Facebook Instagram & WhatsApp θα δούμε διαχωρισμό των εταιρειών

Την Τετάρτη, η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Letitia James ανακοίνωσε μια μαζική αντιμονοπωλιακή αγωγή εναντίον του Facebook, ισχυριζόμενη ότι το κοινωνικό δίκτυο έχει βλάψει τον ανταγωνισμό αγοράζοντας μικρότερες εταιρείες όπως το και το WhatsApp. Σαράντα επτά άλλοι κρατικοί και περιφερειακοί γενικοί εισαγγελείς συμφωνούν με την αγωγή.

Η αγωγή επικεντρώνεται στις εξαγορές του Facebook, ιδίως την αγορά Instagram ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2011. Εκτός από τη στρατηγική απόκτησης, οι γενικοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι το Facebook χρησιμοποίησε τη δύναμη και την εμβέλεια της πλατφόρμας του για να περιορίσει την ανάπτυξη των χρηστών σε ανταγωνιστικές .

“Για σχεδόν μια δεκαετία, το Facebook χρησιμοποίησε την κυριαρχία και τη μονοπωλιακή του δύναμη για να συντρίψει μικρότερους αντιπάλους και να εξαλείψει τον ανταγωνισμό”, δήλωσε η James σε συνέντευξη Τύπου.

“Το Facebook χρησιμοποίησε τεράστια χρηματικά ποσά για να αποκτήσει πιθανούς αντιπάλους πριν απειλήσουν την κυριαρχία της εταιρείας”.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου άσκησε ξεχωριστή αγωγή εναντίον του Facebook για παρόμοιους λόγους, η οποία ανακοινώθηκε ταυτόχρονα με την παραπάνω αγωγή. Η υπόθεση FTC ζητάει ρητά από το δικαστήριο να σπάσει την κυριαρχία του κοινωνικού δικτύου, διαχωρίζοντας τις υπηρεσίες Instagram και WhatsApp σε δύο ανεξάρτητες εταιρείες.

“Στόχος μας είναι να αναστρέψουμε την αντιανταγωνιστική συμπεριφορά του Facebook και να αποκαταστήσουμε τον ανταγωνισμό, ώστε η καινοτομία και ο ελεύθερος ανταγωνισμός να ευδοκιμήσουν”, δήλωσε ο Ian Conner, διευθυντής του Γραφείου Ανταγωνισμού της FTC.

Το Facebook από την άλλη ισχυρίζεται ότι και οι δύο εξαγορές έγιναν σε συνεννόηση με τις ρυθμιστικές υπηρεσίες και ότι η ανατροπή τους θα αποτελούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο. “Χρόνια μετά την έγκριση των εξαγορών μας από την FTC, η κυβέρνηση θέλει τώρα μια αλλαγή χωρίς να λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπο που θα είχε το προηγούμενο στην ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα ή στους ανθρώπους που επιλέγουν τα προϊόντα μας καθημερινά”, αναφέρει η εταιρεία.

Μια άλλη παράμετρος της αντιμονοπωλιακής αγωγής είναι αν το Facebook που απέκτησε τις εταιρείες έκανε το προϊόν χειρότερο από την άποψη των καταναλωτών – ιδίως όσον αφορά το απόρρητο.

Το Facebook ισχυρίζεται από καιρό ότι οι πόροι και η κλίμακα του είναι υπεύθυνα για τη μετατροπή εφαρμογών όπως το Instagram και το WhatsApp σε γιγαντιαίες πλατφόρμες με δισεκατομμύρια . Ωστόσο, οι ερευνητές εξετάζουν πώς για παράδειγμα, η αγορά του WhatsApp από το Facebook και η απόφασή του να χρησιμοποιήσει αργότερα τα δεδομένα χρηστών του WhatsApp ενδέχεται να έχουν βλάψει τους καταναλωτές και να καταστρέψει τον ανταγωνισμό των αντιπάλων εκμεταλλευόμενοι το απόρρητο των χρηστών.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).