JOHN MAHAMA (21)

Agbogbloshie εκεί που πεθαίνουν τα computers

Τι συμβαίνει στο ; Οι άνθρωποι αγαπούν τα , και ιδιαίτερα τα νέα που κυκλοφορούν. Μεγαλύτερες οθόνες. Ταχύτεροι επεξεργαστές. Πιο ευέλικτα προφίλ. Όμως τι συμβαίνει με τα παλιά κινητά τηλέφωνα, τους παλιούς υπολογιστές τις τηλεοράσεις μας, και τα ψυγεία μας;

Μερικά από αυτά καταλήγουν σε ένα μέρος όπως το Agbogbloshie, μια τεράστια, δηλητηριώδης χωματερή στην Γκάνα. Ο πρώην υγρότοπος έχει μεταμορφωθεί σε παραγκούπολη, και ένα μεγάλο τμήμα της γης έχει γίνει ένα τοξικό νεκροταφείο για υπολογιστές, ψυγεία και άλλα σκουπίδια.

Ο Γερμανός φωτογράφος Kevin McElvaney συλλαμβάνει με τον φακό του, τους νέους ανθρώπους που με κίνδυνο της ζωής τους, και με αντάλλαγμα πενιχρά ποσά συλλέγουν τον χαλκό από τις παλιές συσκευές.

ADAM NASARA (25) Agbogbloshie
ADAM NASARA (25)

Η πόλη Αgbogbloshie βρίσκεται στο Accra και είναι γνωστή στους ντόπιους σαν Σόδομα και Γόμορρα, σαν μια κόλαση με μαυρισμένο έδαφος που μοιάζει με μια ανοικτή πληγή. Οι “οδοκαθαριστές”, συνήθως από 7 έως 25 χρονών, κοσκινίζουν τα απορρίμματα, βάζοντας πρώτα φωτιά στους σωρούς σκουπιδιών για να αφαιρέσουν το καουτσούκ και το πλαστικό που κρύβουν τα πολύτιμα υλικά (χαλκός).

  Debian χρησιμοποιεί την DuckDuckGo σαν προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης

Πολλοί από αυτούς είναι από τη βόρεια Γκάνα ή από γειτονικές χώρες όπως την Ακτή Ελεφαντοστού. Είναι φτωχοί, και συχνά βλέπουν την Αgbogbloshie ως έναν τρόπο να κερδίσουν γρήγορα χρήματα.

Εργάζονται με γυμνά χέρια, με παντόφλες, αναπνέουν τοξικές αναθυμιάσεις για να κερδίσουν κατά μέσο όρο 2,50 δολάρια την ημέρα.

Αν και οι περισσότεροι εγκαταλείπουν τις προσπάθειες μετά από λίγες εβδομάδες, πολλοί σύντομα, υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα, αϋπνία, ναυτία και πονοκεφάλους.

Ο καρκίνος και άλλες παθήσεις φημολογείται ότι θα σκοτώσει πολλούς εργαζόμενους στα e-απόβλητα από τα 20 τους. Μερικοί απαλύνουν τον πόνο τους με τα ναρκωτικά, αλλά φυσικά πρέπει να εργαστούν για να τα αγοράσουν. “Είναι ένας φαύλος κύκλος” αναφέρει ο McElvaney.

“Στη βορειοδυτική πλευρά του Αgbogbloshie, παιδιά έχουν κατασκευάσει μια γέφυρα με παλιές οθόνες. Υπάρχουν τόσες πολλές οθόνες στο Agbogbloshie που έχουν μετατραπεί σε πρώτη ύλη κατασκευών. Πύργοι κτισμένοι από πληκτρολόγια και ψυγεία που χρησιμοποιούνται σαν τοίχοι σπιτιών…”

Δείτε τις Φωτογραφίες: Kevin McElvaney@Wired

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


  +  50  =  57