Μήπως χρησιμοποιείτε κάποιο smartphone της Xiaomi και ενδιαφέρεστε για το απόρρητό σας;
Η Κινέζικη εταιρεία βρέθηκε να καταγράφει την δραστηριότητα των χρηστών στις εφαρμογές Mi Browser Pro και Mint Browser, όπως αναφέρει το Forbes.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι δύο εφαρμογές – που έχουν συνολικά πάνω από 15 εκατομμύρια λήψεις στο Google Play – συγκεντρώνουν τεράστια ποσά δεδομένων από οποιονδήποτε ιστότοπο επισκέπτεται ο χρήστης, ακόμη και σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης.
Μεταξύ άλλων, τα προγράμματα περιήγησης, τα οποία υπάρχουν εγκατεστημένα από από προεπιλογή σε κάθε συσκευή Xiaomi κατέγραφαν ερωτήματα προς τις μηχανές αναζήτησης Google, DuckDuckGo και άλλες, αλλά και κάθε είδους πληροφορίας που εμφανιζόταν στην λειτουργία news feed της Xiaomi.
Οι συσκευές βρέθηκαν να συγκεντρώνουν επίσης δεδομένα σχετικά με το ποιους φακέλους ανοίγουν οι χρήστες, ποιες οθόνες χρησιμοποιούν περισσότερο, πληροφορίες από την γραμμή κατάστασης και από το μενού ρυθμίσεων.
Τα δεδομένα αυτά αποστέλλονταν στη συνέχεια σε απομακρυσμένους διακομιστές στη Σιγκαπούρη και τη Ρωσία, αν και τα domains που χρησιμοποιούν έχουν καταχωρηθεί στο Πεκίνο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ορισμένα από τα δεδομένα αποστέλλονταν σε διακομιστές που ενοικιάστηκαν από τη Xiaomi μέσω της Alibaba.
Ο ερευνητής Gabi Cirlig ανακάλυψε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο θέμα σε ένα Redmi Note 8, αλλά αφού εξέτασε και το firmware άλλων συσκευών της Xiaomi, όπως τα Xiaomi MI 10, Redmi K20 και Mi MIX 3, ανακάλυψε ότι το ίδιο θέμα επηρεάζει πάρα πολλές συσκευές, αφού ο ίδιος κώδικας παρακολούθησης υπήρχε σε όλα τα τηλέφωνα που εξέτασε.
Η Xiaomi αρνήθηκε οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια στο Forbes, υποστηρίζοντας ότι όλα τα δεδομένα που μεταφέρονται είναι κρυπτογραφημένα και ανώνυμα. Όμως ο Cirlig μπόρεσε να αποκρυπτογραφήσει εύκολα τα δεδομένα και να τα μετατρέψει σε αναγνώσιμες πληροφορίες.
Κυκλοφόρησε μάλιστα εικόνες και ένα βίντεο, αλλά η Xiaomi συνεχίζει να επιμένει ότι οι ισχυρισμοί του δεν ευσταθούν.
“Το απόρρητο και η ασφάλεια είναι ύψιστης σημασίας”, δήλωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι “ακολουθεί αυστηρά και συμμορφώνεται πλήρως με τους νόμους και τους κανονισμούς για τα θέματα απορρήτου των χρηστών”.
Το Forbes αναφέρει ότι οι λόγοι για τους οποίους η Xiaomi συλλέγει αυτά δεδομένα είναι να κατανοήσει καλύτερα τους χρήστες της. Όμως όπως και να το κάνουμε, η επεξεργασία αυτών των δεδομένων υπονοεί ανάλυση συμπεριφοράς των τελικών χρηστών των προϊόντων της εταιρείας.
Και οι υπόλοιπες εταιρίες τα ίδια κάνουν, απλώς το κρύβουν καλύτερα!
η λογική ότι το κάνουν όλοι για να δικαιολογήσουμε κάτι συγκεκριμένο δεν βοηθάει πουθενά