Wi-Fi router και Wi-Fi: Οι ημέρες που χρησιμοποιούσαμε modem για να συνδεθούμε στο internet μέσω τηλεφώνου έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Το ασύρματο δίκτυο είναι πλέον το de facto πρότυπο για κάθε σύνδεση στο διαδίκτυο, αφού τα smartphones απορρίπτουν πλήρως τις ενσύρματες συνδέσεις.
Έτσι όπου κι αν πάμε θα βρούμε δίκτυα Wi-Fi. Τι γνωρίζετε για συγκεκριμένα δίκτυα και τι πρέπει να γνωρίζετε όταν πάτε να αγοράσετε ένα Wi-Fi router για το σπίτι σας; Παρακάτω θα βρείτε τις απαντήσεις που χρειάζεστε.
Τι είναι το Wi-Fi;
Η Wi-Fi Alliance διέθεσε για πρώτη φορά το Wi-Fi το 1998. Όμως χρειάστηκε περίπου μια δεκαετία για να γίνει mainstream.
Παρά τη διαδεδομένη αντίληψη, το Wi-Fi δεν σημαίνει “ασύρματη πιστότητα” από το wireless fidelity. Είναι ένα εμπορικό σήμα για την συγκεκριμένη τεχνολογία που βασίζεται στο πρότυπο IEEE 802.11b που χρησιμοποιείται για την ασύρματη ραδιοφωνική δικτύωση.
Έτσι όλες οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε κάποιο δίκτυο Wi-Fi μεταφέρουν δεδομένα με ραδιοφωνικά σήματα που κυκλοφορούν μέσω του δικτύου. Η ραδιοφωνικές συχνότητες του Wi-Fi εκπέμπουν στα 2.4GHz ή στα 5GHz. Τα δίκτυα στη ζώνη 2.4GHz έχουν μέγιστη ταχύτητα 450Mbps, ενώ τα δίκτυα των 5GHz φτάνουν τα 1300Mbps.
Αυτές είναι οι θεωρητικές ταχύτητες, που όμως ποικίλλουν ανάλογα με τις συνθήκες.
Τι κάνει το Wi-Fi router;
Το Διαδίκτυο διοχετεύεται στο σπίτι σας μέσω ενός σύνθετου δικτύου υπογείων καλωδίων. (Όσοι) Θυμάστε πριν την εμφάνιση του Wi-Fi, η μόνη επιλογή σύνδεσης στο internet ήταν η χρήση κάποιου καλωδίου. Με το Wi-Fi η σύνδεση που έρχονται στο σπίτι μας με καλώδια αρχίζει να κυκλοφορεί στον αέρα. Πώς γίνεται αυτό; Με ένα δρομολογητή, το γνωστό μας router.
Ο δρομολογητής ή router είναι ο κεντρικός κόμβος του οικιακού σας δικτύου. Συνδέεται απευθείας στο καλώδιο δικτύου σας είτε μέσω μόντεμ. Όλη η εισερχόμενη και εξερχόμενη κίνηση μεταφέρεται μέσω του δρομολογητή.
Οι ραδιοφωνικές συχνότητες του Wi-Fi μέσω του router μετατρέπονται σε ραδιοκύματα που χρησιμοποιούνται για την μετάδοση και την λήψη δεδομένων από τις συνδεδεμένες συσκευές σας. Συχνά λειτουργούν σε λειτουργικά συστήματα που βασίζονται στο Linux. Τα περισσότερα από αυτά, διαθέτουν μια σελίδα στο web (με εσωτερική IP) για να διαχειρίζεστε τις ρυθμίσεις της συσκευής αλλά και για να παρακολουθείτε τη δραστηριότητα του δικτύου σας.
Παρόλο που μεταξύ τους διαφέρουν, όλοι οι δρομολογητές έχουν από μια τουλάχιστον CPU (Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας). Ένας ή περισσότεροι μικροεπεξεργαστές είναι υπεύθυνοι για την εκτέλεση εντολών του λειτουργικού συστήματος, λειτουργιών αρχικοποίησης, δρομολόγησης πακέτων και ελέγχου δικτυακής διασύνδεσης.
Οι δρομολογητές ανήκουν στο επίπεδο 3 (layer 3) του μοντέλου OSI (Open Systems Interconnection), το επίπεδο δικτύου (Network Layer).
Κάθε δρομολογητής χρησιμοποιεί ένα ή περισσότερα πρωτόκολλα δρομολόγησης. Με βάση αυτά τα πρωτόκολλα ο δρομολογητής καθορίζει ποιος ή ποιοι διακομιστές ή δρομολογητές είναι οι καταλληλότεροι κάθε χρονική στιγμή και δρομολογεί τα πακέτα δεδομένων προς αυτούς.
Ορισμένα πολύ γνωστά πρωτόκολλα δρομολόγησης είναι τα:
RIP, OSPF, BGP, IS-IS
Τι είδους Wi-Fi router χρειάζεστε;
Ανάλογα με τον πάροχο υπηρεσιών χρησιμοποιείται (ISP), μπορεί να χρειαστεί να αγοράσετε κάποια συσκευή. Να αναφέρουμε ότι πολλές φορές οι δωρεάν συσκευές που έρχονται με νέες συνδέσεις internet και δεν είναι και οι καλύτερες. Σχεδόν όλοι οι ISP πάροχοι στην Ελλάδα προς το παρόν χρησιμοποιούν DSL (ευελπιστούμε και για fiber σύντομα). Υπάρχουν routers και ξεχωριστά modem ή και συσκευές μια σε δύο router-modem. Τα περισσότερα σύγχρονα routers διαθέτουν ενσωματωμένα μόντεμ, και έτσι χρειάζεστε μόνο μία συσκευή.
Υπάρχουν εκατοντάδες μοντέλα που μπορείτε να διαλέξετε. Πριν επιλέξετε όμως καλό θα ήταν να γνωρίζετε ποια χαρακτηριστικά της συσκευής είναι σημαντικά για εσάς. Οι απαιτήσεις σας πιθανόν να είναι διαφορετικές αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το Wi-Fi για online gaming ή στην εργασία σας.
Μπορείτε να επιλέξετε από μεγάλα brand names του χώρου, πληρώνοντας ουσιαστικά για ποιότητα και περισσότερη ασφάλεια. Για το οικιακό σας δίκτυο όμως δεν θα χρειαστείτε συσκευές της Cisco.
Ασφαλίστε και βελτιστοποιήστε ένα δίκτυο Wi-Fi
Αφού αποκτήσετε το δρομολογητή σας, θα πρέπει να ρυθμίσετε το οικιακό σας δίκτυο. Αυτό θα διαφέρει ανάλογα με τη συσκευή. Όμως κοινό για όλες τις συσκευές, είναι η εύρεση της κατάλληλης θέσης του δρομολογητή σας. Η θέση και η κατεύθυνση των κεραιών θα σας εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή κάλυψη. Σε περίπτωση χαμηλού σήματος μπορεί να χρησιμοποιηθούν τροφοδοτικά Wi-Fi για την ενίσχυση του τοπικού σας δικτύου.
Ο δρομολογητής σας είναι συνήθως το σημείο εισόδου στο οικιακό σας δίκτυο. Έτσι θα πρέπει να είναι και το πρώτο τείχος υπεράσπισης για την ασφάλεια του δικτύου σας. Οι περισσότεροι δρομολογητές διαθέτουν προεπιλεγμένα ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης, που θα πρέπει να αλλάξετε άμεσα.
Εάν ο δρομολογητής σας το υποστηρίζει, θα πρέπει να αλλάξετε την προεπιλεγμένη συχνότητα στα 5GHz. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει τις παρεμβολές καθώς άλλες συσκευές, όπως τα μικροκύματα, χρησιμοποιούν τη συχνότητα των 2,4 GHz.
Χρειάζεστε το Wi-Fi;
Η ψηφιακή μας ζωή έχει γίνει πλέον κινητή και το Wi-Fi πολύ δημοφιλές. Μια ασύρματη σύνδεση σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε. Φυσικά, ένα δίκτυο Wi-Fi είναι χρήσιμο για πάρα πολλά εκτός του να βλέπετε ταινίες στο κρεβάτι.
Με ένα ασύρματο δίκτυο, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα διακομιστή πολυμέσων στο σπίτι σας, να παίξετε streaming παιχνίδια, να δημιουργήσετε δίκτυα για πάρα πολλές συσκευές (εκτυπωτές, υπολογιστές, κινητά κλπ) για κοινή χρήση αρχείων, και πάρα πολλά άλλα.
_______________________________
- Password: η συχνή αλλαγή βοηθάει στην ασφάλεια;
- OpenPGP SigSpoof ευπάθεια σε δημοφιλείς εφαρμογές email
- SUSE πωλήθηκε (για άλλη μια φορά) στην EQT Partners
- Το πρότυπο ασφαλείας WPA3 του Wi-Fi είναι έτοιμο