Ολλανδία: Windows 10 η τηλεμετρία παραβιάζει το νόμο

Windows 10: Η Microsoft παραβιάζει τον ολλανδικό νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων με τον τρόπο που επεξεργάζεται τα δεδομένα των χρηστών που χρησιμοποιούν το λειτουργικό Windows 10, δήλωσε η προστασίας δεδομένων της χώρας.Windows 10

Την Παρασκευή (σήμερα), η Ολλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων (DPA), Autoriteir Persoonsgegevens δήλωσε ότι η Microsoft δεν ενημερώνει τους χρήστες των Windows 10 Home και Windows 10 Pro για τα που συλλέγει και γιατί το κάνει.

Ανέφεραν επίσης ότι η εταιρεία δεν επιτρέπει στους χρήστες να δώσουν την συγκατάθεσή τους για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων τους. Δεν είναι γνωστό με ποιους με τρόπους χρησιμοποιούνται τα δεδομένα, τώρα αλλά και σε  μεταγενέστερο χρόνο.

Η Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων πρόσθεσε ότι η Microsoft “δεν ενημερώνει σαφώς τους χρήστες για το ότι συλλέγει συνεχώς προσωπικά δεδομένα που είναι σχετικά με τη χρήση των εφαρμογών και τη συμπεριφορά πλοήγησης στο διαδίκτυο μέσω του περιηγητή Edge, όταν χρησιμοποιούνται οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις”.

“Αποδεικνύεται ότι το λειτουργικό σύστημα της Microsoft ακολουθεί κάθε βήμα που κάνετε στον υπολογιστή σας.”

“Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χτίζει ένα προφίλ του εαυτού σας” δήλωσε ο Wilbert Tomesen, αντιπρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής.

Όπως ακριβώς συνέβη και με μια έρευνα της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής για τη συλλογή δεδομένων των Windows 10, ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι ότι τα δεδομένα τηλεμετρίας. Τα δεδομένα συστήματος που η Microsoft για τον εντοπισμό και την επιδιόρθωση σφαλμάτων και τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα προϊόντα της, μπορούν παράλληλα να χαρακτηριστούν και ως “προσωπικά δεδομένα” όταν συνδέονται με κάποιον συγκεκριμένο χρήστη.

Τα δεδομένα συμπεριλαμβάνουν πληροφορίες για τις εφαρμογές που έχουν εγκατασταθεί, πόσο συχνά χρησιμοποιούνται, καθώς και πληροφορίες για την συμπεριφορά του χρήστη στον ιστό.

Η Αρχή δήλωσε ότι η Microsoft προσφέρει δύο επίπεδα τηλεμετρίας: την βασική και την πλήρη. Στο βασικό επίπεδο επεξεργάζονται περιορισμένα δεδομένα για τη χρήση της συσκευής, αλλά με την πλήρη τηλεμετρία γίνεται λεπτομερής επεξεργασία δεδομένων που αφορούν τη χρήση εφαρμογών καθώς συμπεριφορών πλοήγησης μέσω του Edge αλλά και μέσω του inkpad.

“Ο τρόπος με τον οποίο συλλέγει δεδομένα η Microsoft στο επίπεδο της πλήρους τηλεμετρίας είναι απρόβλεπτος. Η Microsoft μπορεί να χρησιμοποιήσει τα συλλεχθέντα δεδομένα για διάφορους σκοπούς που περιγράφονται με πολύ γενικό τρόπο. Μέσω αυτής της γενικότητας και της έλλειψης διαφάνειας η Microsoft δεν μπορεί να έχει κάποιο νομικό υπόβαθρο χωρίς μια συγκατάθεση, για την επεξεργασία δεδομένων”, ανέφερε.

Η ολλανδική DPA προειδοποίησε ότι αφού η Microsoft υποσχέθηκε να τερματίσει τις “παραβιάσεις” της, αν δεν τηρήσει την υπόσχεσή της θα επιβληθούν κυρώσεις στην εταιρεία.

Σαν απάντηση, η Marisa , που είναι υπεύθυνη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στα Windows, δήλωσε ότι η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στην τήρηση του ολλανδικού νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, αλλά ότι έχει και “συγκεκριμένες ανησυχίες για την ακρίβεια ορισμένων συμπερασμάτων της ολλανδικής DPA.”

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).