Linux τι πρέπει να γνωρίζετε πριν την υιοθέτηση του λειτουργικού

Έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να χρησιμοποιήσετε Linux; Μια χαρά, θα γίνετε μέλος μιας κοινότητας ανθρώπων που εκτιμούν το ανοιχτό λογισμικό. Πριν όμως αλλάξετε λειτουργικό, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε λίγες λεπτομέρειες, και να αλλάξετε μερικές συνήθειές σας.

Δεν πιστεύω ότι το Linux είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιηθεί από τα Windows, αλλά θα χρειαστεί να ξεμπλοκάρετε κάποιες συμπεριφορές σας για να υιοθετήσετε νέες.

Διαβάστε

Linux

Παρακάτω περιγράφω 5 από τις λεπτομέρειες που προανέφερα παραπάνω που θεωρώ ότι θα είναι καλό να τις γνωρίζετε από την αρχή.

Μην εγκαταστήσετε Linux σε ένα νέο υπολογιστή

Αν έχετε κάποιο νέο υπολογιστή με Windows ή MacOS, καλό θα ήταν να περιμένετε ένα ή δύο χρόνια πριν προσπαθήσετε να εγκαταστήσετε το Linυx. Το να εγκαταστήσετε το Linux σε πολύ νέο hardware θα παρουσιάσει περισσότερα προβλήματα από τα καλά, και μάλλον δεν αξίζει.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές υπολογιστών δεν πραγματοποιούν ελέγχους για να δουν αν το Linux τρέχει στα μηχανήματά τους. Δεν πωλούν υπολογιστές με Linux, και αυτό σημαίνει ότι δεν παρέχουν προγράμματα για λειτουργίες που δεν υποστηρίζει ο πυρήνας του Linux.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε καθόλου το Linux, ενώ σε άλλες, ίσως μπορείτε να εγκαταστήσετε το Linux αλλά σύντομα θα ανακαλύψετε ότι το Wi-Fi ή η κάρτα ήχου δεν λειτουργούν.

Για να είστε περισσότερο σίγουροι, εγκαταστήστε το Linux σε κάποιο παλαιότερό σας PC. Ελέγξτε τη λίστα του hardware που χρησιμοποιεί και κοιτάξτε στους πίνακες υποστήριξης της διανομής που σας ενδιαφέρει. Αν θέλετε οπωσδήποτε ένα νέο υπολογιστή με Linux, αγοράστε ένα που έρχεται με προεγκατεστημένο το ανοιχτό λειτουργικό. Πιθανότατα δεν θα βρείτε τέτοια συστήματα στα καταστήματα της γειτονιάς σας, αλλά στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές επιλογές.

Αποφύγετε λογισμικό από εξωτερικές πηγές

Στα Windows, συνήθως κατεβάζετε από την σελίδα του προγραμματιστή την εφαρμογή που θέλετε να εγκαταστήσετε. Ως επί το πλείστον, το Linux δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.

Linux

Οι χρήστες του λειτουργικού κατεβάζουν και εγκαθιστούν εφαρμογές σε το store εφαρμογών του Linux. Η κάθε διανομή διαθέτει και κάποιο store ή κάποιο διαχειριστή πακέτων γεμάτο με ελεύθερο λογισμικό, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Αν κάποια στιγμή η εφαρμογή που ψάχνετε δεν υπάρχει παρά μόνο από κάποια εξωτερική πηγή, υπάρχουν οδηγοί που θα σας εξηγήσουν την .

Η λογισμικού από εξωτερικές πηγές μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικά προβλήματα. Μερικές φορές μια εφαρμογή απαιτεί διαφορετική έκδοση ενός στοιχείου του συστήματος, και δυστυχώς, άλλα προγράμματα που υπάρχουν στο μηχάνημά σας ενδέχεται να μην είναι ακόμα έτοιμα ή συμβατά, οδηγώντας σε δυσλειτουργίες. Έτσι θα αναρωτιέστε γιατί το Linux είναι τόσο buggy και θα αρχίσετε να κατηγορείτε το λειτουργικό .
Κρατάτε το λογισμικό από εξωτερικές πηγές πολύ περιορισμένο στο σύστημά σας και προσπαθήστε να παραμείνετε στο λογισμικό που σας παρέχει η ίδια διανομή.

Χρησιμοποιήστε λογισμικό που έχει κατασκευαστεί ειδικά για το Linux

Αν έρχεστε από τα Windows, θα πρέπει να ξεχάσετε τις εφαρμογές που χρησιμοποιούσατε. Όταν αλλάξετε για πρώτη φορά σε Linυx, ίσως θελήσετε να επιμείνετε σε αυτό που γνωρίζατε. Δυστυχώς, οι συχνά χρησιμοποιούν λιγότερους πόρους για την ανάπτυξη μιας έκδοσης λογισμικού που τρέχει Linux. Το Skype, για παράδειγμα, μέχρι παρείχε έναν client για Linυx που ήταν πολύ πίσω από την έκδοση των Windows.

Πολλοί θα έλεγαν ότι το Chrome είναι το καλύτερο πρόγραμμα περιήγησης που διατίθεται στο Linux, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα λειτουργεί με τις υπόλοιπες εφαρμογές ή και το ίδιο το Linux τόσο καλά. Ο Mozilla Firefox είναι ένας δωρεάν browser ανοικτού και φαίνεται να τον έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες Linυx διανομές, γιατί εκτός της συμβατότητας, ακολουθεί πιο πιστά την ιδέα και τις αρχές του ανοιχτού λογισμικού.

Το VLC είναι μια μεγάλη και αναγνωρισμένη εφαρμογή τόσο στο Linux όσο και αλλού. Πολλά δωρεάν εργαλεία ξεκίνησαν από την πλατφόρμα του Linux πριν μεταβούν σε άλλες, όπως το GIMP και το Pidgin. Το λογισμικό που διατίθεται μόνο στο Linυx δεν είναι απαραίτητα και καλό. Αλλά το λογισμικό που έχει κατασκευαστεί για το Linux είναι πιθανό να προσφέρει μια πολύ καλύτερη εμπειρία από εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί από προγραμματιστές που βλέπουν το Linux σαν μια δευτερεύουσα πλατφόρμα.

Ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες

Πολλές εφαρμογές του Linux δεν είναι οι ίδιες με αυτές που θα συναντήσατε σε Windows ή MacOS. Μπορούν να επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες, αλλά προσεγγίζουν το κάθε project με διαφορετικό τρόπο. Εάν εσείς θέλετε ένα πρόγραμμα που λειτουργεί ακριβώς όπως αυτό που είχατε στα Windows, μάλλον θα απογοητευτείτε και η προσδοκία σας θα σας εμποδίσει να δοκιμάσετε όλα όσα έχει να σας προσφέρει το Linux.

Το περιβάλλον εργασίας GNOME είναι ένα καλό παράδειγμα. Δεν μοιάζει με το περιβάλλον εργασίας των Windows, και αν δεν επιτρέψετε στον εαυτό σας να δοκιμάσει νέα πράγματα, θα χάσετε σίγουρα μια καταπληκτική εμπειρία. Το λογισμικό KDE μπορεί να φαίνεται σύνθετο στην αρχή, αλλά αν ψάξετε τις ρυθμίσεις, μπορείτε να το προσαρμόσετε όπως το θέλετε. Το Linux δεν είναι ένα λειτουργικό σύστημα που σας περιορίζει, αλλά θα πρέπει να αφιερώσετε το χρόνο για να το εξερευνήσετε.

Αυτό που βλέπετε αυτό θα πάρετε

Στο εμπορικό λογισμικό, η ανάπτυξη χρηματοδοτείται, ενώ στο ελεύθερο λογισμικό συνήθως δεν υπάρχουν τόσα χρήματα πίσω από κάθε project. Oι προγραμματιστές μπορεί να μην αφιερώνουν τόσο χρόνο στην ανάπτυξη, ή μπορεί να συνεχίζουν την ανάπτυξη στον ελεύθερό τους χρόνο, χωρίς καμία δέσμευση. Έτσι οι εφαρμογές που διατίθενται από τις Linυx διανομές μπορούν να παραμείνουν για χρόνια οι ίδιες χωρίς κάποια ενημέρωση.

Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή που μόλις ανακαλύψατε για πρώτη φορά δεν θα αλλάξει στο εγγύς μέλλον. Αυτό είναι υπέροχο αν σας αρέσει η εμφάνιση της εφαρμογής, αλλά δεν είναι και τόσο καλό αν συναντήσετε κάποιο σφάλμα.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των λιγοστών οικονομικών πόρων. Το οικοσύστημα του Linυx είναι σχετικά πιο δημοκρατικό σε σύγκριση με άλλα υπολογιστικά λειτουργικά. Οι ομάδες ανάπτυξης θα πρέπει να συναινέσουν για να πάρουν τα πράγματα μια νέα κατεύθυνση, και δεδομένου ότι ο κώδικας είναι ανοιχτός, οι προγραμματιστές και οι χρήστες που δεν είναι ικανοποιημένοι με μια αλλαγή, συνήθως επιλέγουν να διατηρήσουν τα πράγματα ως είναι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το λογισμικό του Linυx δεν αλλάζει. Το περιβάλλον εργασίας του GNOME αλλάζει συνεχώς και είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που ήταν πριν από δέκα χρόνια. Αν όμως περιμένετε να ολοκληρωθεί ο επανασχεδιασμός των εφαρμογών GIMP, Inkscape ή του AbiWord, μάλλον θα περιμένετε πολύ.

Χρησιμοποιείτε το Linux;

Προσωπικά ναι, το χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια. Χρησιμοποιώ εφαρμογές μόνο για το ανοιχτό λειτουργικό σύστημα και μου αρέσει να γνωρίζω ότι μπορώ να εγκαταστήσω μόνο ό, τι χρειάζομαι από το GNOME. Τα εργαλεία που χρησιμοποιώ είναι συνεπή και αξιόπιστα όπως πάντα, και όταν θέλω να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό, βρίσκω πάντα κάτι νέο. Σε περίπτωση που απαιτείται κάποια εργασία με εφαρμογές που δεν λειτουργούν σε Linυx, διαθέτω και ένα υπολογιστή με Windows, αλλά το κύριο λειτουργικό που χρησιμοποιώ είναι το Linυx.

Είστε νέος χρήστης του Linux; Ποιες εκπλήξεις έχετε συναντήσει; To χρησιμοποιείτε χρόνια, ποια είναι τα πράγματα που μάθατε και θα θέλατε να τα γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε για πρώτη φορά;

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.101 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

14 Comments

Leave a Reply
  1. “σημαίνει ότι δεν παρέχουν προγράμματα οδήγησης για λειτουργίες που δεν υποστηρίζει ο πυρήνας του Linux.”
    Μήπως το σωστό είναι: “που υποστηρίζει”;

  2. Χρησιμοποιω Arch / Plasma και το λατρευω.
    Εχει το AUR, οποτε ειναι σημειο-κλειδι για μενα, βρισκω σχεδον τα παντα εκει.
    Μου αρεσει παρα πολυ και το elementaryOS, το οποιο το εχω σε VM, και το παρακολουθω.
    Αλλης φιλοσοφιας βεβαια, αλλα ειναι μια καταπληκτικη διανομη για εκει που απευθυνεται.
    Παντα σε Dual Boot με Windows, τα οποια τα εχω ετσι.. να καθονται.
    Για βασικες καθημερινες εργασιες, το Linux ειναι τελειο, περναω το 95% του χρονου μου με αυτο.
    Τωρα, για ενα DAW που δουλευω, χρειαζομαι Windows αποκλειστικα, οποτε ειναι μονοδρομος.
    Δεν ειμαι ‘βαμμενος’ με κανενα λειτουργικο συστημα.
    Εκτιμω πολυ τα καλα του free / open source αλλα επισης θελω να κανω και τη δουλεια μου σαν ανθρωπος, οποτε θα δουλεψω με ο,τι ειναι απαραιτητο.
    Καλο ειναι να ξερεις να τα δουλευεις ολα, ωστε να εχεις εναλλακτικες.
    Αυτο κρατηστε μονο…
    Μαθετε να εχετε εναλλακτικες, γιατι ποτε δεν ξερετε τι γινεται.

  3. Χρησιμοποιώ Debian από την έκδοση 3.0 και είχα από τότε multi-boot με windblows για παιχνίδια…
    Εδώ και αρκετά χρόνια ξήλωσα τα windblows και μόνο Debian στο σκληρό. Έκδοση stable με φυσικά τα εξτρά repositories ώστε να μη χρειάζομαι τίποτα από testing, και unstable.
    Ρίχνεις και μια ματιά στο rutracker και είσαι έτοιμος.

  4. Προσωπικά είμαι σε Debian εδώ και χρόνια.
    Η πορεία μου ήταν Ubuntu (Debian alpha) -> Mint (Debian beta) -> Debian.

    Τώρα τελευταία με προβληματίζει η υιοθέτηση του systemd (το οποίο παραβιάζει μια απ’ τις θεμελιωδέστερες αρχές του Unix) και δε το θέλω.
    Περιμένω τη καινούρια σταθερή έκδοση του Devuan (την ASCII), για να τη δοκιμάσω και βλέπουμε.
    Περιμένοντας έχω ξεμείνει στη Jessie (oldstable), γιατί η stable είναι ψιλοπατάτα.

    Ερώτηση:
    Συνονόματε, στο Arch μπορείς να διαλέξεις κάποιο εναλλακτικό startup ή το systemd είναι μονόδρομος;

    • Arch=systemd, αλλά αφού είσαι σε debian, θα σύστηνα ανεπιφύλακτα το MX Linux ή το antiX (Ελληνικό). Για fork του Arch δοκίμασε το Artix Linux (OpenRC), επίσης Ελληνικό.
      Τα δύο πρώτα είναι πολύ καλά, το Artix δεν το έχω δοκιμάσει, και είναι νέα διανομή. Ας τους να οριμάσουν

      • THANKS George!!! :-)

        Το Artix όντως δείχνει πολλά υποσχόμενο και μ’ αρέσει που έχει στις επιλογές του και το LXQt.

        (Επειδή είμαι σε KDE, ψάχνω (κατά το δυνατόν) και για κάποιο οικείο desktop).
        Αν εξαιρέσει κανείς το PC Linux (που έχει KDE) και το Trinity Desktop (που ‘χει το παλιό-καλό περιβάλλον του KDE3), το LXQt μου φαίνεται ότι πιο οικείο υπάρχει αυτή τη στιγμή.

        • χρησιμοποιώ KDE γιατί έχει το πιο παραμετροποιήσιμο HiDPI και η οθόνη σε ένα PC μου είναι HD. Όλα τα άλλα desktop environments δεν έχουν ρυθμίσεις ή έχουν ρύθμιση μόνο x2… είπαμε δεν βλέπω αλλά όχι και έτσι

          https://iguru.gr/167035/linux-hidpi-kde-de/

    • και το Debian 10 (Buster) αλλάζει το GNOME Session σε wayland, αλλά είναι ακόμα unstable. Πάντως το unstable του Debian, είναι πιο stable από πολλές άλλες “stable” διανομές. Θα το βάλω σε ένα partition να το δω

      • Αποφάσισα να δοκιμάσω Linux, κυρίως για να «αναστησω» κάποια πιο παλιά μηχανήματα. Μετά τη δοκιμή του peppermint κατέληξα στο Mx Linux. Σίγουρα όταν έχεις συνηθίσει 20 χρόνια Windows κάποια πράγματα σε ξενίζουν. Εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει βασικά πράγματα όπως όλα αυτά τα sudo, repos κτλ κτλ γτ δεν έχω αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, Mx Linux κάνουν ένα μηχάνημα 10 ετιας να είναι αξιορεπεστατο σε καθημερινή χρήση. Αν εξαιρέσεις το MsOffice που δυστυχώς δεν υποκαθίσταται από το Libre, όλα τα βασικά μιας νορμαλ καθημερινής χρήσης τα κανεις απροβλημάτιστα.

  5. Το χρησιμοποιώ από τα τέλη του 2005. Ξεκίνησα με opensuse 10.2 KDE και μέχρι σήμερα έχω πειραματιστεί με πάρα πολλές διανομές. Τα τελευταία 4-5 χρόνια έχω κατασταλάξει στο Xubuntu.

    Εσύ Γιώργο τι διανομή χρησιμοποιείς τώρα;

    • ωωω, χρησιμοποιώ διάφορες, η κεντρική είναι Arch και επειδή έχω multiboot χρησιμοποιώ manjaro για το bios screen επιλογής συστήματος. Το manjaro ξεκινάει αυτόματα το σύστημα που χρησιμοποιούσες πριν το reboot. Σε διάφορους υπολογιστές έχω Centos, Debian, MX. Γενικά αποφεύγω τα ubuntoειδή

      • Είχα δοκίμασει πολύ παλιά Arch, όταν ακόμα είχε εκείνον τον text-based installer αλλά δεν μου άρεσε το PMS του. Centos έχει αρχαία αλλά stable πακέτα, καλό για server. Fedora γενικά ok, ακολούθει περισσότερο upstream απο το debian, πολύ καθαρό και οργανωμένο, αλλά με χαλάει το dnf που είναι ακόμα αργό από τότε που είχε yum, δηλάδη πάντα. Debian επίσης είναι μια χαρά απλά ο λόγος που προτιμώ ubuntu είναι γιατί έχει πιο εύκολο installation, πιο user-friendly παραμετροποιημένο xfce by default (xubuntu-session), ειδικά που έχει έτοιμη υποστύριξη indicators και πιο pleasant theme, επίσης είναι πιο up-to-date και είσαι και πιο σίγουρος ότι θα παίξουν τα πακέτα απο ppa.

        Κάπως έτσι γενικά κατέληξα σε αυτή την διανομή ;)

        • Ακόμα δεν έχει installer το Arch, αλλά το προτιμώ γιατί κάνω το σύστημα όπως το θέλω, χωρίς bloats. Επίσης με το συγκεκριμένο λειτουργικό, έχω κάθε νέα κυκλοφορία εφαρμογών, δυνατοτήτων, και de, άμεσα, μετά την κυκλοφορία τους. Αυτό φυσικά δεν είναι καλό για όλους, αλλά το χρειάζομαι για reviews.
          Για σταθερότητα Debian, μένω μακριά από μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης όπως την Opensuse και Canonical.
          Όσον αφορά τα desktop environments, cinnamon, xfce και kde

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).