Χρειάζεται στη σημερινή εποχή να κάνετε root το android τηλέφωνό σας?

Το να κάνει κάποιος root το καινούργιο smartphone τηλέφωνό του, ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς εργασίες που έπρεπε να πραγματοποιήσει ο “ψαγμένος” χρήστης τις πρώτες χρονιές που εμφανίστηκε το σύστημα Android στην αγορά. Όμως είναι το ίδιο απαραίτητο και στις μέρες μας? Ποια είναι τα οφέλη στις σημερινές εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος?

Android

Κατά αρχήν να εξηγήσουμε ότι το να κάνει κάποιος root το Android τηλέφωνό του, σημαίνει ότι παρακάμπτει την εργοστασιακή του τηλεφώνου και φτάνει να έχει πλήρη πρόσβαση στην βασική αρχή, δηλαδή στην ρίζα (root) του λειτουργικού συστήματος Android. Με την πρόσβαση στο root ενός τηλεφώνου, μπορείτε να ελέγξετε τις βασικές λειτουργίες διαχείρισης του συστήματος, επιτρέποντας σας μία πιο προηγμένη προσαρμογή της συσκευής.

Γιατί οι άνθρωποι κάνουν root τα τηλέφωνά τους; Για να απαντήσουμε σε αυτό, ας δούμε τους λόγους για τους οποίους οι χρήστες έκαναν root τα τηλέφωνά τους και μετά να δούμε αν οι λόγοι αυτοί εξακολουθούν να υφίστανται σήμερα.

Αφαίρεση του Bloatware

Το “Bloatware” είναι ο όρος για το λογισμικό που είναι προεγκατεστημένο σε μια συσκευή ή σε έναν υπολογιστή. Συνήθως δεν μπορείτε να επιλέξετε αν θα είναι εγκατεστημένο ή όχι, καθώς έρχεται ως μέρος του προεπιλεγμένου πακέτου. Ορισμένες συσκευές σάς επιτρέπουν να απεγκαταστήσετε αυτές τις , ενώ μερικές έχουν κομα τους (αρχεία τους ) στην ρίζα του συστήματος και δεν μπορούν να καθαριστούν χωρίς να έχετε αυξημένα δικαιώματα. Η πρόσβαση στην ρίζα, σας επιτρέπει να έχετε τον έλεγχο του bloatware, ώστε να μπορείτε να διαγράψετε ακόμα και τις πιο πεισματικές εφαρμογές.

Αυτό εξακολουθεί να ισχύει το 2018;
Ναί! Τα περισσότερα τηλέφωνα έρχονται ακόμα με bloatware σήμερα, μερικά από τα οποία δεν μπορούν να απεγκατασταθούν χωρίς να έχετε πρώτα πρόσβαση στην ρίζα. Το root είναι ένας καλός τρόπος για να μπείτε στους διαχειριστές ελέγχου και να καθαρίσετε το ανεπιθύμητο λογισμικό από το τηλέφωνό σας.

Εγκατάσταση εφαρμογών μόνο με root πρόσβαση

Ορισμένες εφαρμογές (όπως tethering, backup και προηγμένες εφαρμογές εγγραφής βίντεο) απαιτούν πλήρη έλεγχο του υλικού για να λειτουργήσουν. Επομένως, αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται πρόσβαση στο root για να εκπληρώσουν τη σχεδιασμένη χρήση τους. Εάν σκέφτεστε να εγκαταστήσετε τέτοιου είδους εφαρμογές, θα έπρεπε να κάνετε root το τηλέφωνό σας ώστε να μπορείτε να επωφεληθείτε πλήρως από αυτές.

Αυτό εξακολουθεί να ισχύει στο Android το 2018;
Ναί! Υπάρχουν ακόμη εφαρμογές στο Play Store που απαιτούν δικαιώματα root για το πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων τους. Για παράδειγμα, η Google έχει αρνηθεί τη δυνατότητα εγγραφής της οθόνης μαζί με ήχο. Οι εφαρμογές που κάνουν εγγραφή σε ότι δείχνει η  οθόνη και που έχουν πρόσβαση στο root μπορούν να το παρακάμψουν αυτήν τη απαγόρευση και να επιτρέψουν την ηχογράφηση μαζί με το βίντεο. Ένα άλλο παράδειγμα είναι συνήθως οι εφαρμογές backup που αν έχουν πρόσβαση στην ρίζα του τηλεφώνου σας, μπορούν να αντιγράψουν όλα τα high score και credits ενός παιχνιδιού και να μπορέσετε να το αντιγράψετε σε ένα άλλο τηλέφωνο χωρίς να χάσετε την μέχρι τώρα επίτευξή σας.

Καλύτερη απόδοση και λειτουργικότητα του Android

Στις πρώτες ημέρες του Android δεν ήταν εύκολο να εκτελέσετε συγκεκριμένες εργασίες ή να διασφαλίσετε ότι το τηλέφωνό σας λειτουργεί με βέλτιστο τρόπο. Για παράδειγμα, παλιά στο Android 3.0, δεν μπορούσατε να τραβήξετε στιγμιότυπο οθόνης χωρίς να κατεβάσετε πρώτα το Android SDK. Χρειαζόσασταν επίσης πρόσβαση στο root, εάν θέλατε να βελτιστοποιήσετε καλύτερα τις εφαρμογές σας για να εξοικονομήσετε χρόνο ζωής της μπαταρίας.

Αυτό εξακολουθεί να ισχύει στο Android το 2018;
Όχι πραγματικά! Ορισμένες λειτουργίες βρίσκονται πλέον μέσα στο λειτουργικό Android OS. Τα στιγμιότυπα οθόνης, για παράδειγμα, έχουν συμπεριληφθεί στο βασικό λογισμικό από την έκδοση 4.0. Ή η δυνατότητα να μπορείτε να μοιράζεστε το password ενός ασύρματου Wifi έχει πλέον συμπεριληφθεί μέσω QR. Είναι επίσης πολύ καλύτερα βελτιστοποιημένο από ότι στις πρώτες ημέρες του και ενώ ένα τηλέφωνο με πρόσβαση στο root θα μπορούσε πιθανώς να βελτιστοποιηθεί ακόμα περισσότερο, το λειτουργικό είναι πλέον σε ένα επίπεδο όπου δεν χρειάζεστε πρόσβαση στην ρίζα για μια σωστή λειτουργία.

Είναι εύκολο – γιατί όχι;

Το Android ήταν αρκετά εύκολο να γίνει root. Παλιά υπήρχαν μερικές εύκολες εκμεταλλεύσεις και κόλπα που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε σε συγκεκριμένα μοντέλα που θα αποκτήσετε πρόσβαση μέσα σε λίγα λεπτά, μόνοι σας, χωρίς την βοήθεια κάποιου ειδικού. Ως εκ τούτου, το root ήταν κάτι που συνίστατο απλώς και μόνο επειδή ήταν απλό να γίνει και επέφερε μερικά ωραία οφέλη ως αποτέλεσμα.

Αυτό εξακολουθεί να ισχύει το 2018;
Όχι! Οι συσκευές Android είναι τώρα πολύ πιο δύσκολο να γίνουν root από ότι στο παρελθόν. Ορισμένα τηλέφωνα δεν έχουν σχεδιαστεί για να έχουν ρίζες, καθιστώντας τη πολύ πιο δύσκολη για τον κοινό χρήστη. Επιπλέον, όταν το τηλέφωνο έχει γίνει root, υπάρχουν εφαρμογές που μπορούν να ανιχνεύσουν ότι έχετε πρόσβαση στο root και να αρνηθούν να εκκινήσουν. Πρόσφατα παραδείγματα είναι τα Pokémon Go και το Super Mario Run.

Χρειάζεται να κάνετε root;

Ας επιστρέψουμε στην αρχική ερώτηση. Πρέπει να διορθώσετε κάτι  στην νεο-αποκτηθήσα android συσκευή σας; Παλαιότερα, οι συσκευές Android δεν ήταν εξορθολογισμένες, δεν διέθεταν βασικά χαρακτηριστικά, τα οποία απαιτούσαν ρίζα, η οποία ήταν συχνά πολύ εύκολο να γίνει μέσα σε λίγα λεπτά. Στις μέρες μας όμως, το root είναι μόνο μια «ανάγκη» για χρήστες που θέλουν να κάνουν τα πάντα για να πάρουν το 100% που μπορεί να τους προσφέρει μία root συσκευή. Ακόμα και έτσι, είναι μια κατάσταση που θα μπορούσε να σας κλειδώσει από μερικές εφαρμογές που δεν τους αρέσουν τα root τηλέφωνα.

Αν θέλετε να έχετε πλήρη έλεγχο στο τηλέφωνό σας, θέλετε να εγκαταστήσετε εφαρμογές που απαιτούν root, να καθαρίσετε τα bloatware και γενικά μισείτε την ιδέα ότι ένας τυχάρπαστος προγραμματιστής έχει μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στο τηλέφωνό σας από ότι εσείς, τίποτα δεν μπορεί να σας πείσει να αλλάξετε γνώμη. Θα πρέπει να κάνετε root το τηλέφωνό σας για να έχετε τα οφέλη που επιθυμείτε. Επειδή όμως τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα τηλέφωνο που να είναι φιλικό στο να γίνει root.

Ωστόσο, αν θέλετε απλώς ένα τηλέφωνο που να συνοδεύεται από όλες τις βασικές λειτουργίες που μπορείτε να έχετε με την τελευταία έκδοση του android, τότε δεν χρειάζεται να προβείτε στο root του τηλεφώνου σας και έτσι μπορείτε να απολαύσετε την εμπειρία που σας προσφέρει το τηλέφωνο χωρίς να ανησυχείτε για το αν μια εφαρμογή θα σας κλειδώσει έξω ή αν κάποια άλλη σας κλέψει τα δεδομένα σας.

Και ενώ υπάρχει σίγουρα ακόμα και σήμερα μια “ανάγκη” να γίνει root ένα τηλέφωνο του 2018, δεν είναι τόσο προεξέχον όσο ήταν στις πρώτες μέρες του android. Ο κοινός χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει με αρκετή ευχέρεια και χωρίς προβλήματα, ένα μη root τηλέφωνο, ενώ κάποιος που έχει συνειδητοποιήσει ότι θέλει να έχει το τηλέφωνό του εξ ολοκλήρου δικό του, δεν θα βρει κάποια παρηγοριά στις σύγχρονες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος Android.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

3 Comments

Leave a Reply
  1. Γιαυτο υπαρχει και το magisk…για να μην κλειδωνει καμια εφαρμογη οπως το Pokemon Go που λες…και η διαφικασια δεν νομιζω να εχει γινει πολυ ποιο δυσκολη…ξεκλειδωμα oem…flash custom recovery…flash magisk* (root)

  2. Γιαυτο υπαρχει και το magisk…για να μην κλειδωνει καμια εφαρμογη οπως το Pokemon Go που λες…και η διαφικασια δεν νομιζω να εχει γινει πολυ ποιο δυσκολη…ξεκλειδωμα oem…flash custom recovery…flash magisk* (root)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).