Όταν ξεκινάτε το φούρνο μικροκυμάτων σας, χάνετε το σήμα του Wi-Fi σε μια κοντινή συσκευή; Το Wi Fi και τα μικροκύματα λειτουργούν με παρόμοια συχνότητα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παρεμβολές.
Το 1947 η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITM από το International Telecommunication Union) δημιούργησε τις ζώνες ISM, τη Βιομηχανική, την Επιστημονική και την Ιατρική (ISM bands από τα αρχικά των Industrial, Scientific, και Medical).
Ο στόχος ήταν να καθοριστούν οι συσκευές που θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν συγκεκριμένες ζώνες ραδιοσυχνοτήτων, ώστε να μην προκαλούν παρεμβολές σε άλλες υπηρεσίες ραδιοεπικοινωνιών.
H ITM όρισε τη ζώνη των 2,4 GHz σαν φάσμα ειδικά για τους φούρνους μικροκυμάτων. Αυτή η ζώνη δεν απαιτεί πολύ ενέργεια για τη μετάδοση, και μπορεί σε σχετικά χαμηλότερη ισχύ να ζεστάνει τα τρόφιμα. Αυτά φυσικά μείωσαν το κόστος για τον καταναλωτή.
Όπως υποδηλώνει το όνομα ISM, η αρχική πρόθεση ήταν να χρησιμοποιηθεί μόνο σε συσκευές που δεν παρέχουν επικοινωνία. Από τότε όμως κυκλοφόρησαν τα ασύρματα τηλέφωνα, τα ραδιοτηλέφωνα και πιο πρόσφατα το Wi-Fi. Η ζώνη των 2,4 GHz ήταν ιδανική, με χαμηλό κόστος, χαμηλότερες ανάγκες σε ενέργεια και αξιοπρεπείς δυνατότητες κάλυψης της απόστασης.
Οτιδήποτε τρέχει στις ζώνες ISM υποτίθεται ότι έχει σχεδιαστεί για την αποφυγή παρεμβολών και οι συσκευές Wi-Fi χρησιμοποιούν αλγορίθμους για το σκοπό αυτό. Ωστόσο, ένας φούρνος μικροκυμάτων είναι αρκετά ισχυρός και μπορεί να επηρεάσει κοντινά σήματα WiFi.
Οι φούρνοι μικροκυμάτων διαθέτουν “θωράκιση” για να αποτρέπουν τις διαρροές, αλλά όπως κι αν το κάνουμε δεν είναι Faraday. Έτσι δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχει κάποια διαρροή σε ένα φούρνο μικροκυμάτων.
Τα μικροκύματα και οι συσκευές Wi-Fi χρησιμοποιούν μια παρόμοια συχνότητα που μπορεί να παρέμβει η μία στην άλλη. Το WiFi σας δεν θα παρουσιάσει φυσικά κάτι αξιοσημείωτο στο φούρνο μικροκυμάτων, λόγω της “θωράκισης του.”
Το WiFi και τα μικροκύματα χρησιμοποιούν μια παρόμοια ραδιοσυχνότητα, αλλά υπάρχουν δύο σημαντικές διαφορές: την εστίαση και την ισχύ.
Ένα Wi-Fi router στέλνει το σήμα του παντού. Το στέλνει σε κάθε κατεύθυνση σε ένα νοητό κύκλο.
Ο φούρνος μικροκυμάτων, από την άλλη, στέλνει το σήμα του σε μία μόνο κατεύθυνση, περίπου προς το κέντρο του φούρνου. Αυτό το σήμα συνεχίζει μέχρι να χτυπήσει τα πλαϊνά ή τον πάτο του φούρνου, αναπηδά και επιστρέφει με μια ελαφρώς διαφορετική γωνία.
Δεν είναι ένα τέλειο σύστημα, λόγω της φύσης των ραδιοκυμάτων, και έτσι κάθε φούρνος μικροκυμάτων έχει ζεστά και κρύα σημεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι φούρνοι έχουν περιστρεφόμενα πιάτα.
Τα μικροκύματα χρησιμοποιούν επίσης περισσότερη ισχύ από ένα Wi-Fi router. Συνήθως παράγουν 1000 watts ισχύος. Αντίστροφα, ένα τυπικό Wi-Fi router παράγει περίπου 100 milwave (ή 0,1 watts).
Εάν παρατηρήσετε προβλήματα παρεμβολών, δεν χρειάζεται να αντικαταστήσετε το φούρνο μικροκυμάτων σας. Κατά πάσα πιθανότητα η διαρροή είναι ελάχιστη και δεν είναι επιβλαβής για σας και τους γύρω σας.
Το Wi Fi είναι πολύ πιο ευαίσθητο και δεν χρειάζεται πολλά για να δεχτεί κάποια παρεμβολή. Αντί να αντικαταστήσετε το φούρνο μικροκυμάτων θα μπορούσατε απλά να τον μετακινήσετε.
Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε άλλη συχνότητα στο Wi-Fi (5ghz). Όχι μόνο θα αποφύγετε τις παρεμβολές από το φούρνο μικροκυμάτων, αλλά θα αποτρέψετε επίσης και τις παρεμβολές από τους γείτονές σας.
_________________
- 802.11ax ή Wi-Fi 6 νέο πρότυπο, νέα ονομασία
- Wi-Fi router και Wi-Fi: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ασύρματο δίκτυο
- Wi-Fi 6 τι είναι διαφορετικό και γιατί πρέπει να με νοιάζει
- WiGig τι είναι και τι διαφέρει από το Wi-Fi 6
- Ποια η διαφορά μεταξύ 5G και 5 GHz Wi-Fi