iPhone X Face ID: τι έρχεται πίσω από την διαφήμιση;

Face ID: Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του iPhone X της είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να το ξεκλειδώνετε. Η νέα Face ID την κάμερα TrueDepth του iPhone για να προβάλλει και να αναλύει περισσότερες από 30.000 αόρατες κουκκίδες για να δημιουργήσει ένα χάρτη βάθους του προσώπου σας, ο οποίος στη συνέχεια διαβάζεται από μια κάμερα υπέρυθρων για να μπορέσει τελικά να ξεκλειδώσει το σας.

Ακόμα και στο σκοτάδι. Ακόμα κι όταν αφήσεις γενειάδα.

iPhone X Face ID

Τα smartphones υπάρχουν μαζί με άλλα gadgets στην ψηφιακή μας ζωής, και οτιδήποτε μπορεί να βελτιώσει την ασφάλεια είναι ευπρόσδεκτο. Θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι υπάρχουν ακόμη άτομα που δεν χρησιμοποιούν κάποιο κωδικό πρόσβασης για να κλειδώσουν τα τηλέφωνά τους. Η Apple όμως υπόσχεται ότι η χρήση της αναγνώρισης προσώπου θα είναι πιο ασφαλής και από τη χρήση δακτυλικών αποτυπωμάτων.

“Η πιθανότητα ότι ένα τυχαίο άτομο θα μπορούσε να κοιτάξει το iPhone σας X και να το ξεκλειδώσει χρησιμοποιώντας το αναγνωριστικό προσώπου είναι περίπου μια σττς 1.000.000 (έναντι 1 προς 50.000 για το Touch ID)”, αναφέρει η Apple.

Η χρήση της ανησύχησε μερικούς, αλλά μερικές από τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια είναι ίσως λίγο υπερβολικές: στην περίπτωση του συστήματος ελέγχου ς του iPhone X δεν υπάρχει κάποια ενιαία βάση για να υποκλέψουν οι hackers γιατί τα βιομετρικά δεδομένα αποθηκεύονται, και κρυπτογραφούνται στην ίδια την συσκευή.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικά ερωτήματα:

Για ένα smartphone μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι ένα δακτυλικό αποτύπωμα είναι στην πραγματικότητα η πιο εύκολη αντικατάσταση του κωδικού πρόσβασης: είναι λιγότερο αμφιλεγόμενο από το να χρησιμοποιείς το πρόσωπό σου και ίσως ακόμα πιο γρήγορο.

Η στα smartphones θα καθυστερήσει. Πρώτα θα πρέπει να πιάσετε την συσκευή πριν την κοιτάξετε. Άρα το ξεκλείδωμα με έναν αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πίσω μέρος (ή στο πλάι), καθιστά πολύ εύκολο το ξεκλείδωμα του τηλεφώνου καθώς το τραβάτε από την τσέπη σας ή το παίρνετε από το γραφείο.

Δάχτυλο ή πρόσωπο;

Χρησιμοποιώντας ένα δακτυλικό αποτύπωμα, από τη στιγμή που κοιτάζω το τηλέφωνο είναι ήδη ξεκλειδωμένο: η αναγνώριση προσώπου φαίνεται να είναι ένα βήμα πίσω από αυτό, γιατί πρέπει να κοιτάξω το τηλέφωνο πριν ανοίξει.

Βέβαια, αυτές είναι επικρίσεις για μια συγκεκριμένη εφαρμογή που χρησιμοποίησε η Apple, η οποία όμως μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται η αναγνώριση προσώπου μπορεί να γίνει ένας τυποποιημένος τρόπος ταυτοποίησης γενικότερα, όχι μόνο όταν ξεκλειδώνουμε τα smartphones μας.

Εάν αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε την αναγνώριση προσώπου σε ένα ελεγχόμενο σενάριο, όπως το ξεκλείδωμα των τηλεφώνων μας, ενθαρρύνουμε τη χρήση της τεχνολογίας και αλλού, όπου μπορεί να έχουμε μικρότερο έλεγχο.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε το πώς η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου μαζί με τα εκτεταμένα συστήματα επιτήρησης που είναι εγκατεστημένα στις περισσότερες μεγάλες πόλεις θα σκοτώσουν την ανωνυμία.

Αυτό μπορεί να είναι καλό μπορεί και όχι, αλλά είναι το είδος της αλλαγής που εισέρχεται απαρατήρητα στην κοινωνία μας, όταν θα πρέπει να συζητούμε περισσότερο για την προστασία της ιδιωτικής μας ζωής.

Και OK, η κρατική επιτήρηση ναι υπάρχει και θα υπάρχει. Τι θα συμβεί όταν αρχίσει να χρησιμοποιείται η ίδια τεχνολογία, ένα άλλου είδους Face ID, στα Super , πάντα για την διευκόλυνση του πελάτη…

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).