Meltdown και Specter: ποιοι επεξεργαστές δεν κινδυνεύουν

Κινδυνεύει ο υπολογιστής σας από τα τρωτά σημεία Meltdown ή Specter που βρίσκονται στο κέντρο των επεξεργαστών της Intel και της AMD τις τελευταίες δεκαετίες; Πιθανώς. Το ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια;

Αν και οι άμεσα εμπλεκόμενες κατασκευής επεξεργαστών Intel και AMD συνεργάζονται με την Apple, τη Microsoft και διάφορες διανομές Linux για να αναπτύξουν ενημερωμένες εκδόσεις, υπάρχει περίπτωση να μην επηρεάζεται το PC σας. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο αν τρέχετε κάποιο παλαιότερο λειτουργικό σύστημα.

Μπορεί λοιπόν να θέλετε να αγοράσετε ένα νέο υπολογιστή. Αλλά ποιες συσκευές είναι διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή που δεν κινδυνεύουν;

Το πρόβλημα και η λύση

Το Meltdown και το Specter είναι σφάλματα σε επίπεδο hardware κάτι που επηρεάζει την πλειοψηφία των υπολογιστών και των κινητών συσκευών. Η αδυναμία υπάρχει στον τρόπο (και στη σειρά με την οποία) μια CPU επεξεργάζεται δεδομένα και μπορεί να αξιοποιηθεί από έναν απομακρυσμένο εισβολέα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να κινδυνεύουν τα δεδομένα από την τρέχουσα περίοδο λειτουργίας του προγράμματος περιήγησής σας (ή και άλλα δεδομένα του υπολογιστή σας) από διαρροές. Το κενό ασφαλείας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ενάντια σε εικονικά περιβάλλοντα VM.

Το Meltdown επηρεάζει μόνο τους επεξεργαστές της Intel, ενώ το Specter επηρεάζει τους επεξεργαστές της Intel, της AMD και τους ARM.

Ευτυχώς προς το παρόν, οι κακόβουλοι χρήστες δεν φαίνεται να έχουν βρει τρόπο να αξιοποιήσουν τις ευπάθειες. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να εγκαταστήσετε κάθε ενημερώσεις ασφαλείας που κυκλοφορεί η εταιρεία κατασκευής του υπολογιστή σας. Οι hackers γνωρίζουν ότι δεν θα εγκαταστήσουν όλοι τις ενημερώσεις, και έτσι θα υπάρξει προσπάθεια να εκμεταλλευτούν το σφάλμα.

Το σίγουρο είναι ότι εφόσον οι ευπάθειες εντοπίστηκαν και δημοσιεύτηκαν, αργά ή γρήγορα θα κυκλοφορήσουν και τα κατάλληλα malware.

Το αναφέρουμε για να τονίσουμε την ανάγκη άμεσων ενημερώσεων τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες. Εάν δεν υπάρχουν ενημερώσεις, εξετάστε σοβαρά την αγορά ενός νέου τηλεφώνου, tablet, υπολογιστή ή φορητού υπολογιστή.

Πόσες συσκευές επηρεάζονται

Πριν από είκοσι χρόνια, οι χρήστες της Apple θα μπορούσαν να είναι μες την τρελή χαρά, καθώς η ευπάθεια επηρεάζει μόνο επεξεργαστές της Intel. Τα επόμενα χρόνια, φυσικά, η Apple απέφυγε τους παραδοσιακούς επεξεργαστές PPC και τους άλλαξε με Intel.

Αυτές τις μέρες, η συντριπτική πλειοψηφία των επιτραπέζιων και φορητών υπολογιστών τρέχει σε επεξεργαστές 32-bit ή 64-bit, της Intel ή της AMD. Εν τω μεταξύ, οι φορητές συσκευές χρησιμοποιούν συντριπτικά ARM CPUs (αν και μερικές χρησιμοποιούν επεξεργαστές της Intel).

Επομένως, μάλλον θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι ο υπολογιστής ή ο φορητός υπολογιστής σας με Windows επηρεάζεται από τα κενά ασφαλείας. Το ίδιο και οι Mac αλλά και τα Chromebook. Τα σφάλματα αφορούν το hardware και έτσι το λειτουργικό σύστημα δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι στο πώς σχεδιάστηκε η CPU του υπολογιστή σας.

Hardware που δεν επηρεάζεται από τα Meltdown και Spectre

Μία από τις πιο συνηθισμένες φράσεις που χρησιμοποιούνται για τις συγκεκριμένες ευπάθειες είναι: “κάθε CPU που έχει κυκλοφορήσει τα τελευταία 20 χρόνια επηρεάζεται” αλλά αυτό δεν ισχύει απόλυτα.

Πράγματι, μερικές από τις πιο δημοφιλείς συσκευές που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά δεν επηρεάζονται από τα Meltdown και Specter.

Το forum.level1techs.com, δημοσίευσε μια λίστα από παλιά και νέα hardware που δεν επηρεάζονται.

Οι παλαιότερες CPU που δεν επηρεάζονται από τα Meltdown και Specter

Γενικά, οι παλαιότερες CPU που μπορεί να εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται μπορούν να βρεθούν σε παλαιότερους υπολογιστές, workstations και συστήματα Apple G3 και G4:

StrongARM: Χρησιμοποιούνταν συνήθως σε PDAs και PocketPCs στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
SuperSPARC: Υπήρχε σε διακομιστές και σταθμούς εργασίας υψηλού επιπέδου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.
Τα Transmeta Crusoe και Efficeon: Συνήθως χρησιμοποιούνταν σε φορητές συσκευές στις αρχές της δεκαετίας του 2000, και ειδικά φορητούς υπολογιστές.
“Classic” X86: Κάθε υπολογιστής με επεξεργαστή της Intel που κυκλοφορούσε στη δεκαετία του ’80, μέχρι από την εποχή του Pentium 1 μέχρι και τη δεκαετία του ’90. Αυτό περιλαμβάνει τα WinChip, VIA C3, 386, 486 και τους κλώνους τους.
PPC 750 και PPC 7400: Χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές Mac G3 και G4.

Οι νέοι επεξεργαστές που δεν επηρεάζονται από τα κενά σαφαλείας

Συνολικά, οι επεξεργαστές ARM δεν επηρεάζονται από τις ευπάθειες των επεξεργαστών της Intel και της AMD:

ARM Cortex-A7 MPCore: Βρίσκεται στο Raspberry Pi 2.
ARM Cortex-A53 MPCore: Βρίσκεται στο Raspberry Pi 3. Εμφανίζεται επίσης σε πολλά Android, όπως αυτά με Qualcomm Snapdragon 625 ή 650 SoC (System on a Chip).
Intel Atom: Πολλοί φορητοί υπολογιστές και tablet φοράνε επεξεργαστές Intel Atom. Εκείνοι που ανήκουν στις σειρές Diamondville, Silverthorne, Pine Trail και Pineview δεν επηρεάζονται από τα κενά Spectre and Meltdown. Θα χρειαστεί να ελέγξετε την για λεπτομέρειες λόγω του τεράστιου αριθμού παραλλαγών Atom.
VIA C7: οι CPU μπορούν να βρεθούν σε προϊόντα με Windows XP και Vista χαμηλής ποιότητας.
Intel Itanium: υπάρχουν σε διακομιστές που λειτουργούν από τη δεκαετία του 2000.
RISC-V: Η αρχιτεκτονική επεξεργαστών ανοιχτού κώδικα που είναι πολύ δημοφιλής στο Internet of Things και λειτουργεί στις κάρτες γραφικών GeForce της Nvidia. Η Western Digital ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση της να χρησιμοποιήσει τους επεξεργαστές RISC-V στο hardware της.

Το μέλλον: Τι γίνεται με τους νέους υπολογιστές;

Μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε μέσα στο 2018, νέους υπολογιστές με εντελώς νέους επεξεργαστές, που είναι άνοσοι στα Meltdown και Specter. Πολύ απλά οι εταιρείες κατασκευής επεξεργαστών θα πρέπει να αλλάξουν τεχνολογίες.

Πρέπει να αλλάξετε ή να τροποποιήσετε;

Δυστυχώς, αυτή τη φορά, δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε. Τα Windows 10 θα εγκαταστήσουν τις ενημερώσεις, ενώ οι συσκευές που τρέχουν με macOS και δημοφιλείς διανομές Linux, θα πρέπει να αναβαθμιστούν άμεσα με κάθε ενημέρωση που κυκλοφορεί. Όμως με τις λύσεις που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, το πρόβλημα δεν φαίνεται να λύνεται.
Νέοι υπολογιστές, smartphones και tablet θα κυκλοφορήσουν από το 2018 και μετά. Το Meltdown και το Specter δεν θα επηρεάζουν την υπολογιστική σας εμπειρία για πάντα, αρκεί να είστε έτοιμοι να αλλάξετε σύστημα.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).