Internet Archive κινδυνεύει με αποκλεισμό από τους ISPs

Προβλήματα πειρατείας (!) και το …  Μια ομάδα για την καταπολέμηση της πειρατείας, που εκπροσωπεί δικαιώματα δημιουργών, καλεί τους ISP να αποκλείσουν την γνωστή μας Internet Archive στη .

Κατατέθηκαν αγωγές που αφορούν δύο ηχητικά βιβλία. Οι αγωγές ζητούν να αποκλειστεί η δημοφιλής σελίδα Archive.org μόνιμα στην Ρωσία.

Internet Archive

Το Αρχείο Διαδικτύου (Internet Archive στο domain archive.org) είναι μια μη κερδοσκοπική βιβλιοθήκη που περιέχει εκατομμύρια δωρεάν βιβλία, ταινίες, λογισμικό και μουσική.

Ιδρύθηκε το 1996, και θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες σε ολόκληρο το Διαδίκτυο, μόνο και μόνο για το Wayback , που παρέχει ένα ιστορικό όλως σχεδόν των σελίδων που έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο.

Όπως όλες οι πλατφόρμες αυτού του τύπου, το Internet Archive περιέχει και αρχεία που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, και μερικά από αυτά παρουσιάζονται χωρίς την απαραίτητη άδεια από τους κάτοχους δικαιωμάτων.

Η πλατφόρμα έχει αναφέρει κατά καιρούς ότι έχει κάποιες επιφυλάξεις με το DMCA, αλλά αναγνωρίζει ότι οι διατάξεις για κάθε ‘ harbor' είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη βιβλιοθηκών όπως αυτή που υπάρχει στην διεύθυνση Archive.org.

Το Internet Αrchive είναι υποχρεωμένο να ανταποκρίνεται στα αιτήματα διαγραφής αρχείων του DMCA, αλλά στη Ρωσία, όπου ο διαθέτει τις υπηρεσίες του σε εκατομμύρια επισκέπτες, τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν καλά.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν από την Ένωση Προστασίας των Πνευματικών Δικαιωμάτων του Διαδικτύου (AZAPI ή Internet Copyright Association), μια ομάδα καταπολέμησης της πειρατείας που αντιπροσωπεύει εν μέρει τα δικαιώματα των δημιουργών.

Σύμφωνα με την AZAPI, η Archive.org διαθέτει δύο audiobooks – το Metro 2033 του Dmitry Glukhovsky και το Third Eye Diamond της Daria Dontsova – χωρίς να έχουν την απαραίτητη άδεια από τους κατόχους δικαιωμάτων. Δεν είναι γνωστό αν η AZAPI κατέθεσε απλές ειδοποιήσεις κατάργησης, αλλά το θέμα τελικά οδηγήθηκε στο δικαστήριο.

Η Ομάδα Ψηφιακών Δικαιωμάτων Roskomsvoboda αναφέρει ότι στις 13 Μαΐου του 2019 το Δικαστήριο της Μόσχας εξέτασε αρχικά την υπόθεση του Metro 2033 και αποφάσισε υπέρ της AZAPI.

Αμέσως μετά εξέδωσε μια εντολή που εμποδίζει το Internet Archive (Archive.org) να διαθέτει το βιβλίο.
Σύμφωνα με την Roskomsvoboda, της οποίας οι δικηγ αντιπροσωπεύουν πλέον το Internet Archive, η ψηφιακή βιβλιοθήκη δεν συμμετείχε στην αρχική ακρόαση και δεν ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα. Έτσι κατατέθηκε μια προσφυγή κατά της απόφασης.

Στις 16 Αυγούστου, η AZAPI ξαναχτύπησε, ζητώντας από όλους τους παρόχους υπηρεσιών internet στη Ρωσία να μπλοκάρουν το Internet Archive (Archive.org). Ωστόσο, η υπόθεση δεν προχώρησε λόγω του ότι η AZAPI δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι η εταιρεία πίσω από το audiobook έχει τα πνευματικά δικαιώματα.

Έτσι εκκρεμεί άλλη μία ακρόαση που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Φυσικά δεν γνωρίζει κανείς αν το δικαστήριο της Μόσχας αποφασίσει τον μόνιμο αποκλεισμό του Internet Archive στη Ρωσία. Για την ιστορία, το ίδιο δικαστήριο έχει μπλοκάρει άλλες μεγάλες πλατφόρμες όπως το Sci-Hub.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).