VirtualBox vs VMware : Το καλύτερο virtualization λογισμικό

Το VirtualBox και το VMware είναι δύο από τις πιο δημοφιλείς virtualization εφαρμογές. Μεταξύ αυτών, σας επιτρέπουν να εκτελείτε εικονικές μηχανές με τα πιο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα από όλο το φάσμα των πλατφορμών. Από όλες τις διανομές των Linux, έως Android, Windows, ακόμα και το macOS.

Τα VirtualBox και VMware έχουν πολλά κοινά σημεία αλλά και διαφορές. Και οι δύο έχουν δωρεάν και premium εκδόσεις. Σε αυτό το άρθρο θα τα συγκρίνουμε, βοηθώντας σας να αποφασίσετε ποιο από τα δύο είναι το καλύτερο για τις ανάγκες σας. Η σύγκριση θα πραγματοποιηθεί κυρίως στις δωρεάν εκδόσεις των VirtualBox και VMware.

Άδεια
Το VirtualBox διανέμεται με τη GNU General Public License και είναι δωρεάν για χρήση από όλους. Το πακέτο επέκτασης του είναι επίσης δωρεάν για προσωπική, εκπαιδευτική ή χρήση αξιολόγησης, αλλά για εμπορική χρήση απαιτεί μία πληρωμένη άδεια Enterprise.

Το VMware Workstation είναι επίσης δωρεάν για μη εμπορική, προσωπική και οικιακή χρήση. Το Workstation Pro έρχεται με χρέωση, αλλά παρέχει πιο προηγμένο virtualization (Ελληνική ορολογία = Εικονικοποίηση).

Χαρακτηριστικά

Τόσο το VirtualBox όσο και το VMware προσφέρουν την δυνατότητα δημιουργίας μεγάλων και πολλών εικονικών μηχανών. Το VirtualBox ίσως έχει ένα προβάδισμα σε αυτό το σημείο, καθώς διαθέτει μια ολόκληρη συλλογή από έτοιμες προρυθμισμένες εικονικές μηχανές (MacOS, Windows XP, διάφορες κατασκευές Linux και ούτω καθεξής). Προφανώς για προϊόντα με όπως τα Windows και MacOS, θα πρέπει να τα προμηθευτείτε νόμιμα για να έχετε πλήρη λειτουργικότητα.

Το VMware δεν προσφέρει προεπιλογές εικονικών μηχανών, αλλά είναι αρκετά εύκολο να τις βρείτε σε ιστότοπους όπως το OS Boxes ή απευθείας από ιστότοπους όπως το CloudReady (ή Chromium OS fork) ή το Android-x86.

Το VirtualBox διαθέτει ένα χαρακτηριστικό που το ξεχωρίζει από το VMware Workstation Player, και αυτό είναι τα στιγμιότυπα. Αυτά σας επιτρέπουν να αποθηκεύσετε μια εικονική μηχανή ανά πάσα στιγμή σε ένα τυχαίο σημείο της λειτουργίας της. Στη συνέχεια μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτό το ακριβές σημείο της λειτουργίας της, όποτε θέλετε, ή ακόμα και να μεταφέρετε για να το χρησιμοποιήσετε σε άλλο σύστημα. Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε ένα πακέτο επέκτασης που προσθέτει υποστήριξη για συσκευές USB 2.0 και 3.0, κρυπτογράφηση εικονικού δίσκου κ.λπ.

Στο VMware Player, θα πρέπει να κάνετε λήψη συγκεκριμένων προγραμμάτων οδήγησης (drivers) με την εικονική μηχανή για να προσθέσετε υποστήριξη USB 2 και 3, ενώ ορισμένα παλαιότερα λειτουργικά συστήματα, όπως τα Windows Vista, δεν θα το επιτρέψουν εντελώς. Το VMware στην δωρεάν έκδοσή του δεν προσφέρει την επιλογή να εκτελούνται ταυτόχρονα πολλαπλές εικονικές μηχανές. θα πρέπει να αγοράσετε το Workstation Pro για αυτήν την δυνατότητα. Η pro έκδοση φυσικά συνοδεύεται από πλήθος άλλων λειτουργιών που σχετίζονται με τη δικτύωση και την ασφάλεια, οι οποίες θα ωφελήσουν ιδιαίτερα τους επιχειρηματικούς χρήστες.

Συνολικά, τόσο το VirtualBox όσο και το VMware καθιστούν πολύ εύκολη τη λειτουργία των εικονικών μηχανών. Και οι δύο έχουν χρήσιμες λειτουργίες όπως κοινόχρηστοι φάκελοι, μεταφορά και απόθεση (drag-and-dropping) μεταξύ των παραθύρων της εικονικής μηχανής και του κεντρικού υπολογιστή και οι κοινές μεταφορές δεδομένων.

Επιδόσεις

Στο τομέα των επιδόσεων η ψαλίδα αρχίζει πραγματικά να ανοίγει μεταξύ του VirtualBox και του VMware. Δοκιμές που κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο έδειξαν ότι το VMware Player έχει πολύ πιο γρήγορη απόδοση από το VirtualBox, το οποίο υποφέρει από επιβραδύνσεις και σφάλματα που γίνονται πραγματικά ορατά αν αρχίσετε να παίζετε ή ένα πιο απαιτητικό λογισμικό.

Η λειτουργία “μεταφορά και απόθεση” (drag-and-drop), η οποία υπάρχει και στο VirtualBox και στο VMware Player, συχνά δεν λειτουργεί στο VirtualBox και μπορεί να προκαλέσει τη συντριβή ολόκληρης της εφαρμογής.

Σε γενικές γραμμές, όσο πιο ισχυρός είναι ο υπολογιστής σας, τόσο λιγότερο εμφανή είναι τα προβλήματα απόδοσης του VirtualBox, καθώς ο υπολογιστής σας μπορεί να αντισταθμίσει τις ελλείψεις του. Αλλά δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε ένα -end μηχάνημα, οπότε αν ψάχνετε κατά βάση για απόδοση τότε η δωρεάν έκδοση του VMware κερδίζει.

Δικτύωση

Τόσο το VirtualBox όσο και το VMware χρησιμοποιούν μια διασύνδεση NAT για να επικοινωνούν με τις εικονικές μηχανές και να επιτρέπουν σε αυτές να επικοινωνούν μεταξύ τους (υποθέτοντας ότι τρέχετε περισσότερες από μία). Αλλά η ρύθμιση του NAT δεν είναι εξίσου αποτελεσματική στο VirtualBox, επειδή βασίζεται στην port forwarding (προώθηση θυρών).

Το VMware έχει ένα πλεονέκτημα εδώ, στο ότι χρησιμοποιεί απευθείας τον προσαρμογέα του κεντρικού υπολογιστή στον NAT virtual switch του εικονικού μηχανήματος. Αυτό καθιστά πολύ πιο απλό και ταχύτερο όλες τις εικονικές μηχανές να “βλέπουν” τον κεντρικό υπολογιστή στα δίκτυά τους.

Συμπερασματικά

Για τους χρήστες που ξεκινούν να μαθαίνουν την virtualization ή απλά θέλουν να δοκιμάσουν εφαρμογές σε διάφορα λειτουργικά συστήματα, τόσο το VirtualBox όσο και το VMware κάνουν καλή δουλειά. Το VMware είναι πιο σταθερό και προσφέρει καλύτερη υποστήριξη γραφικών, οπότε θα λειτουργήσει καλύτερα εάν, για παράδειγμα, θέλετε να παίξετε παιχνίδια Android σε μια εικονική μηχανή Android. Το VirtualBox έχει ωστόσο μερικά ακόμα χαρακτηριστικά που μπορεί να ενδιαφέρουν τους χρήστες που επιθυμούν να παίζουν σε πολλαπλά ταυτόχρονα.

Για μεγαλύτερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες χρήστες ωστόσο, οι επί πληρωμή εκδόσεις του VMware, όπως το vSphere και το Workstation Pro, προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη ευελιξία, όπως στην δικτύωση και στην virtualization σε servers. Με άλλα λόγια, για επαγγελματικούς σκοπούς, αξίζει να πληρώσετε για να πάρετε τα πιο προηγμένα προϊόντα της VMware.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).