Windows as a Service το λειτουργικό που ξέχασε από που ήρθε

Το τελευταίο διάστημα, πολλοί από τους χρήστες του λειτουργικού Windows 10 δεν φαίνεται να είναι και ιδιαίτερα ευχαριστημένοι.

Οι απανωτές ενημερώσεις επιδιόρθωσης που δεν επιδιορθώνουν, η κυκλοφορία ενός λειτουργικού που διαγράφει αρχεία, αλλά και η διαφορετική χρήση του Windows Update, έχουν κάνει πάρα πολλούς χρήστες να αναθεωρήσουν την άποψη που είχαν για τα Windοws από την εποχή του Windοws 7.Windows

Πολύς ντόρος για περισσότερο πειραματισμό

Τα Windows 10 συνεχίζουν να διαφημίζονται και να προωθούνται από την Microsoft σαν το καλύτερο ever. Με την βοήθεια της τηλεμετρίας η εταιρεία δημιουργεί και αναπτύσσει το μέλλον ενός λειτουργικού και ενός κόσμου που κοιτάζουν προς το σύννεφο, ενώ ο υπολογιστής συνεχίζει να λειτουργεί από τον τελικό χρήστη. Η ιδέα είναι καταπληκτική, ίσως όχι και τόσο πολύ καινοτόμος, αλλά πραγματικά ενθουσιάζει, ειδικά στις διαφημίσεις της Microsoft που την παρουσιάζουν στην ιδανική της μορφή.

Το όμως που διαφημίζεται τόσο πολύ δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους πάντες, και ειδικά αυτούς που έχουν περάσει από την φάση των πειραματισμών και επιθυμούν ένα σταθερό σύστημα για να δουλέψουν.
Δεν θα αντιπαραβάλω διανομές Linux που χρησιμοποιούν κάποιο rolling σύστημα ενημερώσεων γιατί αν και μοιάζουν, η φιλοσοφία είναι εντελώς διαφορετική.
Θα μπορούσα όμως να κοιτάξω προς τα πίσω, σε ένα λειτουργικό που ανέπτυξε η ίδια εταιρεία:

Windows 7: τα

Τα Windows 10 γιόρτασαν την τρίτη επέτειό τους τον Ιούλιο, αλλά παρά την επιθετική προώθηση που κατά καιρούς η Microsoft, τα Windοws 7 συνεχίζουν να είναι το κορυφαίο λειτουργικό σύστημα παγκοσμίως.

Αυτό δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του NetMarketShare, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα Windοws 7 παραμένουν ισχυρός αντίπαλος, παρά του ότι πλησιάζει στο τέλος υποστήριξης του λειτουργικού.

Εν τω μεταξύ, τα Windοws 10 αναπτύσσονται συνεχώς με δύο σημαντικές ενημερώσεις λειτουργιών που κυκλοφορούν κάθε χρόνο. Έτσι φυσιολογικά οι φίλοι των Windows έχουν ένα πολύ καλό κίνητρο να εγκαταστήσουν το Windows 10 αφού είναι μια έκδοση που προσφέρει δύο φορές τον χρόνο νέες λειτουργίες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Microsoft, αυτή η στρατηγική λειτουργεί. Κάθε μήνα, όλο και περισσότερα συστήματα ενημερώνονται στην τελευταία έκδοση των Windows 10 και οι προηγούμενες εκδόσεις εγκαταλείπονται.

Τα παρακάτω δεδομένα δείχνουν τo πόσοι εγκατέστησαν τα Windοws 10 τους τελευταίους 12 μήνες (μέχρι τον Ιούλιο του 2018). Τo Windows 10 April 2018 Update φαίνεται να είναι στην κορυφή τρεις μήνες μόνο μετά την κυκλοφορία του. Windows 10

Τον Ιούλιο, η έκδοση April 2018 Update εγκαταστάθηκε στο 68% των με Windοws 10, ενώ το Fall Creators Update έχει τη δεύτερη θέση με 18%. Μόνο το 14% των συσκευών εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κάποια παλαιότερη ενημέρωση του Windοws 10.

Oι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι η στρατηγική της Microsoft λειτουργεί και ότι οι χρήστες των Windοws 10 συνήθως ενημερώνουν τους υπολογιστές τους πολύ γρήγορα. Όμως υπάρχουν και αυτοί που προτιμούν μια παλαιότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος.

Το παρακάτω γράφημα από τα δεδομένα NetMarketShare δείχνει ότι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των Windows 10 αυτή τη στιγμή δεν είναι το Linux ή το macOS, αλλά ένα λειτουργικό σύστημα από το 2009.

Τo λειτουργικό Windows 7 επέζησε της κυκλοφορίας του Windows 10 παρά τις επιθετικές πρακτικές που χρησιμοποιεί η Microsoft, και παρότι η εταιρεία έχει γνωστοποιήσει επανειλημμένως ότι κανείς δεν θα μπορεί να λαμβάνει ενημερώσεις ασφαλείας μετά τον Ιανουάριο του 2020.

Κρίνοντας από τα δεδομένα, όταν τα Windοws 10 χάνουν χρήστες, τα Windοws 7 αυξάνουν το μερίδιο αγοράς τους, και όταν πέφτουν τα Windows 7, τα Windows 10 κερδίζουν στους αριθμούς. Αυτό δείχνει ότι ότι ορισμένοι χρήστες μετακινήθηκαν από μια έκδοση στην άλλη σε μια μάλλον σύντομη περίοδο.

Η άλλη ματιά

Οι ενημερώσεις των Windοws ήταν εντάξει πριν από τα Windows 10. Γρήγορες, απλές και ρυθμιζόμενες. Μετά ήρθε η πρόοδος και η εξέλιξη στο μιας κυλιόμενης έκδοσης που διατίθεται σαν .  Σήμερα λοιπόν η  Microsoft προσπαθεί να βελτιώσει το νέο σύστημά της που είναι πολύ μπροστά σε καινοτομία και νέα χαρακτηριστικά, για να φτάσει την σταθερότητα που συνεχίζει να διαθέτει το Windοws 7.

Τελικά το βήμα της ανάπτυξης πάει μόνο προς τα εμπρός ή θα πρέπει να πάει και λίγο προς τα πίσω;

____________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).