Enigma, η κρυπτο-μηχανή του Χίτλερ. Μέρος Πρώτο

Με αφορμή τη νέα ταινία του Morten TyldumThe Imitation Game ( Το παιγνίδι της Μίμησης) που βασίζεται στο βιβλίο του Andrew Hodges “Alan Turing, The Enigma” και βγήκε στις Ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 8 Ιανουαρίου του 2015, θα κάνουμε μια αναδρομή σε μία όχι και τόσο γνωστή πτυχή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου (ΒΠΠ). Η πτυχή αυτή δεν είναι άλλη από την αποκρυπτογράφηση του μυστικού κώδικα επικοινωνιών των Ναζί () από τους Πολωνούς αρχικά που θα το δούμε σαν “Μέρος Πρώτο” και τους Άγγλους στο Bletchley Park “Μέρος Δεύτερο” , που οδήγησε όπως λένε αναλυτές τους ΒΠΠ στην πρόωρη λήξη του πολέμου. Πολλοί λένε πως, η αποκρυπτογράφηση των μυστικών επικοινωνιών των Γερμανών από τους Άγγλους, οδήγησε στη λήξη του πολέμου, τουλάχιστον 2 χρόνια γρηγορότερα, γλυτώνοντας τον θάνατο περίπου 14 εκατομμυρίων ανθρώπων.

The Imitation Game
The Imitation Game. (Ο Benedict Cumberbatch που υποδύεται τον Άλαν Τούρινγκ)

 Η Αρχή

Η ιδέα για τη δημιουργία της πιο εντυπωσιακής μηχανής κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης, γεννήθηκε 500 χρόνια πριν ο Arthur Scherbius (1878‑1929), κατοχυρώσει ως ευρεσιτεχνία μια κρυπτογραφική μηχανή που χρησιμοποιούσε δίσκους παρόμοιους με αυτούς του Alberti. Διόλου τυχαία η μηχανή έφερε την ονομασία Enigma εμπνευσμένη από την ελληνική λέξη, αίνιγμα.

 Leon Battista Alberti

 

Leon Battista Alberti, άγαλμα στην Piazza Degli Uffizi στην Φλωρεντία.

Leon Battista Alberti, άγαλμα στην Piazza Degli Uffizi στην Φλωρεντία.

Ο μελετητής της κρυπτογραφίας David Kahn στο βιβλίο του «The code breakers: The of secret writing» που εκδόθηκε στην Νέα Υόρκη τo 1967, παρουσιάζει τον Leon Battista Alberti (1404 ‑ 1472) ως τον “πατέρα της Δυτικής κρυπτογραφίας”. Αναγνώρισε στο πρόσωπό του την ταχεία πρόοδο της Δύσης στην κρυπτανάλυση, την εφεύρεση της πολυαλφαβητικής υποκατάστασης και του κρυπτογραφημένου κλειδιού, τα οποία καθόρισαν στον μεγαλύτερο βαθμό τις εξελίξεις στην κρυπτογραφία. Ιταλός στην καταγωγή και πολυτάλαντος αρχιτέκτων ο Αλμπέρτι επινόησε τον κρυπτογραφικό δίσκο που όπως φαίνεται, έμελλε να είναι ουσιαστικά η πρώτη κρυπτογραφική μηχανή. Ωστόσο η κατασκευή του αν και ιδιαίτερα απλή, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με περίπλοκο τρόπο και αργότερα σε συνδυασμό με την τεχνολογική ωρίμανση να αποτελέσει την καρδιά πολύπλοκων συσκευών.

Κρυπτογραφικός Δίσκος Alberti Enigma
Κρυπτογραφικός Δίσκος Alberti.

Ιστορικό δίσκου Alberti

Όταν ο Λεονάρντο Ντάτο εκμυστηρεύτηκε στον Αλμπέρτι πως το Βατικανό έπρεπε να στέλνει κρυπτογραφημένα μηνύματα, ο Αλμπέρτι προσφέρθηκε να βοηθήσει. Το 1467 έγραψε ένα δοκίμιο που επέβαλε τα θεμέλια σε ένα εντελώς νέο τρόπο κρυπτογραφίας. Το δοκίμιο του Αλμπέρτι περιλάμβανε μια σαφή ερμηνεία της ανάλυσης συχνότητας (δηλαδή, πόσες φορές θα συναντήσουμε έναν χαρακτήρα μέσα στο κείμενο ανάλογα με την γλώσσα του αρχικού κειμένου) και πρόσφερε διάφορους τρόπους επίλυσης κρυπτογραφημάτων.

Επίσης περιέγραψε το κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούσε δύο ομόκεντρους χάλκινους δίσκους των οποίων οι περιφέρειες είχαν διαιρεθεί σε 24 ίσα μέρη.

Για να στείλει μια κρυπτογραφημένη επιστολή, τα γράμματα ή οι αριθμοί διαβάζονταν στον εξωτερικό δίσκο και κρυπτογραφόνταν στον εσωτερικό. Αποστολέας και παραλήπτης είχαν πανομοιότυπους δίσκους και απλά αποφάσιζαν για την αρχική θέση των δύο δίσκων.

Μέχρι το σημείο αυτό, το σύστημα ήταν μια απλά μονοαλφαβητική αντικατάσταση, αλλά αυτό που έγραψε στη συνέχεια ο Αλμπέρτι, έφερε την καινοτομία. “Αφού γραφτούν 3-4 λέξεις, αλλάζουμε την διάταξη περιστρέφοντας τον έναν δίσκο”. Οπότε αλλάζει όλο το σύστημα, εκεί που στην αρχική θέση το γράμμα “k” αντιστοιχούσε στο “f”, τώρα το “k” αντιστοιχεί στο “t”. Αυτόματα με μια απλή ρύθμιση, η δουλειά του αποκωδικοποιητή έγινε πολύ δύσκολη. Έτσι η χρησιμότητα της ανάλυσης συχνότητας, περιορίστηκε κατα πολύ. Επίσης ο Αλμπέρτι χρησιμοποίησε τους αριθμούς στον εξωτερικό δίσκο ως ένα είδος κρυπτογραφικού κώδικα. Δηλαδή, πριν κρυπτογραφήσει ολόκληρο το κείμενο, αντικαθιστούσε λέξεις με νούμερα με συνδυασμούς των αριθμών 1 – 4. Στη συνέχεια αυτοί οι αριθμοί κρυπτογραφούνταν μαζί με το κείμενο.

Ανάλυση κώδικα

disco (1) Enigma

Έστω το κείμενο που έπρεπε να κρυπτογραφηθεί ήταν το εξής: “ΠΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ ΑΜΕΣΩΣ ΈΝΔΕΚΑ ΠΛΟΙΑ ΘΑ ΑΠΟΠΛΕΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΩΙ”.

Αρχικά αντικαθιστούσε ορισμένες λέξεις όπως είπαμε με νούμερα σύμφωνα με προκαθορισμένο βιβλίο κωδικών. Ας πούμε πως το 14 σημαίνει “ΠΛΟΙΑ ΘΑ ΑΠΟΠΛΕΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΩΙ”  και το 342 σημαίνει “ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ”.

Αμέσως το μήνυμα απο “ΠΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ ΑΜΕΣΩΣ ΈΝΔΕΚΑ ΠΛΟΙΑ ΘΑ ΑΠΟΠΛΕΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΩΙ” έγινε “ΠΕΙΤΕ 342 ΑΜΕΣΩΣ ΕΝΔΕΚΑ 14“.

Στη συνέχεια με κρυπτογράφηση ολόκληρης της φράσης το τελικό κρυπτογραφημένο μήνυμα θα έμοιαζε κάπως έτσι: ΘΡΞΕΡ ΨΧΩ ΦΜΡΖΒΖ ΠΚΡΠΜΥ ΩΦ. Ο παραλήπτης με τις κατάλληλες ρυθμίσεις των δίσκων και με το βιβλίο κωδικών, μπορούσε σε ελάχιστο χρόνο να αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα. Αν το μήνυμα υποκλεπτόταν, ήταν ουσιαστικά αδύνατον να διαβαστεί, ή αν διαβαζόταν, ίσως να ήταν πλέον ανούσιο.

Arthur Scherbius και η μηχανή Enigma

Arthur Scherbius Enigma
Arthur Scherbius

Τι γίνεται όταν περιπλέξεις και αναδιαμορφώσεις την ιδέα του Leon Battista Alberti, μιας αναγεννησιακής ιδιοφυΐας που έζησε τον 15ο αιώνα, με κανόνες και τεχνικές του 20ου αιώνα;

Στις 18 Απριλίου 1918 ο Σέρμπιους παραδίδει την πρωτότυπη στρατιωτική έκδοση στο Γερμανικό Ναυτικό αλλά οι προσδοκίες να γίνει προμηθευτής του δεν πραγματοποιήθηκαν και η εταιρεία του υπολειτουργούσε λόγω έλλειψης κεφαλαίων μέχρι το 1923. Σε ένδειξη της επιμονής του, ιδρύει με τον στενό του φίλο Ρίτσαρντ Ρίτερ, εταιρεία με την επωνυμία Chiffriermaschinen AG η οποία πραγματευόταν ποικίλες κατασκευές πέραν της Enigma και προχώρησε στην υλοποίηση των σχεδίων του.

Emigma A
Enigma A

Η έκδοση Enigma A, εμφανίστηκε στην αγορά το 1923. Όντας μεγάλη και βαριά σε σχέση με την πρωτότυπη, αφού με ενσωματωμένη γραφομηχανή έφτανε περίπου τα πενήντα κιλά, θεωρήθηκε ακριβή για την εποχή και αντικαταστάθηκε από την Enigma B, χωρίς ωστόσο κάποια από τις δύο να προσελκύσει το ενδιαφέρον των στρατιωτικών υπηρεσιών. Ο Σέρμπιους την προωθούσε για χρήση από λογιστικά γραφεία, μεγάλες εταιρείες και διπλωμάτες που είχαν ανάγκη ανταλλαγής εμπιστευτικών πληροφοριών χωρίς ποτέ να σταματήσει να εποφθαλμιά τις πωλήσεις στον στρατό. Την ίδια χρονιά την παρουσίασε και στο Παγκόσμιο Ταχυδρομικό Συνέδριο στην Βέρνη, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον. Με τις πωλήσεις να είναι σε χαμηλά επίπεδα, ακολουθεί το επόμενο μοντέλο Enigma C, βασισμένο σε μια ιδέα του συνεργάτη του Willi Korn. Ήταν κατά πολύ ελαφρύτερο και μικρότερο αλλά η εμπορική του τύχη παρέμεινε ίδια.

Enigma D
Enigma D (Ναυτικού).

Τελικά το 1926 ο Γερμανικός στρατός, κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανισμοί προμηθεύτηκαν τελικά το Enigma παραλλαγμένο από την εμπορική του έκδοση. Το 1927 λανσάρει την έκδοση Enigma D με την οποία κατάφερε να βρει αγοραστές, σε στρατιωτικές και διπλωματικές υπηρεσίες στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στις δύο δεκαετίες που ακολούθησαν, η μηχανή του Σέρμπιους πούλησε περισσότερες από τριάντα χιλιάδες μονάδες στον στρατό, χαρακτηριζόμενη ως το ασφαλέστερο σύστημα κρυπτογράφησης στον κόσμο. Συνολικά διατέθηκαν πάνω από εκατό χιλιάδες μηχανές με διάφορες παραλλαγές ακόμα και χωρίς το λογότυπο Enigma, από άλλες κατασκευάστριες εταιρίες. Φυσικά η φήμη που προπορευόταν των πωλήσεων, δεν περιελάμβανε και τα αδύνατα σημεία της φαινομενικά απόρθητης κατασκευής τα οποία αξίζει να σημειωθεί ότι δεν οφείλονταν σε δική της ατέλεια. Αυτό που ανάγκασε τους Γερμανούς να αναθεωρήσουν την στάση τους απέναντι στο Αίνιγμα ήταν δύο συμβάντα στην Αγγλία: ένα κείμενο του Ουίνστον Τσώρτσιλ «Η παγκόσμια κρίση» που δημοσιεύθηκε το 1923 και περιέγραφε το πώς οι Βρετανοί είχαν αποκτήσει πρόσβαση σε Γερμανικό κρυπτογραφικό υλικό το οποίο είχε βοηθήσει τους αναλυτές του Δωματίου 40 να διαβάζουν τα κρυπτογράμματα των Γερμανών και η επίσημη εκδοχή της ιστορίας του Α᾽ Παγκοσμίου Πολέμου που δημοσιεύθηκε από το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό στην οποία υπογραμμιζόταν το πλεονέκτημα που έδωσε στους Συμμάχους η υποκλοπή και κρυπτανάλυση των γερμανικών επικοινωνιών.

Σχεδόν δέκα χρόνια πήρε στους Γερμανούς να συνειδητοποιήσουν την αποτυχία τους σε αυτόν τον τομέα. Όταν ξέσπασε ο ΒΠΠ και αφού είχαν στη διάθεσή τους το Αίνιγμα, η νίκη τους φαινόταν εξασφαλισμένη. Με ένα τέτοιο σύστημα πρωτόγνωρης ασφάλειας για τις επικοινωνίες τους ένιωθαν άτρωτοι, αλλά τελικά το μόνο που εξασφαλίστηκε ήταν η πτώση του Χίτλερ. Δυστυχώς ο Σέρμπιους δεν έμελλε να γνωρίσει τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του επιτεύγματος του. Σκοτώθηκε το 1929 σε δυστύχημα με την άμαξά του.

Οι ρυθμίσεις της Enigma

H Enigma όπως είδαμε και πιο πάνω, ήταν μια γραφομηχανή, στο μέγεθος σημερινού ηλεκτρονικού υπολογιστή, αποτελούμενη στο μπροστά μέρος από ένα πληκτρολόγιο 26 γραμμάτων, στο πάνω μέρος από 26 λαμπτήρες που εικόνιζαν γράμματα και άναβαν όταν ο χρήστης δακτυλογραφούσε και απεικόνιζαν το γράμμα αντικατάστασης αυτού που πληκτρολογούσε ο χρήστης. Στη πρωτότυπη έκδοση της μηχανής υπήρχαν τρεις περιστρεφόμενοι δίσκοι ή αναδιατάκτες. Κάθε αναδιατάκτης είχε μια σειρά εσωτερικών καλωδιώσεων με ηλεκτρικές επαφές στην επιφάνειά του, ούτως ώστε κάθε διαφορετική θέση του αναδιατάκτη να έχει διαφορετικές ηλεκτρικές επαφές ανάμεσα στα πλήκτρα και στις λάμπες.

Εσωτερικές καλωδιώσεις ρότορα.
Εσωτερικές καλωδιώσεις ρότορα.

Μόλις χτυπιόταν ένα γράμμα ο δεξιός αναδιατάκτης περιστρεφόταν κατα το 1/6 μιας πλήρους περιστροφής για ένα πλήρες λατινικό αλφάβητο των 26 γραμμάτων. Μετά απο 26 περιστροφές, ο μεσαίος αναδιατάκτης θα περιστρεφόταν με ανάλογο τρόπο και μετά απο 26 δικές του περιστροφές θα περιστρεφόταν ο αριστερός. Η πολυπλοκότητα της κρυπτογράφησης αυξανόταν περισσότερο απο έναν πίνακα βυσμάτων στην πρόσοψη της μηχανής, όπου ειδικά ζεύγη συμφωνημένων γραμμάτων εναλλάσσονταν με την εισαγωγή των βυσμάτων.

Βύσματα στην πρόσοψη της Enigma.
Βύσματα στην πρόσοψη της Enigma.

Υπολογίζεται πως υπήρχαν περίπου 1015  δυνατοί τρόποι ρύθμισης της μηχανής. Και ο αριθμός των συνδυασμών που παράγονται είναι περίπου 3 x 10114  συνδυασμοί  ( 3 ακολουθούμενο απο 114 μηδενικά δηλαδή). Αυτές ήταν οι πιθανότητες που έπρεπε να εξαλείψουν οι Πολωνοί και αργότερα οι Άγγλοι για να αποκρυπτογραφήσουν τα παραγόμενα μηνύματα.

Ο ρόλος των Πολωνών στην αποκρυπτογράφηση της Enigma.

Η Πολωνία είναι μια χώρα που βρίσκεται γεωγραφικά σφηνωμένη ανάμεσα στην Γερμανία και την τότε Σοβιετική ένωση. Μετά τον ΑΠΠ και στα μέσα της δεκαετίας του 1920, οι Γερμανοί ηγέτες άρχισαν να μιλούν επιθετικά για την προσάρτηση εδαφών που παραχωρήθηκαν στους Πολωνούς από μεταπολεμικές συνθήκες. Οπότε οι Πολωνοί δεν άργησαν να καταλάβουν πως πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση και να έχουν γνώση των επικοινωνιών των Γερμανών. Το 1928 έλαβαν μυστηριώδη κρυπτογραφημένα μηνύματα που αψηφούσαν τις συμβατικές μεθόδους αποκρυπτογράφησης της εποχής. Είναι η πρώτη επαφή των Πολωνών με την Enigma.

Το 1932 στη Βαρσοβία, τρεις νεαροί Πολωνοί κρυπτογράφοι και μαθηματικοί, Μαριάν Ρεζέφσκι, Γιέρζι Ροτζίσκι και Χένρικ Ζιγκάλσκι, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο σπάσιμο των κωδικών που χρησιμοποιούσε η Γερμανική μηχανή Enigma. Η μηχανή λειτουργούσε με αναδιατάξεις γραμμάτων, οι θέσεις των οποίων καθώς και οποιαδήποτε μεταβολή τους περιγραφόταν σε ένα εγχειρίδιο χρήστη. Το εγχειρίδιο χρήστη, δεν έλεγε κάτι άλλο απο τις ημερήσιες ρυθμίσεις των ροτόρων.

images (1)

(Να σημειωθεί πως ο τέταρτος ρότορας προστέθηκε πολύ αργότερα απο το ναυτικό των Ναζί, η μηχανή για την οποία μιλάμε τώρα, αποτελούταν απο 3 ρότορες).

Πχ. στις 4 του μήνα οι αναδιατάξεις έπρεπε να είναι A,X,N στη κορυφή. Ο χρήστης έστελνε τότε το μήνυμα: AXNAXN πριν συνεχίσει με το περιεχόμενο του μηνύματος. Οι Πολωνοί δεν άργησαν να καταλάβουν πως αυτή η επανάληψη κάθε μέρα σε συγκεκριμένα μηνύματα, μόνο τυχαία δεν ήταν. Ήταν οι ρυθμίσεις των ροτόρων της μηχανής ώστε να αρχίσει η κρυπτογράφηση, ουσιαστικά ήταν τα “κλειδιά” της συγκεκριμένης μέρας. ( Η επανάληψη στην κρυπτογραφία είναι τεράστιο λάθος). Επίσης οι Πολωνοί κατάλαβαν πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν θεωρητικά μαθηματικά “θεωρία ομάδων” προκειμένου να σπάσουν το κρυπτόγραμμα. Συνειδητοποίησαν πως για κάθε δεδομένη ρύθμιση της μηχανής, κάθε εισερχόμενο γράμμα θα κρυπτογραφείτο ως κάποιο διαφορετικό γράμμα. Επειδή η μηχανή ήταν αντιστρέψιμη, δηλαδή κρυπτογραφούσε και αποκρυπτογραφούσε, το κρυπτογραφημένο γράμμα θα κρυπτογραφείτο μετά ως το αρχικά χρησιμοποιημένο. Αυτή η συνειδητοποίηση τους άνοιξε μια οδό προς την Enigma.

Μπορούμε να καταγράψουμε τον τρόπο με τον οποίο μια ρύθμιση της μηχανής μεταθέτει χαρακτήρες χρησιμοποιώντας την θεωρία ομάδων.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
J R U X A W N S F Q Y T B H M D E V G I L P K Z C O

Στη πρώτη σειρά είναι τα γράμματα του αλφαβήτου και στη δεύτερη τα γράμματα που ανάβουν (με τη βοήθεια των λαμπτήρων) όταν ο χρήστης πληκτρολογεί. Πχ. Όταν ο χρήστης πατά μια φορά “A”, η μηχανή ανάλογα με την ρύθμιση του δίνει “J” κοκ.

Παρατηρήστε όμως πως το “Α” μετατοπίζεται στο “J”, το “J” στο “Q”, το “Q” στο “Ε” και το “Ε” στο “Α”. (AJQE). Υπάρχουν άλλοι τρεις κύκλοι γραμμάτων:

(GNHS), (BRVPDXZOM), (CULTIFWKY).

Δηλαδή, δύο ομάδες των τεσσάρων γραμμάτων και δύο των εννέα. Αυτή η συνειδητοποίηση ελάττωσε τον όγκο της απαιτούμενης χειρωνακτικής προσπάθειας για το σπάσιμο του κρυπτογραφήματος. Βρήκαν επίσης οτι η ρύθμιση ζευγών γραμμάτων δεν είχε επιπτώσεις στη θεωρία ομάδων που εφάρμοζαν.

Οπότε ουσιαστικά το πρόβλημα ήταν με τις αρχικές ρυθμίσεις της μηχανής οι οποίες άλλαζαν κάθε 12 ώρες και οι οποίες είχαν αποσταλεί μεταξύ των Γερμανών κρυπτογράφων, μήνες νωρίτερα.

Ο ρόλος του Μαριάν Ρεζέφσκι

 

Marian Rejewski
Marian Rejewski

Ο Μαριάν Ρεζέφσκι ήταν ένας από τους τρεις Πολωνούς μαθηματικούς που επιλέχτηκαν από τον Ταγματάρχη Μαξιμίλιαν Τσιάνσκι ώστε να δουλέψουν πάνω στην αποκρυπτογράφηση της μηχανής Enigma. Ο Ρεζέφσκι καταγόταν από μαθηματική οικογένεια και όταν επέλεξε τι καριέρα να ακολουθήσει, αυτή ήταν τα μαθηματικά. Η τύχη τα έφερε όμως έτσι, ώστε να δουλέψει στη αποκρυπτογράφηση της μηχανής Enigma.

Όπως είπαμε πιο πάνω, οι Πολωνοί ωτακουστές (δηλαδή αυτοί που υπέκλεπταν την μετάδοση του κώδικα μέσω σημάτων Μορς) υπέκλεπταν πολλά μηνύματα καθημερινά, ο Ρεζεβσκι δεν άργησε να παρατηρήσει πως καθημερινά στις 12 τα μεσάνυχτα, οι Γερμανοί έστελναν ένα συγκεκριμένο μήνυμα δυο φορές, ήταν οι ρυθμίσεις της μηχανής Enigma. Για παράδειγμα, ο χρήστης Α δαχτυλογραφούσε TIM TIM, η μηχανή παρήγαγε κάτι τυχαίο, δηλαδή HUW WYT το οποίο για λόγους σιγουριάς οι Γερμανοί το έστελναν μέσω σημάτων Μορς, δυο φορές. Ο Ρεζέβσκι αναλύοντας χιλιάδες τέτοια μηνύματα καταφέρνει να φτιάξει πίνακες, με την κάθε πιθανή μετάθεση γραμμάτων μέσα απο 6 πανίσχυρες εξισώσεις.

Πίνακας
Πίνακας Rejewski.

Ο Ρεζέβσκι ήταν αυτός που εισήγαγε την λύση μεταβλητών με μετάθεση, μέχρι τότε δεν είχε διατυπωθεί καμία θεωρία, αυτός την ανέπτυξε. Με την χρήση αυτών των πινάκων, οι Πολωνοί κατάφεραν για κάποιο διάστημα να αποκρυπτογραφήσουν την μηχανή Enigma, αλλά δεν κράτησε για πολύ. Το 1932 στη Γερμανία οι Ναζί πετυχαίνουν σημαντικές πολιτικές νίκες και τελικά το 1933 ο Χίτλερ αναλαμβάνει την εξουσία. Και τότε η αποκρυπτογράφηση της μηχανής Enigma, γίνεται πρωτεύον ζήτημα στην Πολωνία.

Ο ρόλος του Hans – Thilo Schmidt

hans_thilo_schmidtΔεν θα μπορούσε σε μια ιστορία πολέμου, μυστικών, κρυπτογραφίας – αποκρυπτογραφίας να μην υπάρχει και ένα άτομο με αέρα κατασκοπίας ( ή μάλλον προδοσίας).

Αυτός δεν είναι άλλος από τον εικονιζόμενο Hans – Thilo Schmidt. Ο Ρεζεβσκι δεν θα είχε κάνει την πρόοδο που είχε κάνει με τις εξισώσεις και τους πίνακές του,αν δεν είχε στα χέρια του περισσότερα δεδομένα για να καταφέρουν να αποκρυπτογραφήσουν εντελώς την μηχανή Enigma.

Τον Νοέμβριο του 1931, έναν χρόνο πριν ο Ρεζέβσκι ολοκληρώσει τις έξι εξισώσεις μετάθεσης μεταβλητων, έγινε μια συνάντηση σε ένα του Βελγίου ( Grand Hotel Vervier) στην πόλη Βερβιέρ, όπου ο αξιωματικός Γκουσταβ Μπερτράν της Γαλλικής αντικατασκοπείας, συνάντησε τον δημόσιο λειτουργό Hans – Thilo Schmidt.

Gustave Bertrand.
Gustave Bertrand.

Εκεί ο Schmidt του πούλησε αντίγραφα των ρυθμίσεων της μηχανής Enigma. Ο λόγος που το έκανε αυτό ο Schmidt ήταν οικονομικός, έκανε πολύ πλούσιο βίο, αν και ήταν ιδιοκτήτης επιχείρησης, εν τούτης τα λεφτά δεν τον έφταναν για τον τρόπο ζωής που συνήθιζε να κάνει. Ο αδερφός του του βρήκε δουλειά σε υπουργείο που παραδόξως ερχόταν σε επαφή με τα συγκεκριμένα έγγραφα, οπότε μπήκε στον πειρασμό να τα πουλήσει. Τα πουλά στον Γάλλο αξιωματικό στο ποσό των δέκα χιλιάδων ράιχμαρκ, περίπου είκοσι χιλιάδες σημερινές λίρες ( περίπου εικοσιοκτώ χιλιάδες ευρώ).

Ο Bertrand σύντομα κατάλαβε πως δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και ενημερώνει τους Βρετανούς, οι οποίοι τα βρίσκουν πολύ ακριβά. Σε μια πράξη απελπισίας ο Bertrand ενημερώνει τον επικεφαλή της ομάδας αποκρυπτογραφίας της Enigma στην Πολωνία αντισυνταγματάρχη Γκβίντο Λάνγκερ ο οποίος όπως είναι φυσικό, τα είδε σαν το μάνα εξ ουρανού και τα αγοράζει. Αργότερα τα δίνει στον Ρεζεβσκι ο οποίος αντλεί πολλές πληροφορίες από τα συγκεκριμένα έγγραφα και φτιάχνει τους πίνακες που είπαμε πιο πάνω.

Εδώ τελειώνει το πρώτο μέρος στην αφιέρωση της μηχανής Enigma. Στο επόμενο μέρος θα ασχοληθούμε με την μεριά των Άγγλων που μπαίνουν αργότερα στο παιγνίδι με την αποκρυπτογράφηση της Enigma συγκεκριμένα στο Γερμανικό ναυτικό και στο μέτωπο του Ατλαντικού, εκεί που ουσιαστικά κρίθηκε και τελείωσε ο στην Ευρώπη με την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία.

Μέρος Δεύτερο.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

2 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).