Google νέες ρυθμίσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας

Την περασμένη εβδομάδα χρειάστηκε να δημιουργήσω μια εφαρμογή που χρησιμοποιούσε ένα API της Google. H διαδικασία μου ήταν αρκετά γνωστή, και προχώρησε κανονικά. Όμως μετά από δύο μέρες περίπου, η Google επικοινώνησε μαζί μου, ζητώντας διευκρινήσεις για το τι ακριβώς κάνει η εφαρμογή.

Εκτός από την πλήρη καταγραφή των λειτουργιών, έπρεπε να υποστείλω και ένα βίντεο που έδειχνε ακριβώς το κάθε βήμα. Το γεγονός ήταν πολύ παράξενο καθώς δεν το είχα ξανασυναντήσει όλα τα χρόνια που χρησιμοποιώ API της εταιρείας.

Να υπενθυμίσω ότι κάτι παρόμοιο βίωσα και με μια εφαρμογή στο Facebook: App στο Facebook δοκιμάσατε να κάνετε τελευταία;

Μετά έσκασαν τα χθεσινά νέα: Goοgle+ κλείσιμο της υπηρεσίας και διαρροές δεδομένων Έτσι η παρακάτω είδηση μάλλον είναι φυσικό επακόλουθο…

Η Google ανήγγειλε χθες ότι σχεδιάζει να βελτιώσει τις ρυθμίσεις της ιδιωτικής ζωής των χρηστών του Android, του Gmail και άλλων υπηρεσιών και εφαρμογών που χρησιμοποιούν δεδομένα των λογαριασμών της Google.

Η εταιρεία δημοσίευσε χθες τα ευρήματα ενός εσωτερικού project που ονομάζεται Strobe. Η εταιρεία χρησιμοποίησε το project για να αναλύσει πώς αλληλεπιδρούν οι προγραμματιστές τρίτων εφαρμογών με τους λογαριασμούς της Google, τα δεδομένα συσκευών με Android και αν οι αλληλεπιδράσεις αυτές επηρεάζουν το απόρρητο των χρηστών.

Η Google όπως αναφέραμε χθες αποφάσισε να κλείσει το Google+, το κοινωνικό δίκτυο της εταιρείας, και να πραγματοποιήσει ορισμένες άλλες αλλαγές για να ενισχύσει την ιδιωτική ζωή των χρηστών, περιορίζοντας τους προγραμματιστές ή αλλάζοντας τα υπάρχοντα API.

Ορισμένες εφαρμογές και υπηρεσίες του Android απαιτούν επιπρόσθετα δικαιώματα μετά την εγκατάστασή τους ή όταν ένας λογαριασμός της Google συνδέεται με την εφαρμογή. Μπορούν να ζητήσουν πρόσβαση στο ημερολόγιο, τις επαφές ή πρόσβαση στα αρχεία που φιλοξενούνται στο Google Drive.

Τα αιτήματα αυτά εμφανίζονται ταυτόχρονα, και έτσι είναι δύσκολο για τους χρήστες να επιτρέψουν ή να αποκλείσουν την πρόσβαση. Πολλές φορές μάλιστα δεν μπορούν να δώσουν στις εφαρμογές ή τις υπηρεσίες αυτές μόνο ορισμένα δικαιώματα. Πρόκειται για μια προσέγγιση του όλου ή τίποτα.

Η Google σχεδιάζει να αλλάξει τα αιτήματα αδείας δίνοντας μεμονωμένες αιτήσεις παραχώρησης αδειών στους χρήστες. Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν ή να απορρίπτουν αιτήματα μεμονωμένα.Google

Το παραπάνω screenshot δείχνει τη νέα διαδικασία. Αρχίζει με την επιλογή του Λογαριασμού της Gοogle που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για τη σύνδεση, όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα. Η διαδικασία συνεχίζει εμφανίζοντας κάθε αίτημα στη δική του οθόνη δίνοντας στους χρήστες την επιλογή να αρνηθούν ή να επιτρέψουν λειτουργίες παραχώρησης δεδομένων. Τέλος εμφανίζεται μια οθόνη που δείχνει όλες τις αιτήσεις και τα δικαιώματα.

Οι νέες πολιτικές για τα API του Gmail θα τεθούν σε ισχύ στις 9 Ιανουαρίου 2019. Η Google σχεδιάζει να περιορίσει τις εφαρμογές, που χρησιμοποιούν το Gmail API, και έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του Gmail.

Εξουσιοδότηση πρόσβασης θα έχουν μόνο οι εφαρμογές που βελτιώνουν άμεσα τη λειτουργία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπως τα clients ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας email και οι υπηρεσίες παραγωγικότητας (π.χ. υπηρεσίες CRM και υπηρεσίες συγχώνευσης αλληλογραφίας).

Η Google αναφέρει τους παρακάτω τύπους εφαρμογών που θα επιτρέπεται η χρήση των API από τους Goοgle Developers:

  • Clients ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Εφαρμογές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
  • Εφαρμογές ενίσχυσης της παραγωγικότητας.
  • Αναφορά ή παρακολούθηση υπηρεσιών και εφαρμογών.

Οι εφαρμογές που θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα θα πρέπει να ελεγχθούν από τους τεχνικούς της Goοgle. Αν είστε προγραμματιστής μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο στο blog του Google Cloud για περισσότερες πληροφορίες.

Οι εφαρμογές θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν μόνο τα δεδομένα για “λειτουργίες που χρειάζονται οι χρήστες” και “δεν θα επιτρέπεται να μεταφέρουν ή να πουλήσουν δεδομένα για άλλους σκοπούς, όπως την στόχευση διαφημίσεων, έρευνες αγοράς, παρακολούθηση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλους μη σχετικούς σκοπούς”.

Οι τελικές αλλαγές θα επηρεάσουν και τις εφαρμογές που ζητούν δικαιώματα πρόσβασης σε SMS, δεδομένα επαφών ή γενικότερα δικαιώματα σε συσκευές Android.

Μόνο η εφαρμογή που θα έχει οριστεί σαν προεπιλεγμένη εφαρμογή για την πραγματοποίηση κλήσεων ή την αποστολή SMS θα επιτρέπεται να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της Google.

Υπάρχουν βέβαια ορισμένες εξαιρέσεις σε αυτό, π.χ. για εφεδρικές εφαρμογές ή για εφαρμογές φωνητικού ταχυδρομείου.

Η Google φέρεται να περιορίζει την πρόσβαση των εφαρμογών τρίτων στα δεδομένα χρηστών, ένα βήμα που έχει καθυστερήσει πολύ. Μένει να δούμε πως θα λειτουργήσει στην πράξη και φυσικά πως θα το δεχτούν οι προγραμματιστές.

Εδώ μάλλον θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Goοgle ναι μεν περιορίζει την πρόσβαση στις εφαρμογές τρίτων, αλλά τα ίδια δεδομένα συγκεντρώνονται ασταμάτητα στους servers της εταιρείας. Αν το ξεχάσατε να υπενθυμίσουμε ότι η Google κυριαρχεί στον χώρο της διαδικτυακής διαφήμισης. Έτσι τα παραπάνω νέα μπορεί να είναι ενθαρρυντικά για τον τελικό χρήστη, αλλά ουσιαστικά θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια και ιδιωτικότητα εφόσον τα δεδομένα μας αποθηκεύονται στο internet.

____________________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).