Τα Windows 10 τρέχουν σε 1+ δισεκατομμύριο συσκευές, ανακοίνωσε σήμερα Microsoft. Ναι σήμερα η εταιρεία γιορτάζει επίσημα το 1 δισεκατομμύριο ενεργές συσκευές. Να υπενθυμίσουμε ότι το 1 δις συσκευές ήταν ένας στόχος που είχε βάλει η εταιρεία το 2015 κατά την κυκλοφορία των Windows 10.
Σύμφωνα με τις τότε προβλέψεις της εταιρείας, το ορόσημο του ενός δις θα το έπιανε το 2018, τρία χρόνια μετά την πρώτη επίσημη κυκλοφορία του λειτουργικού.
Τελικά το κατάφερε τον Μάρτιο του 2020.
“Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι επιλέγουν τα Windows 10 σε 200 χώρες με αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο ενεργές συσκευές με Windows 10″, αναφέρει το Redmond.
Ο Yusuf Mehdi, Αντιπρόεδρος της Modern Life, Search & Devices της Microsoft χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να αναφέρει ότι το 100% των εταιρειών του Fortune 500 χρησιμοποιούν πλέον συσκευές με Windows 10.
“Οι νέες λειτουργίες των Windows 10 και οι ενημερώσεις ασφαλείας παραδίδονται τώρα πιο γρήγορα από ποτέ. Έχουμε εξελιχθεί από την κυκλοφορία μιας νέας έκδοσης κάθε τρία χρόνια, στην κυκλοφορία πολλών εκδόσεων ετησίως.”
Φυσικά στους πανηγυρισμούς της εταιρείας δεν αναφέρονται τα προβλήματα που προκαλούν οι ενημερώσεις σε ορισμένους χρήστες. Ας θυμηθούμε λίγο την ιστορία:
Ο Kip Kniskern έχει γράψει ένα άρθρο για την Microsoft. Confusion reigns: what’s going on with the Windows Insider Program? Αφορά ορισμένα προβλήματα και την σύγχυση που επικρατεί στο πρόγραμμα Windows Insider.
Ας δούμε τα ονόματα:
Το Creators Update κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2017 και έχει σαν αριθμό έκδοσης το 1703. Το φθινόπωρο κυκλοφόρησε το Fall Creators Update (έκδοση 1709), όπου το “Fall” προκάλεσε προβλήματα σε ορισμένες χώρες, καθώς το φθινόπωρο ( Fall) στο βόρειο ημισφαίριο της γης είναι Άνοιξη στο νότιο ημισφαίριο.
Το ότι η έκδοση 1703 δεν κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2017, αλλά τον Απρίλιο και η έκδοση 1709 δεν κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2017, αλλά τον Οκτώβριο, μάλλον δεν αξίζει να αναφερθεί.
Εξάλλου, μερικοί αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι θα υπάρξει πρόβλημα και την άνοιξη του 2020. Σύμφωνα με την παραπάνω ονοματολογία, αναμένεται να κυκλοφορήσει ένα Windows 10 έκδοση 2003, το οποίο όμως έχει σχεδόν το ίδιο όνομα με τον Windows Server 2003 από την προηγούμενη δεκαετία. Είμαι περίεργος να δω πώς μπορεί να επιλυθεί αυτό. Ίσως να ονομάσουν αυτή την έκδοση Windows 10 2004.
Αν κάποιος με ρωτήσει αν θα μπορούσα να κάνω κάτι καλύτερο: Μάλλον όχι. Πρώτα απ ‘όλα, μάλλον δεν θα κυκλοφορούσα τα Windows as a service και δεύτερον δεν πληρώνομαι για να ξύνω το κεφάλι μου να βρω ένα όνομα για τα Windows 10 …
Treshold, Redstone, 19H1 κλπ
Για τους Windows Insiders υπήρχαν ειδικά ονόματα κωδικών όπως το Threshold 1, 2 ή το Redstone 1, 2 κ.λπ. για τα development branches. Επειδή αυτό οδήγησε ξανά σε σύγχυση, το όνομα των development branches άλλαξε στις αρχές του 2019. Τώρα δίνονται κωδικοί από το έτος και στη συνέχεια ο αριθμός 1 για την κυκλοφορία της άνοιξης ενώ ο αριθμός 2 για την έκδοση του φθινοπώρου. Έτσι, το Windows 10 έκδοση 1903 είναι το development branch με κωδικό 19H1. Το φθινόπωρο του 2019 θα κυκλοφορήσει το Windοws 10 19H2 (πιθανότατα σαν έκδοση 1909).
Εκτός από τα παραπάνω, η Microsoft χρησιμοποιεί επίσης και μεμονωμένα build numbers για τα Windows. Προσωπικά, δεν δίνω σημασία σε αυτά, και πιστεύω ότι κανένας “απλός” χρήστης δεν ενδιαφέρεται.
Ο Kip Kniskern έθεσε το ερώτημα, αν μετά από τέσσερα χρόνια ανοησίας, ήρθε η ώρα να δημιουργηθεί μια ενιαία ονοματολογία για τις κυκλοφορίες των Windows 10. Συμφωνώ απολύτως και θα εκτιμούσα ένα σχήμα ονομασίας όπως τους τελευταίους κωδικούς 19H1, 19H2 κλπ.
Ενημερώσεις Major και minor
Οι επιχειρήσεις εξαγριώθηκαν με τις εξαμηνιαίες ενημερώσεις νέων χαρακτηριστικών. Εν τω μεταξύ, η Microsoft προσπάθησε να κάνει μια στροφή 180 μοιρών. Προκειμένου να διατηρήσει την παλιά στρατηγική (μια ενημέρωση νέων χαρακτηριστικών των Windows 10 δύο φορές το χρόνο), η εταιρεία βρήκε μια πολύ πιο “έξυπνη λύση”. Την άνοιξη κάθε έτους θα κυκλοφορεί μια κανονική ενημέρωση νέων δυνατοτήτων, η οποία θα υποστηρίζει αναβαθμίσεις για 18 μήνες σε όλες τις εκδόσεις των Windows 10.
Ας περιμένουμε την συνέχεια…