Αν εκραγεί το ηφαίστειο του Yellowstone οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές. Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου έγινε πριν από 70.000 χρόνια, και ήταν πραγματικά καταστροφική. Φυσικά δεν έχουμε τρόπο να γνωρίζουμε πότε θα εκραγεί ξανά το Yellowstone, και οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι πρόκειται για κάποια επικείμενη απειλή. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τη NASA να σχεδιάζει να σταματήσει μια επικείμενη έκρηξη του Yellowstone.
Με βάση τις προηγούμενες εκρήξεις, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι η λάβα δεν θα και τόσο μεγάλο πρόβλημα, καθώς δεν βγήκε ποτέ έξω από τα όρια του πάρκου, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η τέφρα, ωστόσο, θα δημιουργούσε ένα τεράστιο σύννεφο που θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 800 χιλιόμετρα γύρω από το Yellowstone. Καθώς η σκόνη θα άρχιζε να πέφτει, ο άνεμος θα μπορούσε να τη διασκορπίσει όλη τη Δύση, τις περιοχές της Μέσης Δυτικής Όχθης μέχρι και στην ανατολή στο Σικάγο. Οι περιοχές θα καλυπτόταν με αιθάλη που θα έφτανε τα 10 εκατοστά.
Τα σύννεφα τέφρας θα εκπέμπουν επίσης τεράστιες ποσότητες αερίου, κυρίως διοξειδίου του θείου. Αυτά τα αέρια θα δημιουργούσαν τότε ένα τεράστιο απορροφητικό στρώμα που θα σταματούσε το φως του ήλιου από το να φτάνει στη γη και θα αντανακλούσε το μεγαλύτερο μέρος του πίσω στο διάστημα – οδηγώντας σε μια ψυκτική επίδραση που θα διαρκούσε αρκετές δεκαετίες.
Και πάλι όμως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο τα επόμενα 100 χρόνια. Όμως για κάθε περίπτωση, η NASA έχει τη λύση:
Κατ ‘αρχάς, οι ομάδες της Διαστημικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ θα τρυπήσουν και από τις δύο πλευρές του ηφαιστείου, έξω από τα όρια του Εθνικού Πάρκου του Yellowstone. Το τρύπημα κατευθείαν στο κέντρο του ηφαιστείου όπως καταλαβαίνετε θα ήταν επικίνδυνο, τόσο λόγω της θερμότητας όσο και λόγω της αστάθειας που θα προκαλούσαν οι τρύπες μέσα στην καρδιά ενός ενεργού ηφαιστείου.
Από εκεί, οι επιστήμονες θέλουν να ρίξουν νερό που θα αντλείται από τη μία πλευρά στην άλλη με υψηλή πίεση. Το εξερχόμενο νερό θα φτάνει σε θερμοκρασίες μέχρι και 350 βαθμών.
Το νερό που εισέρχεται θα δροσίζει το ηφαίστειο. και κατά την έξοδο του από την άλλη πλευρά, το ζεστό νερό θα παράγει ατμό, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους γύρω κατοίκους.
Σύμφωνα με τον ερευνητή της NASA Brian Wilcox:
Θα χρειαστεί να δώσετε στις γεωθερμικές εταιρείες κίνητρα να σκάψουν βαθύτερα για να έχουν θερμότερο νερό απ ‘ό, τι συνήθως, αλλά θα κερδίζατε στην αρχική επένδυσή σας δημιουργώντας ηλεκτρική ενέργεια που θα μπορεί να τροφοδοτήσει τη γύρω περιοχή για μια δυνητική περίοδο δεκάδων χιλιάδων ετών. Και το μακροπρόθεσμο όφελος είναι ότι εμποδίζετε μια μελλοντική έκρηξη του ηφαιστείου που θα κατέστρεφε την ανθρωπότητα.
Αν είναι επιτυχής, η μέθοδος της NASA θα δροσίζει το Yellowstone με εκτιμώμενο ρυθμό ενός μέτρου ανά έτος. Με αυτό το ρυθμό, θα χρειαστούν χιλιάδες χρόνια για να δροσιστεί επαρκώς και ακόμα περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα είναι πλέον μια απειλή.
Δυστυχώς, το project θα κοστίσει περίπου 3,46 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλήθεια το γνωρίζει ο Trump που σκέπτεται περικοπές στη NASA;