Microsoft Edge Μια πρώτη ματιά στον Chromium Edge

Χθες το βράδυ κυκλοφόρησε η τελική έκδοση του νέου browser της Microsoft. Ο Microsoft Edge που βασίζεται στην open source εφαρμογή της Google είναι εδώ για όλους όσους ενδιαφέρονται.

Microsoft Edge

Αποφάσισα να ρίξω μια ματιά στη νέα εφαρμογή της Microsoft παρότι δεν κυκλοφορεί ακόμα για Linux. Έτσι ξεκίνησα τα “σκονισμένα” μου Windows 10, για να δοκιμάσω τη νέα εφαρμογή της εταιρείας που ευελπιστεί να συναγωνιστεί τον Chrome, αλλά και να διορθώσει την φήμη που αναφέρει ότι οι browsers της Microsoft χρησιμοποιούνται μόνο για την λήψη των Firefox και Chrome.

Αμέσως μετά την εγκατάσταση της εφαρμογής, θα έχετε την ευκαιρία να εισάγετε τις ρυθμίσεις σας από άλλους browsers. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται, οι αγαπημένες σας σελίδες, το ιστορικό περιήγησης και οι αποθηκευμένοι κωδικοί πρόσβασης. Δοκίμασα να εισαγάγω τις ρυθμίσεις μου από τον Firefox. Εν μέρη τα κατάφερα σε όλα εκτός από τους κωδικούς πρόσβασης.

Με την εισαγωγή από τον Chrome αν και οι δύο εφαρμογές χρησιμοποιούν σαν βάση το Chromium είχα το ίδιο πρόβλημα. Δεν φαίνεται να υπάρχει συμβατότητα που διευκολύνει την εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης γιατί μάλλον οι δύο εταιρείες χρησιμοποιούν διαφορετική κρυπτογράφηση.

Πάμε στην χρήση πόρων συστήματος.

Δείτε τις δύο παρακάτω εικόνες. Η πρώτη είναι ένα screenshot από την μικροεφαρμογή των Windows 10 “Διαχείρηση Εργασιών” και δείχνει να τρέχουν 20 παράθυρα του Microsoft Edge, με την ανάλογη επιβάρυνση στο σύστημα.

Microsoft Edge

Η δεύτερη εικόνα εμφανίζει πόσα παράθυρα (tabs) έχω ανοιχτά στην πραγματικότητα:

Όπως μπορείτε να δείτε τα tabs που έχω ανοιχτά είναι 6 και μάλιστα ένα από αυτά (Settings) είναι εσωτερική διεύθυνση.

Το γεγονός ότι υπάρχουν ghost tabs σε μάλλον θα πρέπει να το ξαναδεί η Microsoft, και μάλιστα σύντομα.

Η νέα εφαρμογή προσφέρει την δυνατότητα συγχρονισμού αλλά απαιτεί την σύνδεσή σας με ένα λογαριασμό της Microsoft. Φυσιολογικό, καθώς την ίδια πρακτική χρησιμοποιούν όλοι οι μεγάλοι browsers.

O νέος Microsoft Edge διαθέτει ορισμένες προεγκατεστημένες ρυθμίσεις απορρήτου όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα:

Microsoft Edge

Η προεπιλεγμένη είναι η Balanced, ενώ υπάρχουν η Basic και η Strict. Αν δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε την τελευταία ρύθμιση θα παρατηρήσετε ότι ορισμένα sites δεν θα εμφανίζονται σωστά.

Βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το κύριο σημείο που υπερτερεί ο νέος browser της Microsoft έναντι του Chrome της Google είναι η προστασία των προσωπικών . Είναι το σημείο που πιστεύω ότι θα εστιάσει περισσότερο η Microsoft για να ανταγωνιστεί τον Chrome που βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Google είναι μια διαφημιστική εταιρεία πρώτιστα και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από τις διαφημίσεις της. Έτσι υπάρχει χώρος για την Microsoft να κινηθεί περισσότερο προς την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο. Σίγουρα όμως η Google, αν και διαθέτει τον πιο χρησιμοποιούμενο browser, δεν θα καθίσει απλά να παρακολουθεί άλλους browsers να μπλοκάρουν κάθε παρακολούθηση (διαβάστε το “Chrome καταργεί τα cookies τρίτων για περισσότερη ιδιωτικότητα“).

Ας δούμε όμως και την δήλωση απορρήτου της Microsoft όπως είναι καταγεγραμμένη σήμερα, μετά την κυκλοφορία του νέου browser.

Η εταιρεία επιτρέπει την πρόσβαση και τον έλεγχο στα προσωπικά σας δεδομένα.
Έχετε επιλογές για τη συλλογή και χρήση των δεδομένων σας από τη Microsoft. Μπορείτε να ελέγξετε τα προσωπικά δεδομένα που έχει συλλέξει η Microsoft για εσάς και να διεκδικήσετε τα δικαιώματα προστασίας των δεδομένων σας επικοινωνώντας με τη Microsoft ή χρησιμοποιώντας τα διάφορα εργαλεία που παρέχει.

Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

Να ελέγξετε τη χρήση των δεδομένων σας για διαφημίσεις βάσει ενδιαφερόντων από τη Microsoft. Η εταιρεία διαθέτει σελίδα εξαίρεσης.
Να επιλέξετε αν επιθυμείτε να λαμβάνετε διαφημιστικά email, μηνύματα SMS, τηλεφωνικές κλήσεις και παραδοσιακή αλληλογραφία από τη Microsoft.
Να αποκτήσετε πρόσβαση σε ορισμένα από τα δεδομένα σας και να τα διαγράψετε μέσω του Πίνακα προστασίας προσωπικών δεδομένων της Microsoft.

Για όσους ενδιαφέρονται για παραπάνω πληροφορίες μπορούν να διαβάσουν το ToS της Microsoft στα Ελληνικά από εδώ.

Ο Microsoft Edge διαθέτει ρυθμίσεις για την προσθήκη γλωσσών, και λεξικών ορθογραφίας, και φυσικά χρησιμοποιεί σαν μηχανή αναζήτησης το Bing.

Τέλος, ο Microsft Edge έκανε μια αρχή. Δεν μπορώ και δεν θέλω να κάνω κάποια πρόβλεψη για τον νέο browser της εταιρείας. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν αρκετές ενημερώσεις για να έχουμε μια αξιόπιστη εφαρμογή, χωρίς bugs. Η κυριαρχία της Google με τον Chrome στο μερίδιο αγοράς των browsers μπορεί να χτυπηθεί από μια Microsoft που διαθέτει ήδη πολλά εκατομμύρια μέσω των Windows και του Office. Η ιδέα χρήσης μιας open source εφαρμογής είναι πολύ έξυπνη, αρκεί να συνεχίσει η ανάπτυξη του προγράμματος περιήγησης της Microsoft για να εμπλουτιστεί με νέα χαρακτηριστικά και καινοτομίες.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).