Huawei: τι σημαίνει ο αποκλεισμός από το Android

Τέρμα το Android για την Huawei: Τα νέα της Κυριακής ανέφεραν ότι η Google ακολουθώντας ένα διάταγμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ αποφάσισε να αναστείλει τις συνεργασίες της με την Huawei. Ήταν μια από τις πιο δραματικές στιγμές στην ιστορία του Android.

Η Huawei, η πιο παραγωγική εταιρεία smartphone στην , είχε ξεκινήσει την παραγωγή από το 2019 και με ένα διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης βρισκόταν σε ένα πολύ καλό δρόμο να χτυπήσει την Samsung την πρώτη κατασκευάστρια εταιρεία τηλεφωνικών συσκευών παγκοσμίως.

Για την ιστορία σύμφωνα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της  Huawei, θα είχε περάσει την κορεάτικη εταιρεία μέχρι το τέλος του 2019.

Όμως χωρίς την της Google και του Android αυτό δεν πρόκειται να συμβεί – ούτε το 2019 ούτε το 2020.

Το τι θα συμβεί στην ιστορία του Android, αλλά και στην ιστορία της εταιρείας από την Κίνα, δεν το γνωρίζει κανείς.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι απλώς μια βραχύβια τακτική της κυβέρνησης Trump που προσπαθεί να αποδείξει στην Κινέζικη κυβέρνηση ότι τώρα θα πρέπει να λάβει μέτρα. Φυσικά η Huawei θα μπορούσε να παραμείνει στην μαύρη λίστα των ΗΠΑ επ ‘αόριστον, δημιουργώντας διάφορα σενάρια, από τα οποία κανένα δεν δεν φαίνεται να είναι καλό για μέλλον της εταιρείας.

Μετά την απόφαση της Google, η Huawei χάνει τη συμφωνία αδειοδότησης για την παροχή υπηρεσιών μέσω του Google Play και την πρόσβαση στο Google για τις νέες συσκευές της Huawei με Android. Οι υπάρχοντες πελάτες δεν θα επηρεαστούν, παρόλο που η Google δεν θα συνεχίσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες με την Huawei.

Οι πελάτες της Κινέζικης εταιρείας δεν θα μπορούν να λάβουν άλλες ενημερώσεις του Android OS. (Η Honor, θυγατρική της Huawei, φαίνεται να έχει το ίδιο πρόβλημα). Το γεγονός φαίνεται να είναι καταστροφικό για τα σχέδια της Huawei να διαθέτει smartphones έξω από την Κίνα.

Η Huawei εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το open source του Android, αλλά η Google σταδιακά απομακρύνει όλα τα ελκυστικά συστατικά από το Android Open Source Project (AOSP).

Η γνήσια εμπειρία του Android – με τις εφαρμογές Google Maps, YouTube και, το πιο σημαντικό, το πλήρες οικοσύστημα των εφαρμογών Android από τρίτους – εξαρτάται από τη συγκατάθεση της Google για τη χορήγηση άδειας χρήσης.

Χωρίς το της Google, οι αγοραστές smartphone της Κινέζικης εταιρείας δεν θα είχαν πρόσβαση στο Play Store.

Στην Κίνα, η Huawei λειτουργεί ήδη χωρίς το Play Store, λόγω της απουσίας της Google από την αγορά. Αλλά ακόμη και εκεί, η Huawei θα υποφέρει από το ότι δεν έχει στενή σχέση συνεργασίας με την Google. Όλες οι αντίπαλες από την Κίνα θα έχουν πρόσβαση νωρίτερα στην επόμενη του Android, ενώ η Huawei θα πρέπει να περιμένει τον ανοιχτό κωδικό AOSP να γίνει διαθέσιμος στο κοινό.

Γενικά δεν υπάρχει κάτι θετικό σε αυτή την κατάσταση για την Huawei. Η προσπάθεια πώλησης smartphones χωρίς τη συνεργασία της Google στη σύγχρονη εποχή φαίνεται να είναι σε καταστροφική. Σκεφτείτε τα λειτουργικά Windows Phone, Palm OS, MeeGo, Symbian, Bada (αργότερα Tizen) και το BlackBerry OS. Αυτά τα λειτουργικά συστήματα χωρίς εφαρμογές απλά δεν έχουν καμία πιθανότητα απέναντι στα σύγχρονα -Android.

Huawei android

Η επίσημη απάντηση της Huawei αρκέστηκε στο να τονίσει τη συμβολή της στην παγκόσμια δημοτικότητα του Android, αλλά και στο να καθησυχάσει τους σημερινούς ιδιοκτήτες τηλεφώνων Huawei και Honour ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας. Υποσχέθηκε δε ότι θα   “συνεχίσει να κατασκευάζει ένα ασφαλές και βιώσιμο λογισμικό οικοσύστημα.” Η εταιρεία δεν ανέφερε τίποτα για το Android.

Η Huawei φέρεται να έχει επίγνωση της πιθανότητας μιας εχθρικής στάσης της Αμερικάνικης κυβέρνησης που μπορεί να κρατήσει χρόνια και ο προϊστάμενος του τμήματος καταναλωτών Richard Yu αποκάλυψε πρόσφατα ότι έχει αναπτύξει τις δικές της εναλλακτικές για το Android και τα Windows.

Στην κινητή πλατφόρμα αυτό θα μπορούσε να είναι μια διακλάδωση του AOSP του Android ή ένα εντελώς νέο λειτουργικό σύστημα, που δημιουργήθηκε από το μηδέν. Και στις δύο περιπτώσεις, η Huawei θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να πείσει τους προγραμματιστές να αναπτύξουν εφαρμογές μόνο για την δική της πλατφόρμα.  Η , μια εταιρεία τεραστίου μεγέθους δεν μπόρεσε να δημιουργήσει ένα λειτουργικό Amazon Appstore στο Android, πόσο μάλλον μια Huawei.

Οι προγραμματιστές των εφαρμογών δεν πρόκειται να κάνουν ουρά για μια πλατφόρμα που γεννήθηκε μόλις και προσπαθεί να επιβιώσει μέσα από προβλήματα σαν τον ανταγωνισμό και τις πολιτικές συγκρούσεις.

Huawei android

Όσον αφορά το Huawei Mate X, η εταιρεία μάλλον θα πρέπει να σταματήσει να το διαφημίζει, μέχρι να αποκτήσει ξανά δικαιώματα στο Android.
Το καλύτερο βέβαια πριν φτάσουμε σε ακρότητες θα είναι να καταλήξουν η Κίνα και οι ΗΠΑ σε νέα εμπορική συμφωνία.

Τι θα συμβεί εάν οι εχθροπραξίες των ΗΠΑ-Κίνας δεν βελτιωθούν;

Οι προσπάθειες της Huawei για ένα νέο λειτουργικό σύστημα θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστούν. Η πώληση τηλεφώνων Android δεν φαίνεται να είναι εφικτή χωρίς την Google σαν συνεργάτη. Η απόλυτα ωφελημένη από αυτή την αντιπαράθεση θα είναι η Samsung.

Ωστόσο, η Κίνα μάλλον είναι απίθανο να αντιδράσει θετικά στις τακτικές εκφοβισμού των ΗΠΑ.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).