Linus Torvalds τι έγινε τις τελευταίες μέρες;

Ο είναι γνωστός για την “πιπεράτη” γλώσσα του και για την προσέγγιση take-no-prisoners στους προγραμματιστές του Linux. Αν κάνετε κάτι λάθος, δεν θα φοβηθεί να σας ενημερώσει ότι είστε ηλίθιος.

Η συμπεριφορά του μπορεί να φέρνει αποτελέσματα, αλλά διώχνει και πάρα πολλούς ταλαντούχους προγραμματιστές. Οδηγεί επίσης σε μια κουλτούρα ανάπτυξης όπου τέτοιου είδους σκληρές επιθέσεις είναι ανεκτές, και όπως φαίνεται έχουν εγκριθεί από μερικούς.Linus Torvalds

Όμως ο Linus Torvalds συνειδητοποίησε ότι ζημιώνει τόσο τη διαδικασία ανάπτυξης αλλά και τους συναδέλφους προγραμματιστές. Έτσι, ανακοίνωσε ότι απομακρύνεται από την κοινότητα προγραμματιστών Linux για να αλλάξει την προσωπική του συμπεριφορά.

Ο Torvalds όπως αναφέραμε χθες ενέκρινε επίσης και ένα νέο “κώδικα δεοντολογίας” για τους προγραμματιστές του πυρήνα του Linux. Κανείς βέβαια δεν περίμενε να βιώσει τέτοιες αλλαγές.
Τις τελευταίες μέρες έγιναν δύο αξιοσημείωτα: ο Torvalds συνειδητοποίησε ότι έβλαπτε τους συναδέρφους του, το δήλωσε δημόσια, και προσπαθεί να βρει τρόπους να το αντιμετωπίσει.

Είναι σπάνιο; Απλά σκεφτείτε την οικογένειά σας, τους φίλους και τους συναδέλφους σας. Πόσο συχνά αναγνωρίζουν τα λάθη τους, ζητούν συγνώμη και προσπαθούν να αλλάξουν; Το σπάνιο επίσης είναι το ότι ζήτησε συγνώμη κάποιος από την βιομηχανία της τεχνολογίας.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν ο Linus Torvalds είναι καλός τύπος. Γνωρίζουμε τι λέει γιατί καθετί που λέει και αφορά το Linux είναι καταγεγραμμένο στη λίστα ταχυδρομείου Kernel Mailing List (LKML) του Linux.
Όμως κανείς από εμάς δεν βλέπει τι συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες των εταιρειών τεχνολογίας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν/υπήρξαν μεγάλοι τεχνολογικοί ηγέτες όπως τον Steve Jobs, τον Larry Ellison, τον Gary Kildall και τον John Carmack (δημιουργός του Doom) που η αλαζονεία και η αγενής συμπεριφορά δεν ήταν κάτι το άγνωστο στην καθημερινότητά τους.

Φυσικά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την συμπεριφορά του Torvalds. Κανείς δεν μπορεί να τα κάνει όλα τέλεια. Τα λάθη στον κώδικα υπάρχουν παντού και η δουλειά των προγραμματιστών είναι να τα επιδιορθώνουν. Όπως και για τα λάθη στην συμπεριφορά κάποιου, κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά πόσοι από εμάς συνειδητοποιούμε ότι η συμπεριφορά μας βλάπτει και προσπαθούμε να την αλλάξουμε;

Από την άλλη πλευρά θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι η συγκεκριμένη κρίση συνείδησης του Torvalds είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή. Γι αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα πάει στην πορεία.

Όπως ο Jono Bacon, κορυφαίος σύμβουλος στρατηγικής στην κοινότητα, έγραψε:

Είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι το Linux ξεκίνησε από ένα ήσυχο παιδί στο πανεπιστήμιο του στην Φιλανδία. Είναι σημαντικό να το θυμόμαστε και επειδή το Linux έχει κλιμακωθεί, ο Linus δεν είναι σε θέση να το στηρίξει. Ένας κώδικας έχει τα είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να αποκατασταθούν στους . Φυσικά δεν μπορείς απλά να αναπτύξεις μια λύση αμέσως, χρειάζεται κάποιος χρόνος για να εντοπίσεις το πρόβλημα για να προωθήσεις και να αναπτύξεις μια αλλαγή. Ας υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που επιθυμούν να αλλάξουν και ας μην επαναλάβουμε του παρελθόντος: δεν θα μας βγάλει πουθενά

Θα μπορέσει ο Torvalds να τα καταφέρει; Το ελπίζω. Ακόμα όμως κι αν δεν τα καταφέρει έδωσε ένα μάθημα στους αλαζονικούς ηγέτες της τεχνολογίας.
_______________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

One Comment

Leave a Reply
  1. Κατά την ταπεινή μου άποψη είναι ο καθ’ ύλην υπεύθυνος για την πολυδιάσπαση του Linux σε κοινότητες, desctops – διανομές και ομάδες εργασίας.
    Ναι, σαφώς και ξεκίνησε κάτι “αλλιώτικο” και καλό. Αυτό όμως δεν το καθιστά και καλό διαχειριστή καταστάσεων.
    Σε τελική ανάλυση, τι περισσότερο κακό θα προκαλούσε ένας εχθρός του Linux για να υπερτερήσει η κοινότητα Microsoft ;
    Η αλαζονεία και ο αυταρχισμός είναι κακοί σύμβουλοι φίλτατε Linus. Ή καλοί σύμμαχοι των εχθρών των δημιουργημάτων σου…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).