Microsoft χαρακτηρίζει PUA την CCleaner και την διαγράφει

Η CCleaner, μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές καθαρισμού και βελτιστοποίησης συστημάτων με Windows, χαρακτηρίστηκε σαν μια δυνητικά ανεπιθύμητη εφαρμογή, ή PUA, από την Microsoft.

Να υπενθυμίσουμε ότι τελευταία η εφαρμογή CCleaner είχε χρησιμοποιηθεί για τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού, όταν κακόβουλοι χρήστες κατάφεραν να εισάγουν κακόβουλα προγράμματα στο πρόγραμμα ς. Όμως όπως φαίνεται το ban της εφαρμογής δεν προήλθε από αυτό.

Η Microsoft εξηγεί στο threat ότι η CCleaner ανιχνεύεται τώρα σαν PUA:Win32/CCleaner από το Windows Defender Antivirus, και όλα τα της εφαρμογής θα διαγράφονται αυτόματα από υπολογιστές με Windows. Η καταχώριση για το CCleaner ενημερώθηκε τελευταία φορά στις 27 Ιουλίου.

Παρόλο που η Microsoft δεν δίνει περισσότερες πληροφορίες στο γιατί η εφαρμογή έχει χαρακτηριστεί σαν PUA, δεν είναι μυστικό ότι η εταιρεία δεν είναι οπαδός τέτοιων εφαρμογών καθαρισμού.

Ας θυμηθούμε όμως λίγο την πορεία της εφαρμογής:

Εκτός από όλα τα παραπάνω, η Microsoft κάπου εξηγεί ότι η χρήση τέτοιων εφαρμογών μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη σταθερότητα των Windows.

“Ορισμένα προϊόντα όπως τα βοηθητικά προγράμματα καθαρισμού μητρώου αναφέρουν ότι το μητρώο χρειάζεται τακτική συντήρηση ή καθαρισμό. Ωστόσο, μπορεί να προκύψουν σοβαρά αν τροποποιήσετε εσφαλμένα το μητρώο χρησιμοποιώντας αυτούς τους τύπους των βοηθητικών προγραμμάτων. Αυτά τα ζητήματα μπορεί να κάνουν τους χρήστες να επανεγκαταστήσουν το λόγω αστάθειας. Η Microsoft δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν χωρίς επανεγκατάσταση του Λειτουργικού Συστήματος, καθώς η έκταση των αλλαγών που πραγματοποιούνται από αυτά τα βοηθητικά προγράμματα καθαρισμού μητρώου ποικίλλει από εφαρμογή σε εφαρμογή.

Τον Οκτώβριο του 2015, λίγους μήνες μετά την επίσημη κυκλοφορία των Windows 10, η Microsoft συνέστησε να μην χρησιμοποιείτε την εφαρμογή CCleaner.

Ο Gov Maharaj, Principal Software Development Engineer της Microsoft, ανέφερε ότι οι χρήστες θα πρέπει να αποφεύγουν την εγκατάσταση του CCleaner στις συσκευές τους, χωρίς να δώσει και πάρα πολλές λεπτομέρειες για τον λόγο.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.081 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

3 Comments

Leave a Reply
  1. Μιας κι έκλεισε το forum :( να τα γράψω εδώ:
    Το μόνο “πρόβλημα” στα Windows είναι πως δεν έχουν έναν μηχανισμό να ελέγχουν στις απεγκαταστάσεις προγραμμάτων τι επιλέγει ο εκάστοτε προγραμματιστής τους να αφήνει πίσω σε μητρώο και αρχεία.
    Ένα πρόγραμμα όπως το Iobit /Revo Unistaller είναι πολύ χρήσιμο.
    Και η συνήθεια να κάνουμε Restore Point εμείς πριν από κάθε πρόγραμμα.
    Η εκκαθάριση δίσκου των Windows και το άδειασμα του Prefetch και του Temp είναι υπεραρκετή.
    Και πλέον το αφήγημα ότι τα Windows καθυστερούν με την φόρτωση της registry οπότε όσο πιο μικρή σε μέγεθος είναι τόσο πιο γρήγορα εκκινούν, αφορά τα Win 95/98/XP κι όχι τις σύγχρονες εκδόσεις.
    Δεν έχω διαβάσει επιχειρηματολογία πχ γιατί το CCleaner προτείνει για διαγραφή κλειδιά “Open with…” και τα παρουσιάζει ως “άχρηστες καταλήξεις” ως “μη συσχετισμένα”. Εφόσον δεν υπάρχει το αντίστοιχο πρόγραμμα, φορτώνει τα κλειδια αυτά με κάποιο μαγικό τρόπο το λειτουργικό και καθυστερεί ; Ή είναι καθυστέρηση να σου εμφανίσει λίστα προτεινόμενων προγραμμάτων για μια κατάληξη που δεν έχει συσχετιστεί με τι θα ανοίγει; Αν διαγραφούν τα κλειδιά αυτά θα έχουμε πιο γρήγορο λειτουργικό; Έκαναν μετρήσεις και κατέληξαν στο συμπέρασμα; Το ίδιο ισχύει και για τα Log αρχεία που διαγράφει. Πόσα kb γλυτώνει ο χρήστης ;
    Αν μειωθεί ο χώρος του Κάδου Ανακύκλωσης κερδίζεται ως και δεκάδες GB, και δεν το έχω διαβάσει αυτό ποτέ και πουθενά ως απλή και γρήγορη λύση! (πρεμιέρα πρότασης στο iguru )
    Έχουν τύχει πολλοί …τεχνικοί… να “καθαρίσουν” τα πάντα με το εν λόγω πρόγραμμα και δεν μπορούσε να γίνει μια ανάγνωση των System Events για να γίνει διάγνωση.
    Τώρα αν με δύο κλικ δεν μπορούμε να καθαρίσουμε την cache του browser μας και χρειαζόμαστε 10 κλικ για να το κάνουμε με το CC, πιστεύω είναι επειδή τo πρόγραμμα αυτό πράγματι ήταν χρήσιμο στο παρελθόν και έχει μείνει η “φήμη” αυτή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).