7 γρήγοροι ιστότοποι που σας επιτρέπουν να ελέγξετε εάν ένας σύνδεσμος είναι ασφαλής

Πριν κάνετε κλικ σε έναν ύποπτο σύνδεσμο, χρησιμοποιήστε έναν από αυτούς τους ελεγκτές συνδέσμων για να βεβαιωθείτε ότι δεν οδηγεί σε κακόβουλο λογισμικό ή σε άλλες απειλές ασφαλείας.

Αμφιβάλετε αν ένας σύνδεσμος είναι ασφαλής και δεν κρύβει επικίνδυνα scripts; Σας ζητάνε να κάνετε κλικ κάπου και φοβάστε ότι μπορεί να πληρώσετε την περιέργειά σας; Είτε λάβετε την προτροπή να κάνετε κλικ σε ένα σύνδεσμο από κάποιο φίλο σας, είτε από έναν ξένο, είναι παράλογο να προχωρήσετε χωρίς να γνωρίζετε πού θα σας μεταφέρει.

Ένα από τα πιο επικίνδυνα ζητήματα ασφαλείας αυτές τις μέρες είναι το ransomware, το οποίο συχνά διαδίδεται από άτομα που κάνουν κλικ ακούσια σε επικίνδυνους συνδέσμους σε email, κοινωνικά δίκτυα, messenger και άλλα εργαλεία συνεργασίας. Οι ιστότοποι που περιέχουν κακόβουλο λογισμικό και προσπάθειες ηλεκτρονικού ψαρέματος αποτελούν επίσης σημαντικούς κινδύνους.

Ενώ πρέπει να είστε προσεκτικοί για όλες τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες, δεν είναι κακό να έχετε λίγη βοήθεια. Ακολουθούν διάφορα εργαλεία για να ελέγξετε εάν ένας σύνδεσμος είναι ασφαλής ή όχι.

Τι πρέπει να κάνει ένας εκλεκτής συνδέσμων
Καταρχήν υπάρχουν δύο τύποι διευθύνσεων URL:
Α. Μια κανονική διεύθυνση URL που συνήθως ξεκινάει από www, ακολουθούμενο από το όνομα του δικτυακού τόπου, και τελειώνει με .com ή .gr ή κάποια άλλη κατάληξη.
Β. Μια συντομευμένη διεύθυνση URL, όπως για παράδειγμα η https://rb.gy/lyo5w5 ή οποία κατά βάση δεν περιέχει κάποια κατάληξη τύπου . com κλπ.

Δεν έχει σημασία αν ο σύνδεσμος που λάβατε είναι ένα URL κανονικού μήκους ή μία συντόμευση. Εάν είναι επικίνδυνος με οποιονδήποτε τρόπο, το εργαλείο ελέγχου που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να σας ειδοποιεί για αυτό. Εάν οι σύνδεσμοι θα σας οδηγήσουν σε έναν ιστότοπο που έχει παραβιαστεί, ο ελεγκτής συνδέσμων θα το επισημάνει αμέσως. Ομοίως, από αυτά τα εργαλεία θα πρέπει να αναφέρονται αμέσως οι σύνδεσμοι προς κακόβουλο λογισμικό, ransomware και άλλους κινδύνους.

Οι ακόλουθοι ιστότοποι ελέγχου συνδέσμων θα σας βοηθήσουν να αποκαλύψετε την αλήθεια σχετικά με τους κακόβουλους συνδέσμους. Ελέγξτε περισσότερους από έναν για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

1. Norton Safe Web

Ένας τρόπος σάρωσης μιας διεύθυνσης URL για κακόβουλο λογισμικό είναι να βασιστείτε στον διαδικτυακό γίγαντα ασφαλείας Norton.

Για να σαρώσετε μια διεύθυνση URL για κακόβουλο λογισμικό, απλώς επικολλήστε τη διεύθυνση URL στο πεδίο ελέγχου και κάντε κλικ στο κουμπί αναζήτησης (με τον μεγεθυντικό φακό). Το Norton Safe Web θα εμφανίσει μια βαθμολογία και κριτικές από την κοινότητα σχετικά με τον ιστότοπο. Εάν θέλετε να προσθέσετε τη δική σας φωνή, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό και να συμμετάσχετε στην κοινότητα των ελεγκτών.

Το Norton Safe Web προσφέρει δύο επιπλέον εργαλεία:
α. Το Norton Safe Search Extension είναι μια επέκταση της γραμμής διευθύνσεων του Chrome που προσθέτει λειτουργίες γρήγορης ασφαλούς αναζήτησης στο πρόγραμμα περιήγησής σας.
β. Το Norton Home Page Extension που προσφέρει ασφαλή αναζήτηση σε όλα τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης.

Και οι δύο επιλογές θα ελέγξουν τους συνδέσμους για ασφάλεια προτού τους κάνετε κλικ και είναι ιδανικοί για ασφαλή περιήγηση στον Ιστό, ειδικά για αρχάριους.

2. ScanURL

Ένας άλλος ιστότοπος που πρέπει να μας κοιτάξετε είναι το ScanURL. Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο ιστότοπο που λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις υποβολές των ερωτημάτων σας μέσω μιας ασφαλούς σύνδεσης HTTPS. Παρόλο που ο ελεγκτής ανεπιθύμητων συνδέσμων υποστηρίζεται από διαφημίσεις, τα αποτελέσματα είναι καλά. Μπορείτε επίσης να δώσετε μια εξήγηση για το πού είδατε τη διεύθυνση URL για να βοηθήσετε άλλους να το αποφύγουν.

Το ScanURL πραγματοποιεί δημοσκοπήσεις στο Διαγνωστικό πρόγραμμα ασφαλούς περιήγησης Google, στο PhishTank και στο Web of Trust και παρέχει πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή Whois του ιστότοπου που ερωτήθηκε. Τα αποτελέσματα που επιστρέφονται θα δείξουν αμέσως εάν πρέπει να επισκεφθείτε τον ιστότοπο και να συνοδεύονται από την πρόταση του ScanURL.

Αποφύγετε τον ιστότοπο εάν τα αποτελέσματα τον χαρακτηρίζουν ως επικίνδυνα.

3. PhishTank

Αντί να επικεντρώνεται σε κακόβουλα προγράμματα, το PhishTank σάς προειδοποιεί για ιστότοπους ηλεκτρονικού ψαρέματος. Μόλις εισαγάγετε μια διεύθυνση URL για την οποία υποψιάζεστε ότι διαθέτει μια λειτουργία ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing), το PhishTank θα το ελέγξει.

Εάν ο σύνδεσμος είναι ήδη στην λίστα τους, τότε θα λάβετε άμεσα αποτελέσματα. Διαφορετικά, ο ιστότοπος θα παρέχει έναν αριθμό παρακολούθησης. Η ιστο αξίζει πάντα μια επίσκεψη όταν ελέγχετε εάν ένας σύνδεσμος είναι ασφαλής.

Το PhishTank λειτουργεί από το OpenDNS. Οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει στον ιστότοπο και να επαληθεύει συνδέσμους που έχουν υποβληθεί από άλλους χρήστες.

4. Αναφορά διαφάνειας της Google

Η Google προσφέρει επίσης μια χρήσιμη ελέγχου συνδέσμων. Η υπηρεσία Αναφοράς Διαφάνειας προσφέρει ένα τυπικό πεδίο στο οποίο μπορείτε να εισαγάγετε τη διεύθυνση URL που σας ενδιαφέρει. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, τα αποτελέσματα, που καταγράφηκαν από τα προγράμματα ανίχνευσης ιστού της Google, θα σας πουν εάν ο ιστότοπος μπορεί να είναι αξιόπιστος.

Μαζί με κακόβουλο λογισμικό, η Αναφορά διαφάνειας της Google θα σας ειδοποιήσει για κινδύνους ηλεκτρονικού ψαρέματος. Ανησυχείτε για την κατά λάθος παράδοση των προσωπικών σας στοιχείων; Το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) είναι δυνητικά η μεγαλύτερη ανησυχία από τις επιπλοκές ενός κακόβουλου λογισμικού, επομένως είναι λογικό να βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος που σκοπεύετε να επισκεφθείτε δεν πρόκειται να κλέψει την ταυτότητά σας.

5. VirusTotal

Προσφέροντας ένα σάρωσης πολλαπλών λειτουργιών που βασίζεται σε πρόγραμμα περιήγησης, το VirusTotal αναλύει “ύποπτα αρχεία και διευθύνσεις URL για τον εντοπισμό τύπων κακόβουλου λογισμικού”. Τα αποτελέσματα των σαρώσεων κοινοποιούνται στη συνέχεια στην διαδικτυακή κοινότητα ασφαλείας. Απλώς επισκεφθείτε τον ιστότοπο, κάντε κλικ στη διεύθυνση URL και, στη συνέχεια, επικολλήστε τον σύνδεσμο και αναζητήστε.

Ένα απλό εργαλείο που θα σας δώσει άμεσα αποτελέσματα, το VirusTotal μπορεί επίσης να ελέγξει την ασφάλεια των συνδέσμων στις εφαρμογές Android και Windows.

Για προγραμματιστές, το VirusTotal προσφέρει δημόσιο και ιδιωτικό API. Ενώ περιορίζεται σε μη εμπορικές εργασίες, τα API μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του δικού σας εργαλείου σάρωσης αρχείων και συνδέσμων στον ιστότοπό σας.

6. PSafe Dfndr Lab

Εύκολο στη χρήση, το εργαλείο dfndr Lab από την PSafe σας βοηθά να δοκιμάσετε έναν σύνδεσμο για ασφάλεια με ένα μόνο κλικ. Απλώς αντιγράψτε τη διεύθυνση URL που αναζητάτε στο εργαλείο αναζήτησης. Κάντε κλικ στο Check URL (Έλεγχος διεύθυνσης URL) για να δείτε το αποτέλεσμα.

Εάν ο ιστότοπος βρίσκεται στη βάση δεδομένων του PSafe Dfndr Lab, ο ιστότοπος θα εμφανίζει άμεσα αν μπορείτε ή όχι να τον εμπιστευτείτε. Εάν όχι, ή εάν ο ιστότοπος δεν βρεθεί, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί: “Εάν δεν είστε 100% σίγουροι για τη διεύθυνση URL ή τον ιστότοπο, δεν θα πρέπει να κάνετε κλικ σε αυτό.”

Σε αντίθεση με τους άλλους ελεγκτές συνδέσμων που αναφέρονται εδώ, το PSafe Dfndr Lab βασίζεται στη μηχανική για να εντοπίσει “δυνητικά μη ασφαλείς διευθύνσεις URL”. Επιπλέον, οι σύνδεσμοι σας παραπέμπουν σε παραπομπές με ύποπτα URL από άλλους πόρους, ενώ πραγματοποιείται εσωτερική έρευνα εάν οι άλλες δοκιμές αποδειχθούν ασαφείς.

7. URLVoid

Τέλος, υπάρχει το URLVoid, ένα εργαλείο που σας βοηθά να “εντοπίσετε δυνητικά κακόβουλους ιστότοπους”. Όπως και με τα άλλα εργαλεία, εισαγάγετε απλώς το ύποπτο URL και περιμένετε να το ελέγξει ο ιστότοπος. Θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τη διεύθυνση URL και το ιστορικό της, τυχόν μαύρα σημάδια εναντίον της και πού βασίζεται ο ιστότοπος στα αποτελέσματά του, εάν φυσικά αυτές οι πληροφορίες έχουν δημοσιευτεί.

Εμφανίζεται επίσης μια λίστα υπηρεσιών που χρησιμοποιεί το URLVoid για να δημιουργήσει τα αποτελέσματά του, με διάσημα ονόματα συμπεριλαμβανομένων των Avira, BitDefender και PhishTank.

Εάν πρέπει να σαρώσετε μια διεύθυνση IP, το URLVoid προσφέρει μια συνοδευτική υπηρεσία, το IPVoid. Για προγραμματιστές, το URLVoice παρέχει επίσης APIvoid, ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε τον δικό σας έλεγχο ασφάλειας συνδέσμου.

Ποιο έλεγχο συνδέσμων χρησιμοποιείτε;
Έχουμε συγκεντρώσει τους καλύτερους ελεγκτές διευθύνσεων URL και θεωρούμε ότι είναι οι ιδανικοί για να σας κρατήσουν ασφαλείς στο διαδίκτυο. Αυτοί σας παρέχουν την επιβεβαίωση που χρειάζεστε για τον ασφαλή σερφάρισμά σας στο διαδίκτυο.

Θα σας προστατεύσουν από κάθε είδους απειλές ασφαλείας που βασίζονται σε συνδέσμους, από κακόβουλο λογισμικό και ransomware έως πλαστογράφηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ιστότοπων που επιχειρούν να κλέψουν τα στοιχεία σας.

Πλέον των παραπάνω, βάσεις δεδομένων με κακόβουλα URL κρατούν πλέον και τα προγράμματα περιήγησης, όπως ο Chrome, ο Firefox κλπ. Αν δεν έχετε πειράξει τις ρυθμίσεις των browser αυτών, τότε λογικά σας προφυλάσσουν από κακόβουλες ιστοσελίδες, αφού από προεπιλογή είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία ελέγχου ιστοσελίδων. Όμως δεν είναι αρκετό και σας συνιστούμε να ελέγχετε τα ύποπτα URL και από τους παραπάνω ιστότοπους.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).