14 αστροναύτες με μεταλλάξεις στο DNA τους

Ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος δεκαετιών από 14 αστροναύτες της NASA που πέταξαν σε αποστολές διαστημικών λεωφορείων μεταξύ του 1998 και του 2001. Διαπίστωσαν ότι δείγματα και από τους 14 αστροναύτες έδειξαν μεταλλάξεις στο DNA τους. Το Futurism αναφέρει:

dna

Ενώ αυτές οι μεταλλάξεις είναι πιθανώς αρκετά χαμηλές ώστε να μην αποτελούν σοβαρή απειλή για τη μακροπρόθεσμη υγεία των αστροναυτών, η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία των τακτικών ελέγχων υγείας για τους αστροναύτες, ειδικά καθώς ξεκινούν μεγαλύτερες αποστολές τα επόμενα χρόνια.

Οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις, όπως εντοπίστηκαν σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications Biology, χαρακτηρίστηκαν από ένα υψηλό ποσοστό αιμοσφαιρίων που προέρχονταν από έναν μόνο κλώνο, ένα φαινόμενο που ονομάζεται κλωνική αιμοποίηση. Μεταλλάξεις όπως αυτή μπορεί να προκληθούν από έκθεση σε υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία ή και άλλες μορφές ακτινοβολίας, συμπεριλαμβανομένης της χημειοθεραπείας. Σε αυτή την περίπτωση, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι μπορεί να ήταν αποτέλεσμα έκθεσης σε διαστημική ακτινοβολία.

“Οι αστροναύτες εργάζονται σε ένα ακραίο περιβάλλον όπου πολλοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε σωματικές μεταλλάξεις, με σημαντικότερη τη διαστημική ακτινοβολία, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος αυτές οι μεταλλάξεις να εξελιχθούν σε κλωνική αιμοποίηση”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας David Goukassian, καθηγητής ιατρικής στο Icahn School of Medicine at Mount Sinai, σε μια ανακοίνωσή του.

Τα δείγματα αίματος για αυτήν την τελευταία μελέτη συλλέχθηκαν από 12 άνδρες και δύο γυναίκες αστροναύτες δέκα ημέρες πριν από την πτήση τους αλλά και κατά την ημέρα της προσγείωσής τους. Στη συνέχεια, τα δείγματα αποθηκεύτηκαν κρυογονικά στους -44°C για περίπου δύο δεκαετίες. Οι μεταλλάξεις που παρατηρήθηκαν στα δείγματα αίματος μοιάζουν με το είδος των σωματικών μεταλλάξεων που βλέπουμε σε ηλικιωμένα άτομα – κάτι που είναι ενδιαφέρον από μόνο του, δεδομένου ότι η μέση ηλικία των αστροναυτών ήταν στα 42.

“Αν και η κλωνική αιμοποίηση που παρατηρήσαμε ήταν σχετικά μικρού μεγέθους, το γεγονός ότι παρατηρήσαμε αυτές τις μεταλλάξεις ήταν εκπληκτικό δεδομένης της σχετικά νεαρής ηλικίας και υγείας αυτών των αστροναυτών”, ανέφερε ο Goukassian.

“Η παρουσία αυτών των μεταλλάξεων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι αστροναύτες θα αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο”, πρόσθεσε, “αλλά υπάρχει ο κίνδυνος ότι, με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσω της συνεχούς και παρατεταμένης έκθεσης στο ακραίο περιβάλλον του βαθέως διαστήματος.”

Έτσι, ο Goukassian και η ομάδα του συνιστούν στη NASA να ελέγχει τακτικά τους αστροναύτες για αυτού του είδους τις μεταλλάξεις.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.097 εγγεγραμμένους.
DNA,αστροναύτες,iguru

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).