Anonymous: το τέλος του χακτιβισμού

Θυμάστε τους Anonymous; Οι αναλυτές απειλών αναφέρουν ότι η χακτιβιστική σκηνή (hacktivism), απλά σταμάτησε να υπάρχει. Νέα δεδομένα που δημοσίευσε η IBM X-Force επιβεβαιώνουν σήμερα την πλήρη κατάρρευση της χακτιβιστικής σκηνής, αφού τα επίπεδα δραστηριότητας μειώθηκαν κατά 95% από το 2015 και μετά.

Σύμφωνα με την IBM, τα συμβάντα ασφαλείας που προκαλούνται από ομάδες hacker που λειτουργούσαν χακτιβιστικά έχουν σημειώσει πτώση από το 2015, όταν η εταιρεία κατέγραψε 35 διαφορετικά περιστατικά.

Έκτοτε, τα περιστατικά μειώνονται σταθερά, αφού αναφέρθηκαν μόνο πέντε  το 2017, δύο το 2018 και κανένα κατά τους πρώτους μήνες του έτους.

Οι επιθέσεις από χακτιβιστικές ομάδες συνέχισαν να συμβαίνουν, αλλά ο αριθμός των πραγματικών περιστατικών (επιτυχημένες παραβιάσεις) φέρεται να μειώνεται με σταθερό ρυθμό.

Οι ερευνητές αναφέρουν δύο παράγοντες για αυτή την παρακμή – ο θάνατος των Anonymous και η συνεχιζόμενη καταστολή από τις Αρχές επιβολής του νόμου που έχουν εκμηδενίσει τις τάξεις των hacktivists.


Πιθανώς ο μεγαλύτερος ρόλος στην κατάρρευση της χακτιβιστικής δραστηριότητας είχε η αποσύνθεση της ομάδας των Anonymous, η οποία, σύμφωνα με την IBM, ήταν υπεύθυνη για το 45% όλων των παραβιάσεων ασφαλείας της χακτιβιστικής σκηνής.

Οι ανώνυμοι hackers παραβίαζαν κάποτε εταιρείες και κυβερνητικά δίκτυα για διάφορες ανθρωπιστικές ή κοινωνικές αιτίες, αλλά σύμφωνα με την IBM, το όνομα της ομάδας έχει πλέον αμαυρωθεί από τη συμμετοχή της σε πολιτικές εκστρατείες που ξεκίνησαν γύρω στο 2016 και οι οποίες απομάκρυναν πολλά των μελών της.

Μετά από εκστρατείες όπως τις #OpKKK (έκθεση των μελών της KKK), #OpParis (έκθεση στα μέλη του ISIS), #OpISIS (έκθεση σε μέλη και ιστότοπους του ISIS), #OpWhale (παραβιάσεις ιστοσελίδων Ιαπώνων και Ισλανδικών αρχών που εμπλέκονται στη μη εξουσιοδοτημένη φαλαινοθηρία) σε τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα), η ομάδα τα τελευταία χρόνια φέρεται να πραγματοποιεί  dumping σε δεδομένα που έχουν κλαπεί από πολιτικές οργανώσεις.

Το γεγονός έχει οδηγήσει στην άνοδο του όρου “Fake Anons” που περιγράφει ανώνυμα μέλη που είτε δεν συνδέονται με την ομάδα, είτε ενεργούν σε προσωπική ατζέντα, προωθώντας κάποια πολιτική προπαγάνδα ή για να επωφεληθούν οικονομικά.

Οι Fake Anons έχουν διασπάσει την μεγαλύτερη ομάδα, προκαλώντας σύγχυση μεταξύ του ευρύτερου κοινού. Με την έλλειψη ηγεσίας και με μια συγκεχυμένη ατζέντα, τα μέλη σιγά-σιγά αποχώρησαν, απορρίπτοντας το όνομα και την ιδέα των Anonymous.

Anonymous

Επιπλέον, η εμπλοκή διαφόρων κυβερνητικών ομάδων φέρεται να κατάστρεψε επίσης το όνομα των Anonymous. Αυτές οι ομάδες  λειτουργούν από ελίτ υπηρεσίες πληροφοριών, και μεταμφιέζονται σαν Anonymous για να προωθήσουν πολιτική προπαγάνδα ή να προωθήσουν εκστρατείες δημόσιας επιρροής.

Οι πράξεις τους έχουν διέσπασαν την ομάδα των Anonymous.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι επιθέσεις της ομάδας δεν ήταν όλες αξιοθαύμαστες. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ανώνυμοι hackers διέρρεαν δημόσια προσωπικές πληροφορίες χρηστών  για να βλάψουν αθώους, για γελοίες αιτίες.

Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε σε αυξημένη προσοχή από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, οι οποίες κατάφεραν και χτύπησαν διαφορετικές ομάδες των Anonymous όπως την LulzSec, αλλά και άλλες μικρότερες.

“Η παρακολούθηση των συλλήψεων από την X-Force IRIS αποκάλυψε ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία συνέλαβαν τουλάχιστον 62 hacktivists από το 2011. Υποψιαζόμαστε  ότι ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος από αυτόν που ανακοινώθηκε δημόσια”.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).