Mark Zuckerberg Donald Trump υπάρχει κρυφή συμφωνία;

Ο διευθύνων σύμβουλος του έχει κάνει μια μυστική συμφωνία με τον Πρόεδρο Donald Trump. Κλείνει τα μάτια στα ψέματα και τις εμπρηστικές του δημοσιεύσεις του με την ελπίδα ότι το Facebook δεν θα γίνει ο επόμενος στόχος του προέδρου…

Φήμες σαν την παραπάνω κυκλοφορούν εδώ και μήνες, αλλά ο ίδιος ο Zuckerberg τις αρνήθηκε, αναφέροντας στο Axios ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία.

“Έχω ακούσει και αυτή την φήμη, οπότε επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: Δεν υπάρχει καμία συμφωνία”, δήλωσε ο Zuckerberg. “Στην πραγματικότητα, η όλη ιδέα μιας συμφωνίας είναι πολύ γελοία.”

Οι δηλώσεις του Mark Zuckerberg έρχονται σαν απάντηση στην αυξανόμενη ανησυχία για τη σχέση του Zuckerberg με τον πρόεδρο, η οποία παραμένει εγκάρδια παρά τις ανησυχίες για την μη ορθή χρήση των κοινωνικών μέσων από τον πρόεδρο.

Το NBC News ανέφερε πέρυσι ότι ο Trump φιλοξένησε τον Mark Zuckerberg σε ένα μυστικό δείπνο στον Λευκό Οίκο. Το δείπνο πραγματοποιήθηκε μόλις μια εβδομάδα αφού ο Zuckerberg σε μια ομιλία του επιβεβαίωσε ότι το Facebook δεν θα ελέγχει τις πολιτικές διαφημίσεις, δίνοντας στον Trump την άδεια να μοιράζεται παραπλανητικά βίντεο, διαφημίσεις και δημοσιεύσεις στο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου.

Έκτοτε, ο πρόεδρος και οι υποστηρικτές του έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το Facebook σαν εργαλείο, μοιράζοντας βίντεο για καμπάνιες και ψέματα σχετικά την ψηφοφορία μέσω του υ (mail-in ballots.). Υπήρξαν επίσης περιστατικά κατά τα οποία το Facebook φαίνεται να έχει ξεφύγει εντελώς και δεν έχει αφαιρέσει παραπλανητικά νέα που δημοσιεύτηκαν από τους πολιτικούς.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε από την HEATED και την Popular αποκάλυψε ότι το Facebook σταμάτησε το fact-check σε ένα “μερικώς ψευδές” άρθρο για την κλιματική αλλαγή που δημοσιεύτηκε από το δεξιό news site The Daily Wire.

Η άρνηση του Facebook να αφαιρέσει ορισμένες αναρτήσεις, όπως την απάντηση του Trump για τις διαμαρτυρίες στη Μινεάπολη κατά της ρατσιστικής αστυνομικής βίας (“όταν ξεκινά η λεηλασία, ξεκινούν οι πυροβολισμοί”) σίγουρα έχει κοστίσει στην εταιρεία. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει απεργίες υπαλλήλων και μποϊκοτάζ διαφημιστών εξαιτίας της άρνησής της να βάλει όρια σε αυτά που γράφει ο Πρόεδρος.

Ο Roger McNamee, ένας επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων, πρώιμος επενδυτής στο Facebook και τώρα γνωστός κριτικός της εταιρείας, δήλωσε στους Times τον περασμένο μήνα ότι πίστευε ότι οι δύο είχαν κάποια συμφωνία. Ο McNamee είπε ότι η συμφωνία ήταν “πιθανώς υπονοούμενη παρά ρητή” και “εξαιρετικά χρηστική”, αλλά και αμοιβαία επωφελής.

Ο McNamee ανέφερε: “Ο Trump χρειάζεται τον αντίχειρα του Facebook για να κερδίσει αυτές τις εκλογές”.

Για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του McNamee, οι Times ανέφεραν ότι οι αντιμονοπωλιακές έρευνες που ηγείται το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες μοιάζουν να είναι πολύ ελαστικοί και ευγενικοί στην εταιρεία του Zuckerberg.

Η απάντηση του Zuckerberg και του Facebook στις κατηγορίες μιας συμφωνίας ήταν να επισημάνουν τις διάφορες διαφωνίες που είχαν με τον Λευκό Οίκο για θέματα όπως την μεταναστευτική πολιτική και την κλιματική αλλαγή. Μιλώντας στο Axios για το δείπνο με τον Trump πέρυσι, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook ανέφερε:

“Αποδέχτηκα την πρόσκληση για δείπνο επειδή ήμουν στην πόλη και επειδή είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Είχα επίσης πολλά γεύματα και συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ομπάμα … τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και έξω, συμπεριλαμβανομένης και της διοργάνωσης μιας εκδήλωσης για αυτόν στο Facebook HQ” ανέφερε ο Zuckerberg στο Axios.

Αλλά επειδή δεν υπάρχει επίσημη (ή ακόμη και σιωπηρή) συμφωνία, αυτό δεν σημαίνει ότι τα συμφέροντα του Zuckerberg και του Trump δεν ευθυγραμμίζονται. Ο Zuckerberg θέλει να αποφύγει κατηγορίες για τις αντι-συντηρητικές προκαταλήψεις και τις διεξοδικές αντιμονοπωλιακές έρευνες, ενώ ο Trump θέλει να συνεχίσει να λέει ό, τι θέλει να πει στο αμερικανικό κοινό χωρίς τον φόβο μιας λογοκρισίας.

Ωστόσο όπως αναφέρει μια πρόσφατη δημοσίευση της The Post, ο Zuckerberg διαμορφώνει τους κανόνες του Facebook για να ταιριάζουν με την ρητορική του Trump αρκετό καιρό τώρα. Το 2015, καθώς ο Trump άρχισε να προσελκύει υποστηρικτές σαν υποψήφιος, δημοσίευσε ένα βίντεο στο Facebook στο οποίο έλεγε ότι ήθελε να απαγορεύσει την είσοδο των Μουσουλμάνων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως αναφέρει η δημοσίευση, το βίντεο εξόργισε πολλούς υπαλλήλους του Facebook που δήλωσαν ότι παραβίαζε τις πολιτικές της εταιρείας για ρητορική μίσους, αλλά ο Zuckerberg άφησε τελικά το βίντεο να παραμείνει λόγω της “νεότητας” ενός προτύπου που θα γινόταν πολιτική το 2016.

Με άλλα λόγια, εάν ο Zuckerberg έχει κάνει μια συμφωνία με τον Trump, το έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό.

Δημοσιεύτηκε στο TheVerge

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).