Windows 10 κατακερματισμός και αδικία

Όταν ανακοίνωσε η ότι τα Windows 10 είναι η τελική έκδοση των Windows, κανείς δεν περίμενε αυτό που ακολούθησε. Τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά, και αυτό άρχισε να φαίνεται χρόνια μετά την επίσημη κυκλοφορία. Μετά από δύο χρόνια (ίσως και λίγο περισσότερο) στην αγορά, τα Windows 10 έχουν διαθέσιμες δέκα διαφορετικές εκδόσεις.

Η καθεμία από αυτές χρησιμοποιεί τον ίδιο στον πυρήνα, αλλά προσφέρει ελαφρώς διαφορετικά χαρακτηριστικά για χρήστες με διαφορετικές ανάγκες.windows 10

Όλες αυτές οι εκδόσεις, μαζί με τα συνεχώς μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά του Windows, καθιστούν λίγο δύσκολο στον κάθε μέσο χρήστη του λειτουργικού να παρακολουθήσει το πως και τι.

Παρακάτω θα δούμε πως κατακερμάτισε η Microsoft τα Windows 10 και γιατί χρειάζεται ένα τέτοιο κατακερματισμένο περιβάλλον.

Ακολουθεί μια σύντομη αναφορά για κάθε έκδοση των Windows 10:

Το Windows 10 Home είναι η τυπική προσφορά της εταιρείας που μέχρι και σήμερα κυκλοφορεί δωρεάν αν ξέρετε τον τρόπο και συμπεριλαμβάνει όλα όσα χρειάζονται οι οικιακοί χρήστες.
Το Windows 10 Pro βασίζεται στο Home και συμπεριλαμβάνει πρόσθετες λειτουργίες για power users και μικρές επιχειρήσεις.
Το Windows 10 S είναι ένας ανταγωνιστής του Chromebook που επιτρέπει την εγκατάσταση εφαρμογών μόνο από το Windows Store.
Το Windows 10 Enterprise είναι διαθέσιμο μόνο για μαζικές αγορές (volume purchasing) και διαθέτει προηγμένες λειτουργίες για εταιρική ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας.
Τα Windows 10 Education είναι ένα παρακλάδι του Enterprise με ειδικές προεπιλεγμένες ρυθμίσεις για την εκπαίδευση και χαμηλότερες τιμές για τα σχολεία.
Το Windows 10 Pro Education έρχεται προ-εγκατεστημένο σε υπολογιστές που μπορούν να αγοράσουν μαζικά τα σχολεία με έκπτωση και προσφέρουν μια τις ίδιες σχεόν λειτουργίες με το Pro Education.
Το Windows 10 Mobile είναι το κινητό λειτουργικό σύστημα της Microsoft που παρόλο που δεν είναι και πολύ δημοφιλές συνεχίζει να υπάρχει.
Το Windows 10 Mobile Enterprise επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διαχειρίζονται τις κινητές συσκευές των εργαζομένων τους.
Τα Windows 10 IoT αντικαθιστούν το Windows Embedded, μια ελαφριά έκδοση των Windows που οι hobbyists ή οι επιχειρήσεις μπορούν να εγκαταστήσουν σε μικρές υπολογιστικές συσκευές, καθώς και σε ρομπότ ή εφαρμογές pos.
Το Windows 10 Team είναι μια εξειδικευμένη έκδοση των Windows 10 που τρέχει μόνο στο Surface Hub smart whiteboard.
Το Windows 10 Pro for Workstations υποστηρίζουν ισχυρούς υπολογιστές που εκτελούν τακτικά έντονους υπολογισμούς.

Πάρα πολλές εκδόσεις;

Μπορεί να δούμε και άλλες. Η παραπάνω λίστα δεν συμπεριλαμβάνει τα διάφορα builds των Windows που κυκλοφορούν σήμερα.

Για παράδειγμα, οι υπολογιστές με επεξεργαστές Intel Clover Trail δεν μπορούν να αναβαθμιστούν στην έκδοση Creators Update, οπότε η Microsoft θα υποστηρίζει αυτές τις συγκεκριμένες συσκευές που τρέχουν το Anniversary Update μέχρι το 2023, όταν το Anniversary Update δεν θα υποστηρίζεται από το 2018.

Το γεγονός που προήλθε μόνο από ένα hardware πρόσθεσε ακόμα ένα επίπεδο κατακερματισμού στα Windows 10.

Σκεφτείτε όσους αγόρασαν κάποιο φορητό υπολογιστή με Windows 8.x το 2013 ή το 2014 με επεξεργαστή Intel Clover Trail. Όσοι προσπάθησαν να ενημερώσουν τον υπολογιστή τους με το Creators Update τον Μάρτιο του 2017, στην έκδοση 1703, είχαν την “τύχη” να δουν το παρακάτω μήνυμα:

“Τα Windows 10 δεν υποστηρίζονται πλέον σε αυτόν τον υπολογιστή.”

Θυμάμαι από την αρχή της διάθεσης του Windows 10 υπήρχαν πολλοί σκεφτικοί για την συμβατότητα του hardware. Υπήρχαν πολλές αμφιβολίες για την αναβάθμιση σε 10, αλλά η Microsoft ήταν επίμονη, στο κάτω κάτω μπορεί να διαθέσει ακόμα μια έκδοση για ότι και αν συμβεί.

Όμως οι υπολογιστές δεν είναι smartphones, που πεθαίνουν σε δύο με τέσσερα χρόνια. Περιμένω ότι οι υπολογιστές μου θα κρατήσουν τουλάχιστον δέκα χρόνια, ειδικά με το Linux.

Βεβαία υπάρχουν κάποιοι που λένε, “Όχι, χρειαζόμαστε νέο ισχυρό hardware για να αντιμετωπίσουμε τα σημερινά λειτουργικά συστήματα και τις εφαρμογές”.

Συγνώμη, αλλά είναι ιδέα μου ή μήπως όλα μετακινούνται στο Cloud; Σίγουρα, εάν επεξεργάζεστε βίντεο στον υπολογιστή σας, χρειάζεστε ισχύ. Όμως το 99% της δουλειάς σας σε ένα Chromebook που τρέχει με ARM και 2GB ς RAM μπορεί να γίνει άψογα. Εντάξει με εφαρμογές της Adobe θα χρειαστείτε RAM, αλλά αυτή μπορείτε να την έχετε και σε ένα 64bit PC με Windows 7, που όπως και αν το κάνουμε είναι ένα από τα καλύτερα λειτουργικά της εταιρείας.

Προφανώς η Microsoft αναπτύσσει πολλές διαφορετικές εκδόσεις προσπαθώντας να προλάβει τις ανάγκες των πελατών της. Αυτό δεν είναι κακό, ίσα ίσα. Η ιστορία όμως με τους Clover Trail ήταν … περίεργη και σίγουρα δείχνει κάτι.

Η Microsoft προέτρεπε όλους τους ιδιοκτήτες PC να αναβαθμίσουν σε Windows 10, και τους ιδιοκτήτες των Trail Clover εξίσου το ίδιο όπως και αυτούς που τρέχουν υπολογιστές με επεξεργαστές Skylake.

Θα ήταν κοροϊδία να υποστηρίξει κάποιος ότι η εταιρεία δεν το γνώριζε, αφού η ίδια αναπτύσσει το λειτουργικό. Κατά τη γνώμη μου, εφόσον η Microsoft τους προέτρεπε όλους να αναβαθμίσουν, ουσιαστικά υποσχέθηκε άτυπα υποστήριξη σε όλους. Η ιστορία δείχνει ότι δεν κράτησε την υπόσχεσή της, αφήνοντας αρκετούς δυσαρεστημένους.

Εκτός λοιπόν τις ατελείωτες διαφορετικές εκδόσεις που κυκλοφορεί στο κυνήγι του χρήματος ίσως η Microsoft θα πρέπει να προσαρμόσει το επιχειρηματικό της μοντέλο με την αναγνώριση του γεγονότος ότι η ανάπτυξη του σημερινού hardware τρέχει πολύ πιο γρήγορα από χθες.

Έτσι ίσως να δημιουργήσει ένα νέο λειτουργικό σύστημα που απαιτεί λιγότερα ή περισσότερα από το hardware, αφαιρώντας μερικά από τα νέα χαρακτηριστικά που δεν αξίζουν τον κόπο.

Φυσικά πάντα μπορείτε να εγκαταστήσετε Linux στον υπολογιστή σας. Το Linux συνεχίζει να αναπτύσσεται, και δεν είναι σαν το λειτουργικό που περιγράφουν μερικοί που το δοκίμασαν ή δεν το δοκίμασαν το 2000. Αν βέβαια τρέχετε και εφαρμογές στο Cloud, δεν θα σας λείψει τίποτα από τα Windows.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).