.26.01, βασίζεται στο Ubuntu 24.04.3 LTS “Noble Numbat” και εκτελεί τον πυρήνα Linux 6.14.

Στο εσωτερικό, το Winux βασίζεται στο WinBoat για την εγκατάσταση και την εκκίνηση εφαρμογών των Windows. Αν δεν το έχετε ξανακούσει, είναι ένα σχετικά νέο εργαλείο Linux που εκτελεί ένα πλήρες περιβάλλον Windows μέσα σε ένα κοντέινερ (χρησιμοποιώντας Docker και KVM) και εμφανίζει τις εφαρμογές των Windows σαν εγγενείς στην επιφάνεια εργασίας Linux μέσω RDP.

Το Winux, ήταν παλαιότερα γνωστό σαν Wubuntu και σαν LinuxFX.

https://winuxos.org/

follow us
Previous Article

Thunderbird 147.0

Next Article

YouTube επεκτείνει τον γονικό έλεγχο στην Ελλάδα και διεθνώς

  1. Γιώργος Θ. Κανελλάκης

    Είναι γεγονός ότι το θέμα με την μίμηση, είναι -επιεικώς- ενοχλητικό.

    Ενοχλητικότερος όμως είναι ο -ουσιαστικά- τραμπουκισμός της Ms που μετά από “απόφασή” της, εκατοντάδες εκατομμύρια Η/Υ θα “πρέπει” κατά την εταιρεία, να πάνε στα σκουπίδια, ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΣ στους κατοίκους του πλανήτη, αγορά νέου και ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΥ πλέον (λόγω τιμών σε ram, SSD κλπ) νέου συστήματος.

    Πως στοιχειοθέτησε ο Μs την επιβολή της ;
    Απλά. Ουσιαστικά προτάσσοντας την ασφάλεια που παρέχει ένα σύστημα που έχει fTPM, “ξεχνώντας” να πει στις μάζες ότι υποδοχή TPM είχαν οι μητρικές από το 2011 και εντεύθεν. Υποδοχή που της έλλειπε ένα chip των 10 €.

    Σε τι στηρίχθηκε από την Ms η αναγκαστική αλλαγή συστημάτων ;
    Απλούστερο. Στην ΣΥΝΗΘΕΙΑ των μαζών ! καθότι οι PRs της γνωρίζουν άριστα το Έξις δευτέρα φύσις” όπως έλεγε ο μέγιστος φιλόσοφος Αριστοτέλης.

    Στην συνήθεια που διακατέχει τον αδαή πέριξ των Η/Υ. Στον αδαή που ενώ χρησιμοποιεί τον υπολογιστή του για youtube, emails, τραπεζικές εργασίες, ανάγνωση ειδήσεων, ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι ΑΥΤΑ τα κάνει ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ και με ΕΛΑΦΡΥΤΕΡΗ ΥΠΟΔΟΜΗ σε υπολογιστή που τρέχει Linux.

    Άρα, ΙΣΩΣ μια μίμηση σε πρώτο στάδιο, “να φοβερίσει” ελάχιστα έναν τέτοιο κάτοχο υπολογιστή, που ενδόμυχα θα σκεφτεί : α, αυτό το ξέρω.
    Αναφορικά με την διάχυση του Linux το πρόβλημα ξεκινάει ΠΡΩΤΙΣΤΑ από τον Τορβαλντ. Tον δημιουργό του, που πιθανολογώ ότι ενθαρρύνει μεν την πλειάδα εκδόσεων Linux (σ.σ. αυτό δεν είναι κακό), ενθαρρύνει όμως και ΒΛΗΜΑΤΑ που σπέρνουν απόψεις της μορφής : αν δεν ξέρεις πως λειτουργεί το τερματικό, μην ασχοληθείς με το Linux.
    Ή τους άλλους που λένε : το δικό μου Arch είναι καλύτερο από το δικό σου Zorin ή το Mint.

    Αυτά και ορισμένες άλλες “λεπτομέρειες” κάνουν τον κόσμο φοβικό και δυσανασχετούντα, αναφορικά με το “ξένο” κατ΄ αυτούς λειτουργικό Linux.

    Τέλος, όσον αφορά την “μίμηση” θα υπομνήσω κάποιες λεπτομέρειες, πιθανότατα άγνωστες στην μεγάλη μάζα των χρηστών υπολογιστών.

    Α) μήπως δεν ήταν μίμηση του Lotus, το excel της Ms του Gates ;
    Β) μήπως δεν ήταν μίμηση του word perfect το word της Ms του Gates ;
    Γ) ή μήπως δεν ξέρουμε με ποιο “τρόπο” … απέκτησε τα δικαιώματα – royalties των Lotus και του Perfect από τους δημιουργούς τους ; (call me : με το πιστόλι στον κρόταφο, όλοι υπογράφουν…)
    Δ) μήπως δεν ήταν μίμηση του πυρήνα Unix τα windows 2000 και οι Server editions ;

    Κλείνω χρησιμοποιώντας και παρερμηνεύοντας το Θεολογικό : Ἄφετε τὰ παιδία καὶ μὴ κωλύετε αὐτὰ ἐλθεῖν πρός με, (το Linux των υπολογιστών, προσθέτει ο υπογράφων το παρόν σχόλιο).

    Καλή χρονιά και υγεία σε όλο τον κόσμο.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).