Θα μπορούσε η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence ή AI) να χαρακτηρίσει κάποιον εγκληματία μόνο από τα χαρακτηριστικά του προσώπου του; Με την εμφάνιση της φωτογραφίας, μερικοί επιστήμονες του 19ου αιώνα πίστευαν ότι θα μπορούσαν να αναπτύξουν μεθόδους για τον εντοπισμό των εγκληματιών από τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Οι υποθέσεις τους αποδείχτηκαν τελικά αναξιόπιστες, αλλά μια νέα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) υποστηρίζει ότι τελικά είχαν δίκιο.
Οι Xiaolin Wu και Xi Zhang από το Shanghai Jiao Tong University της Κίνας ανέπτυξαν ένα νευρωνικό δίκτυο που υποτίθεται ότι αναγνωρίζει τους εγκληματίες από τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.
Για να επιτευχθεί αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αλγόριθμους μηχανικής όρασης για να εξετάσουν φωτογραφίες αντιπαραθέτοντας φωτογραφίες εγκληματιών και μη-εγκληματιών. Αρχικός στόχος ήταν να ανακαλύψουν αν ένα νευρωνικό δίκτυο μπορεί να είναι αξιόπιστο.
Κατά τη διαδικασία αυτή, οι επιστήμονες έδωσαν στα νευρωνικά δίκτυα, 1856 φωτογραφίες ταυτότητας συνολικά από άνδρες (χωρίς μούσια) ηλικίας από 18 έως και 56. Οι μισοί από αυτούς είχαν ποινικό μητρώο.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μόνο το 90% από τις φωτογραφίες για να εκπαιδεύσουν το AI να αναγνωρίζει τις διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων, και χρησιμοποίησαν το υπόλοιπο 10 τοις εκατό για τις δοκιμές τους.
Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Το νευρωνικό δίκτυο μπορούσε να ανακαλύψει ποιοι είχαν ποινικό μητρώο με την εκπληκτική ακρίβεια του 89,5 τοις εκατό.
“Αυτά τα εξαιρετικά συνεπή αποτελέσματα είναι ενδείξεις για την εγκυρότητα της αυτοματοποιημένης εξαγωγής συμπερασμάτων σε πρόσωπα εγκληματιών, παρά την ιστορική διαμάχη γύρω από το θέμα”, αναφέρουν οι ερευνητές.
Το MIT Technology Review, εξηγεί ότι υπάρχουν τρία καθοριστικά χαρακτηριστικά του προσώπου που συνυπολογίζονται από το νευρωνικό δίκτυο για να κάνει τις ταξινομήσεις του:
Η καμπυλότητα του άνω χείλους, που είναι κατά μέσο όρο 23 τοις εκατό μεγαλύτερη στους εγκληματίες.
Η απόσταση μεταξύ των δύο εσωτερικών γωνιών των ματιών, η οποία είναι 6 τοις εκατό μικρότερη στους εγκληματίες,
και η γωνία μεταξύ των δύο γραμμών που προέρχονται από την άκρη της μύτης προς τις γωνίες του στόματος, η οποία είναι 20 τοις εκατό μικρότερη.
Αυτό που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι σε σύγκριση με τους μη-εγκληματίες, οι εγκληματίες είχαν την τάση να εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερη διακύμανση στα χαρακτηριστικά του προσώπου τους μεταξύ τους.
“Με άλλα λόγια, τα πρόσωπα των ατόμων που δεν είναι εμπλεγμένοι με τον νόμο έχουν ένα μεγαλύτερο βαθμό ομοιότητας σε σχέση με τα πρόσωπα των εγκληματιών, ή οι εγκληματίες έχουν υψηλότερο βαθμό ανομοιότητας στην εμφάνιση του προσώπου από τους κανονικούς ανθρώπους,” αναφέρει ο Xiaolin και ο Xi σαν μια επιπλέον παρατήρηση.
Φυσικά υπάρχουν πάρα πολλά ερωτηματικά σε σχέση με τις παραμέτρους της συγκεκριμένης μελέτης και για το πόσο αξιόπιστη είναι η προτεινόμενη μέθοδος.
Το φωτογραφικό δείγμα που δόθηκε στο νευρωνικό δίκτυο ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Το ότι όμως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε μια μέρα να έχει την ικανότητα να εκτελεί διάφορες εργασίες ταυτοποίησης του προσώπου δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.
Τώρα το πόσο απειλητικές μπορεί να γίνουν αυτές οι μέθοδοι για άτομα που είναι νομοταγείς πολίτες είναι ένα θέμα που οι επιστήμονες θα πρέπει να το εξετάσουν με προσοχή.
Αν σας ενδιαφέρει το θέμα μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες στο PDF με την πλήρη ακαδημαϊκή εργασία.