Το Linux έπαψε να είναι ένα λειτουργικό σύστημα που προορίζεται μόνο για “hackers” εδώ και πολύ καιρό. Η γραμμή εντολών είναι ακόμα απαραίτητη, αλλά όλες οι δημοφιλείς διανομές Linux προσφέρουν ένα πλήρες γραφικό περιβάλλον, που ονομάζεται desktop environment ή εν συντομία DE, στο οποίο μπορείτε να εργαστείτε όπως και σε οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα.
Αν έχετε αποφασίσει να δοκιμάσετε το Linux πρώτα θα πρέπει να διαβάστε εδώ, και μετά να επιλέξετε μια διανομή που σας κάνει κλικ. Παρακάτω θα δούμε μερικές από τις διανομές που προτιμούμε (όχι δεν θα βρείτε Ubuntoειδή).
openSUSE
Το openSUSE είναι μια δημοφιλής διανομή Linux. Βασίζεται στο σύστημα διαχείρισης πακέτων RPM, έχει το KDE σαν κύριο περιβάλλον εργασίας, αλλά προσφέρει επίσης τα: GNOME, XFCE, LXDE, Mate και άλλα. Εκτός από τη σταθερή έκδοση, το openSUSE διαθέτει επίσης ένα rolling release (το Tumbleweed) για όσους θέλουν το πιο πρόσφατο λογισμικό. Προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης συστήματος που ονομάζεται YaST και έρχεται με αρκετές προ-εγκατεστημένες εφαρμογές για να ξεκινήσετε.
Καλύτερο για τους χρήστες που θέλουν ένα σταθερό και αξιόπιστο σύστημα με πολύ καλή υποστήριξη
Debian
Το Debian είναι μια από τις παλαιότερες και καλύτερα υποστηριζόμενες διανομές Linux που κυκλοφορούν. Από τεχνική άποψη, είναι ο πατέρας πολλών άλλων διανομών. Επικεντρώνεται στη σταθερότητα. Έτσι δεν βγαίνουν συχνά νέες εκδόσεις αλλά όταν το κάνουν έχουν ελεγχθεί διεξοδικά. Το Debian προσφέρει πάνω από 37.000 πακέτα, αφού σχεδόν κάθε λογισμικό που υπάρχει για το Linux έχει και ένα πακέτο Debian. Μπορείτε να δοκιμάσετε το Debian live πριν από την εγκατάσταση του, και να επιλέξετε ανάμεσα σε μια ελάχιστη ή πλήρη εγκατάσταση. Υπάρχει γραφικός εγκαταστάτης που θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία, και μπορείτε να εγκαταστήσετε όποιο DE θέλετε, καθώς τα υποστηρίζει όλα.
Καλύτερο για: servers και χρήστες που θέλουν ένα σταθερό και ασφαλές σύστημα, που δεν χρειάζεται συνεχώς ενημερώσεις.
Mageia
Η Mageia είναι μια διανομή που δημιουργήθηκε από πρώην εργαζόμενους στο Mandriva Linux το 2010. Χρησιμοποιεί το σύστημα διαχείρισης πακέτων RPM και προσφέρει πολλά περιβάλλοντα εργασίας: KDE, GNOME, LXDE, XFCE, Mate, Cinnamon και RazorQt. Μπορείτε να τα εγκαταστήσετε όλα είτε από το Mageia DVD ή από τα αποθετήρια. Η διανομή χρησιμοποιεί το σύστημα αρχείων Btfrs ως προεπιλογή και παρέχει χρήσιμα εργαλεία για την εγκατάσταση του συστήματος και την προσαρμογή του. Είναι μια καλή επιλογή αν δεν θέλετε διανομές βασισμένες στο Ubuntu και επιθυμείτε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό.
Καλύτερο για τους χρήστες που θέλουν να δοκιμάσουν μια νέα διανομή Linux που είναι φιλική προς το χρήστη και υποστηρίζει πολλά DE
PC Linux OS
Το PC Linux OS, ή PCLOS για συντομία, έχει τη φήμη μιας απλής διανομής που υποστηρίζει πολλές εφαρμογές out-of-the-box. Έρχεται σε δύο ελαφριές γεύσεις – LXDE και Mate, μια τυπική επιφάνεια εργασίας KDE, καθώς και μια ειδική έκδοση ονομάζεται FullMonty, η οποία είναι μια προσαρμοσμένη έκδοση του KDE με πολλές προ-εγκατεστημένες εφαρμογές και ξεχωριστές θέσεις εργασίας για διάφορες δραστηριότητες.
Το PCLOS χρησιμοποιεί το σύστημα συσκευασίας RPM και έχει δικά του αποθετήρια με αρκετές εφαρμογές που θα σας κρατήσουν απασχολημένους. Είναι μια κυλιόμενη διανομή, οπότε θα πρέπει να περιμένετε τακτικές ενημερώσεις και νέες εκδόσεις λογισμικού.
Καλύτερο για αρχάριους που θέλουν το πιο πρόσφατο λογισμικό, ή χρήστες που δεν θέλουν να ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο για τη δημιουργία του συστήματος τους
Manjaro Linux
Το Manjaro Linux διαθέτει την απίστευτη δύναμη του Arch Linux αλλά και ένα ένα φιλικό περιβάλλον προς το χρήστη σε ό, τι αφορά την εγκατάσταση της διανομής και τη διατήρηση του συστήματός σας. Η προεπιλογή του DE είναι το ελαφρύ και αξιόπιστο XFCE, αλλά διαθέτει και εκδόσεις KDE, GNOME και Cinnamon.
Το Manjaro ανιχνεύει αυτόματα το hardware που “φοράει” ο υπολογιστής σας και βρίσκει τα drivers, υποστηρίζει παράλληλα πολλά kernels, διαθέτει δικά του αποθετήρια με δοκιμασμένο λογισμικό. Ωστόσο, οι χρήστες μπορούν να έχουν επίσης και πρόσβαση στα αποθετήρια του Arch Linux.
Είναι μια κυλιόμενη διανομή και έτσι το σύστημά σας θα είναι ενημερωμένο με το τελευταίο λογισμικό. Το Manjaro είναι μια καλή επιλογή, αν θέλετε το πιο πρόσφατο λογισμικό και drivers, αλλά δεν θέλετε να γίνετε κασκαντέρ για να το εγκαταστήσετε.
Καλύτερο για χρήστες που θέλουν το πιο πρόσφατο λογισμικό, ή για χρήστες που θέλουν να δοκιμάσουν το Arch Linux, αλλά δεν αισθάνονται ακόμα έτοιμοι.
Korora
Το Korora βασίζεται στο Fedora, αλλά παρέχει codecs πολυμέσων και αποθετήρια τρίτων για να καταστήσει τη διαδικασία ρύθμισης ευκολότερη για τους νέους χρήστες. Έρχεται με επιφάνειες εργασίας για όλα τα γούστα GNOME, KDE, Cinnamon, Mate, και XFCE.
Ο σκοπός της Korora είναι να κάνει το Fedora πιο ελκυστικό σε ένα ευρύτερο κοινό. Διαθέτει δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Firefox, το VLC, Google Chrome και το Dropbox από προεπιλογή. Οι κυκλοφορίες τις διανομής ακολουθούν το πρόγραμμα του Fedora, οπότε μπορείτε να περιμένετε ένα νέο σταθερό Korora κάθε περίπου 6 μήνες.
Καλύτερο για τους νέους χρήστες που θέλουν να δοκιμάσουν μια φιλική προς το χρήστη έκδοση του Fedora, ή για έμπειρους χρήστες που θέλουν υποστήριξη multimedia out-of-the-box
Fedora
Το Fedora συχνά αναφέρεται και σαν διανομή “bleeding-edge” κάτι που δεν είναι τυχαίο. Σημαίνει ότι επικεντρώνεται τόσο πολύ στην καινοτομία και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, που μερικές φορές το κάνει σε βάρος της σταθερότητας. Έρχεται σε τρεις βασικές εκδόσεις: Workstation, Server και Cloud, και υπάρχουν πολλές εκδόσεις του Fedora που παρέχουν διαφορετικά περιβάλλοντα εργασίας και συλλογές λογισμικού. Το προεπιλεγμένο DE όμως είναι το GNOME. Το Fedora είναι μια διανομή RPM με δικά της αποθετήρια.
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ενισχυμένη ασφάλεια (SE) του Linux το οποίο εφαρμόζεται στον πυρήνα και χρησιμεύει για να κάνει το Fedora μια από τις ασφαλέστερες διανομές που κυκλοφορούν.
Καλύτερο για προχωρημένους χρήστες που θέλουν να δοκιμάσουν το πιο πρόσφατο λογισμικό, αλλά και για χρήστες που εκτιμούν τα ασφαλή συστήματα.
Arch Linux
Το Arch Linux που αφήσαμε τελευταίο είναι μια ισχυρή διανομή Linux. Μεγάλη δύναμη όμως σημαίνει και μεγάλη ευθύνη, και σε αυτή την περίπτωση σημαίνει ότι εσείς έχετε την ευθύνη για το λειτουργικό σας σύστημα. Η εγκατάσταση και η ρύθμιση του Arch Linux απαιτεί σχετικά προχωρημένες γνώσεις, αλλά υπάρχει πάντα και η βοήθεια λεπτομερών tutorials και επίσημων οδηγών.
Μπορείτε να εγκαταστήσετε τα πάντα στο Arch: Linux, KDE, Cinnamon, GNOME … και υπάρχουν εκατοντάδες εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στο Arch User Repository (AUR). Είναι μια κυλιόμενη διανομή και νέα snapshots κυκλοφορούν αρκετά συχνά. Οι ενημερώσεις μπορούν μερικές φορές να καταστρέψουν το σύστημά σας, καθώς το Arch Linux σας δίνει τον πλήρη έλεγχο στο τι να επιλέξετε και για να ρυθμίσετε την παραμικρή λεπτομέρεια. Διαθέτει ένα πολύ καλό forum και ένα επίσης πολύ καλό wiki, όπου μπορείτε να βρείτε βοήθεια για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.
Καλύτερο για προχωρημένους χρήστες, για χρήστες που θέλουν να μάθουν περισσότερα για το Linux, και για χρήστες που προτιμούν μια μινιμαλιστική εγκατάσταση και έχουν χρόνο να αφιερώσουν…