Google: Πόσα γνωρίζει η εταιρεία για εσάς;

Όλοι γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες της Google. Η μεγαλύτερη του παρέχει μια τεράστια γκάμα υπηρεσιών, πολλές από τις οποίες είναι δωρεάν. Το Gmail, το Google Drive, το Google Allo και μια λίστα άλλες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντελώς δωρεάν.

Δωρεάν; Όχι ακριβώς καθώς καθένας από εμάς που χρησιμοποιεί την εταιρεία προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες, τις οποίες η Google μπορεί να χρησιμοποιήσει για διαφήμιση. Είναι επίσης γνωστό ότι το μερίδιο του λέοντος στα κέρδη της εταιρείας προέρχεται από τις διαφημίσεις.Google

Πιθανώς το έχετε ήδη παρατηρήσει: χρησιμοποιείτε το Google Search για να αναζητήσετε για ένα που σας ενδιαφέρει και ξαφνικά, ως δια μαγείας, αρχίζουν να εμφανίζονται διαφημίσεις από τοπικούς αντιπροσώπους αυτοκινήτων.

Πόσα πράγματα ξέρει πραγματικά η Goοgle για εσάς; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει.

Τα διαδικτυακά σας ίχνη

Η πιο προφανής παρακολούθηση της Google μπορεί να βρεθεί στο Goοgle Web History, το οποίο καταγράφει τις προηγούμενες αναζητήσεις σας σε όλες τις συσκευές όπου βρίσκονται συνδεδεμένες στο λογαριασμό σας της Google. Το Ιστορικό ιστού υποτίθεται ότι σας ωφελεί, επειδή επιτρέπει στην Google να προσαρμόζει τα μελλοντικά αποτελέσματα αναζήτησης στις προτίμήσεις σας με βάση το ιστορικό σας. Όμως το ιστορικό των αναζητήσεών σας είναι πολύ χρήσιμο και για τους διαφημιστές.

Εξίσου σημαντικές πληροφορίες προέρχονται από το ιστορικό των σελίδων που επισκέπτεστε μέσω του Goοgle. Η εταιρεία συλλέγει πληροφορίες είτε είστε συνδεδεμένοι σε κάποιο λογαριασμό της Goοgle είτε όχι. Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση παρακολούθησης καθώς και πληροφοριών που προέρχονται από το AdSense και το Analytics, άλλων υπηρεσιών της Goοgle. Η εταιρεία μπορεί να μάθει ποιες είναι οι ιστοσελίδες που σας αρέσουν, με ποια σειρά τις επισκέπτεστε, πόσο χρόνο περνάτε σε αυτές και πολλά άλλα.

Το προφίλ που δημιουργείται από αυτές τις πληροφορίες είναι και πάλι δικό σας, με την έννοια ότι βασίζεται σε πληροφορίες όπως την I.P. διεύθυνση, την ανάλυση του browser και τα που χρησιμοποιεί. Έτσι αντί η εταιρεία να συλλέγει ονόματα και φυσικές διευθύνσεις,  εξακολουθεί να συγκεντρώνει πληροφορίες για την δημιουργία ενός μοναδικού προφίλ μέσω των δραστηριοτήτων και των προτιμήσεών σας.

Και αυτό το προφίλ χρησιμοποιείται για την προβολή σχετικών διαφημίσεων. Μπορείτε να δείτε όλες τις πληροφορίες που έχει συλλέξει η εταιρεία για εσάς από τις Ρυθμίσεις διαφημίσεων της Goοgle, μια σελίδα που σας επιτρέπει επίσης να εξαιρεθείτε από συγκεκριμένους τύπους διαφημίσεων. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο Panopticlick του EFF για να δείτε τις πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του ψηφιακού σας αποτυπώματος.

Ας δούμε όμως ένα URL αναζήτησης της Google

https://www.goοgle.gr/search?q=google+url&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=IJ8KWv6kIcLw8AeD0abwBw

Αναζήτησα το “goοgle url”. Ο όρος αναζήτησης αναφέρεται στο παραπάνω link, μαζί με τις παρακάτω πληροφορίες (συμπεριλαμβάνονται και επιπλέον κωδικοποιήσεις της εταιρείας):

UTF-8: η κωδικοποίηση γραμματοσειράς που χρησιμοποιώ
Client=Firefox ο browser μου
gfe – Google Front-End
rd – Redirect
cr – Country
ei – Engine ID
gws – Google Web Server

Οι άλλοι χαρακτήρες είναι παράμετροι και cookies που αποστέλλονται μέσω του browser.

Έτσι όλο μαζί το gfe_rd=cr σημαίνει Goοgle front και redirect country, ενώ το ei είναι το engine id που ακολουθείται από μια τυχαία αριθμό-γραμματοσειρά που παραπέμπει στο cookie. Το ?gws_rd=ssl”, που παρατηρούμε καμιά φορά στα URL αναζητήσεων σημαίνει ότι ο Google web server κάνει redirect σε SSL.

YouTube

Το YouTube συλλέγει επίσης πληροφορίες.  Η πιο δημοφιλής βίντεο στον κόσμο παρακολουθεί το ιστορικό προβολών βίντεο, τις συνδρομές σας και τις αναζητήσεις σας για να βοηθήσει την Goοgle να σας καταλάβει καλύτερα. Το σύνολο αυτού του ιστορικού μπορεί να προβληθεί στον Πίνακα ελέγχου της Goοgle – από εσάς ή οποιονδήποτε άλλο έχει πρόσβαση στον λογαριασμό σας.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχει τίποτα από την ηλεκτρονική σας δραστηριότητα που παραμένει άγνωστο στην Google. Κανένα από τα προγράμματα δεν σας προστατεύουν πλήρως. Μόνο με πιο προηγμένα μέτρα, όπως η χρήση κάποιου VPN και του δικτύου Tor, μπορούν να προστατεύσουν το απόρρητό σας.

Google+

Η εμφάνιση του Facebook αποκάλυψε ότι υπήρχε ένας πολύ πιο εύκολος τρόπος συλλογής δεδομένων. Έτσι ήρθε το Goοgle+. Το προφίλ χρήστη που δημιουργούσε η Goοgle κομμάτι κομμάτι, τώρα το δημιουργείτε μόνοι σας! Φυσικά και πάλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλύτερη στόχευση διαφημίσεων.

Η καταχώριση της ημερομηνίας γέννησης, τα ενδιαφέροντά σας, η τοποθεσία σας ,οι επαφές που κάνετε, τα μηνύματα που δημοσιεύετε και οι φωτογραφίες που ανεβάζετε, καταγράφονται.

Gmail

Μάλλον θα δεν εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι ο λογαριασμός σας στο Gmail είναι συνδεδεμένος με τη συλλογή δεδομένων της Google. Η εταιρεία συλλέγει πληθώρα πληροφοριών που διαφορετικά δεν θα μπορούσε να τις έχει. Η Google σκανάρει τα εισερχόμενά σας για μεταδεδομένα που ενδέχεται να υποδηλώνουν προτιμήσεις σας. Η εταιρεία μπορεί επίσης να συγκρίνει τις πληροφορίες που έχει από το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο με άλλες διαθέσιμες πληροφορίες που διαθέτει για εσάς. για να σας κατανοήσει καλύτερα.

Google Drive

Το κατά πόσο η Google διαβάζει τα αρχεία σας στο Google Drive δεν είναι σαφές. Πιθανόν ισχύουν οι ίδιοι όροι υπηρεσιών, δεδομένης της ενοποιημένης πολιτικής απορρήτου της εταιρείας. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή πληροφοριών είναι απίθανο να είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιούνται για συλλογή πληροφοριών που γίνεται από το Gmail. Ωστόσο, μέχρι αυτή τη στιγμή, η Google δεν έχει επιβεβαιώσει ή αρνηθεί ότι συλλέγει δεδομένα από το drive.

Ωστόσο οι όροι παροχής υπηρεσιών της εταιρείας δίνουν στην Google το δικαίωμα να “χρησιμοποιεί, να φιλοξενεί, να αποθηκεύει, να αναπαράγει, να τροποποιεί ή να δημιουργεί παράγωγα έργα” σε καθετί που βρίσκεται στο Drive. Με λίγα λόγια, η Google δεν μπορεί να κλέψει το περιεχόμενό σας εντελώς, αφού αναφέρει ρητά ότι σας ανήκει – αλλά έχει τη δυνατότητα να διαβάσει τα δεδομένα σας εφόσον το επιλέξει.

Android

Τα ίχνη σας στο Διαδίκτυο μπορεί να εντοπιστούν ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιείτε. PC, tablet, smartphone – δεν έχει σημασία, ειδικά εάν διαθέτετε έναν λογαριασμό της Goοgle. Αν τώρα χρησιμοποιείτε μια συσκευή Android, θα πρέπει να έχετε σίγουρα λογαριασμό στην εταιρεία.

Οι ιδιοκτήτες συσκευών με Android προφανώς παρέχουν μερικά πολύ χρήσιμα δεδομένα που υποδεικνύουν όχι μόνο το πού ζουν και τις συνήθειες  τους αλλά και τις τοποθεσίες που επισκέπτονται συχνότερα.

Μπορείτε να δείτε τις πληροφορίες που έχει συλλέξει η Goοgle για εσάς με το εργαλείο Location History. Μπορείτε ακόμη και να διαγράψετε το ιστορικό σας, αν υπάρχει, αν και δεν είναι σαφές εάν η εταιρεία σας επιτρέπει να το διαγράψετε οριστικά από την εσωτερική βάση δεδομένων της.

Χρήσιμες πληροφορίες που αποθηκεύονται από στο Android δεν είναι μόνο οι τοποθεσίες σας. Σκεφτείτε ότι κάθε συσκευή με το λειτουργικό σύστημα της Goοgle, συλλέγει ασύρματα δίκτυα, ς πρόσβασης και δεδομένα από ορισμένες εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών. Όλα αυτά αποθηκεύονται στους διακομιστές της Gοogle.

Ολοκληρωμένο προφίλ από την Google

Σαν σύνολο, οι πληροφορίες που συλλέγει η Goοgle μπορούν να δημιουργήσουν ένα πλήρες προφίλ. Το προφίλ αυτό συμπεριλαμβάνει τα πάντα:  τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα έγγραφα στο Drive, το ιστορικό περιήγησης, τα βίντεο που παρακολουθείτε στο YouTube, τους κωδικούς πρόσβασης WiFi και πολλά άλλα.

Το ενδιαφέρον της Goοgle σύμφωνα με την εταιρεία είναι μόνο στο να προβάλλει διαφημίσεις.Έτσι από αυτή την άποψη ένα ακριβές προφίλ μπορεί να θεωρηθεί καλό για εσάς καθώς θα βλέπετε μόνο τις διαφημίσεις που σας ενδιαφέρουν.

Εσείς εμπιστεύεστε το ότι τα δεδομένα σας χρησιμοποιούνται μόνο για την εμφάνιση διαφημίσεων;

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).