Facebook και FTC δικαίωση ή πολιτικό παιχνίδι;

και FTC: Μια νέα δημοσίευση από τους The New York Times αναφέρει ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (Federal Trade Commission ή FTC) δυσκολεύεται να συμφωνήσει σε ένα κατάλληλο πρόστιμο για την απώλεια δεδομένων από το Facebook και ότι τα μέλη της προσπαθούν να καθορίσουν αν ο CEO Mark Zuckerberg θα πρέπει να θεωρηθεί προσωπικά υπεύθυνος.

Το Facebook φέρεται να αντιμετωπίζει ένα “τεράστιο πρόστιμο” από την FTC για τις απώλειες δεδομένων που ανακοίνωσε πρόσφατα και σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν η εταιρεία θα μπορούσε να πληρώσει μέχρι και 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Μαζί με το πρόστιμο θα μπορούσε να υποχρεωθεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για την ασφάλεια της ιδιωτικής ζωής. Facebook

Η δημοσίευση των Times αναφέρει ότι τα μέλη της FTC δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το ύψος του προστίμου, αλλά και για το αν ο “Mark Zuckerberg, σαν CEO της εταιρείας, θα πρέπει να θεωρείται προσωπικά υπεύθυνος για οποιαδήποτε παραβίαση.”

Όλα καλά μέχρι εδώ. Μάλιστα όλα τα παραπάνω ακούγονται ιδανικά για το κοινό/μέλη του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου, που ενώ αναγνωρίζουν ότι το Facebook τους εκμεταλλεύεται δεν μπορούν να κάνουν κάτι.

Η απόφαση της FTC θα είναι σημαντική, αλλά μήπως όλα αυτά είναι μέρος του παιχνιδιού; Μήπως μια απόφαση από τους πολιτικούς ενέχει κινδύνους;

Μια “μαλακή” απόφαση θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στην ικανότητα της FTC να εποπτεύει επαρκώς τις εταιρείες της ς, ειδικά τώρα που η Ευρώπη έχει τους δικούς της κανονισμούς.

Ας δούμε όμως άλλο ένα σενάριο…

Τι θα ήταν ιδανικό για το Facebook αυτή τη στιγμή; Τι θα μπορούσε να δώσει στους ανθρώπους την εντύπωση ότι το Facebook πλήρωσε τα χρέη του, πήρε το φάρμακο και επιστρέφει διορθωμένο για το κοινό καλό…

Ένα χρηματικό ποσό, ίσως δισεκατομμύρια δολάρια, ακούγεται αρκετά ικανοποιητικό. Αναπαράγεται από τα ΜΜΕ και καταναλώνεται από τους του διαδικτύου που νιώθουν ανήμποροι να αντιδράσουν. Ευτυχώς υπάρχει η FTC…

Οι τίτλοι αναφέρουν “το Facebook βάζει στην άκρη 3 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψει το αναμενόμενο πρόστιμο της FTC”.
Ωστόσο, ο ίδιος τίτλος θα μπορούσε να γραφεί: «Το Facebook και η FTC συμφωνούν να δημιουργήσουν μια φαντασίωση ασφάλειας και σιγουριάς”.

Αν το σκεφτεί κανείς, αυτό το επερχόμενο πρόστιμο “ρεκόρ” ανέρχεται στο 6% των κερδών του τριμήνου ή πιο απλά δύο εβδομάδες εσόδων από το Facebook.
Φυσικά η μετοχή του Facebook θα πετύχει νέα υψηλά επίπεδα αυτό το τρίμηνο. Η κυβέρνηση έχει καθαρή τη συνείδηση της, αφού το “πρόστιμο ρεκόρ” μπορεί να διασπάσει την προσοχή.

Τι πρέπει να συμβεί

Τα αθροιστικά πρόστιμα θα πρεπε να ισχύουν για τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις που δεν συνεργάζονται ή δείχνουν να αψηφούν το νόμο. Η FTC θα μπορούσε να προσθέσει ένα μηδέν και να κάνει το πρόστιμο 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αναγκάσει τον κ. Zuckerberg να παραιτηθεί από το ρόλο του CEO, αλλά και το μεγαλύτερο να σκεφτεί πιο σοβαρά την ιδιωτική ασφάλεια.

Στο τέλος της ταινίας Vice, ο Christian Bale, που παίζει τον ρόλο τον αντιπροέδρου Cheney, γυρίζει στην και λέει: “Με διαλέξατε. Λοιπόν, αυτό έκανα … ότι ζητήσατε.”

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.087 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).