Mozilla Internet Health Report: περιορίστε Google, Amazon & Facebook

Το Ίδρυμα Mozilla δημοσίευσε σήμερα το Internet Report 2018. Η αναφορά ζητάει με λίγα λόγια τη νομοθετική ρύθμιση μεγάλων εταιρειών όπως τις: Google, Amazon και Facebook.

Όπως φαίνεται η ημερομηνία κυκλοφορίας του Internet Health Report δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού “συνέπεσε” με τη μέρα που ο CEO του Facebook, Mark Zuckerberg, θα καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου.

Internet Health Report

Αν και οι μεγάλες εταιρείες όπως η Alibaba και η Tencent στην Κίνα “βοήθησαν δισεκατομμύρια να συνειδητοποιήσουν τα οφέλη του Διαδικτύου”, η έκθεση ζητά τη νομοθετική ρύθμιση μερικών για να μηδενιστεί η εδραίωση της εξουσίας και των μονοπωλιακών επιχειρηματικών πρακτικών που υπονομεύουν την “ιδιωτικότητα, και τον ανταγωνισμό στο διαδίκτυο.”

“Βγάζουν εκτός τους ανταγωνιστές, περιορίζοντας την καινοτομία στη διαδικασία”, αναφέρει η έκθεση.

“Καθώς η ικανότητά τους να κατανοούν τα τεράστια ποσά των δεδομένων αυξάνεται μέσω την πρόοδο της τεχνητής ς και της κβαντικής πληροφορικής, είναι πιθανό να προχωρήσουν σε παρακείμενες επιχειρήσεις μέσω κάθετων ενσωματώσεων σε hardware, λογισμικό, υποδομές, αυτοκίνητα, μέσα ενημέρωσης, εκτός αν βρούμε έναν τρόπο να τους σταματήσουμε.”

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν νόμους κατά της κάθε αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς και να επανεξετάσουν τα μοντέλα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας κατά την εφαρμογή των ρυθμίσεων σε τεχνολογικούς γίγαντες, σύμφωνα με την έκθεση.

Το Internet Health Report δεν επιχειρεί να εξετάσει και να βαθμολογήσει την “υγεία” του διαδικτύου ή να διαγνώσει προβλήματα. Αντίθετα, διερευνά σημαντικά ζητήματα που οι συγγραφείς της έκθεσης πιστεύουν ότι συνέβαλαν στη διαμόρφωση του σημερινού διαδικτυακού περιβάλλοντος και εξετάζει πώς αυτές οι τάσεις επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων στον πραγματικό κόσμο.

Τα ψεύτικα νέα και η προπαγάνδα, (βλέπε Facebook), καθώς και η αδύναμη ασφάλεια στις συσκευές του διαδικτύου (IoT) αναφέρονται στην έκθεση μεταξύ των τάσεων που επηρεάζουν τον πραγματικό κόσμο.

“Μέχρι το 2020 θα έχουμε μέχρι και 30 δισεκατομμύρια συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των ανασφαλών webcams, τα monitor για τα μωρά και άλλων συσκευών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν όπλο [συλλογής δεδομένων]”, αναφέρει η έκθεση. “Με κάθε συσκευή χωρίς κωδικό πρόσβασης το διαδίκτυο γίνεται λίγο πιο εύθραυστο και επικίνδυνο.”

Οι συγγραφείς της έκθεσης ανέφεραν σαν παράδειγμα τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού Mirai, το οποίο απέκτησε τον έλεγχο μιας σειράς συσκευών του διαδικτύου (IoT) και έπαιξε σημαντικό ρόλο σε μια επίθεση DDoS στη Dyn.

To Internet Health Report αναφέρει ότι η και η διαδικτυακή παρενόχληση έχουν χειροτερέψει, αλλά και μερικά καλά νέα που αφορούν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, την κρυπτογράφηση των δεδομένων και την οικονομική προσιτότητα.

Σήμερα, σχεδόν το 70% της κυκλοφορίας ιστού του Firefox προέρχεται από κρυπτογραφημένες σελίδες που χρησιμοποιούν HTTPS.

Συνολικά, η έκθεση διαπιστώνει ότι ο αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά αναφέρει επίσης ότι οι τιμές θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνονται προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση ακόμα περισσότεροι.

Η έκθεση για την υγεία του Διαδικτύου είναι μια open source πρωτοβουλία που υλοποιείται με τη βοήθεια τεχνικών του Mozilla, ακτιβιστών ψηφιακών δικαιωμάτων και ερευνητών.

Για να διαβάσετε όλη την έκθεση, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα internethealthreport.org. Η πρώτη έκθεση κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2017.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).