Αναληθείς μύθοι γύρω από το smartphone

Δείτε δέκα δημοφιλείς αλλά ταυτόχρονα αναληθείς μύθους γύρω από τα smartphone με τους οποίους δεν κερδίζετε τίποτα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα έχετε αντίθετα αποτελέσματα.

smartphone,Android,iOS,phone,spy

Όπως συμβαίνει συχνά στην τεχνολογία, οι παράξενες συσκευές όπως και τα κινητά τηλέφωνα, είναι επιρρεπή σε μύθους και φήμες. Το άγνωστο που περιβάλει την τεχνολογία, αλλά και η “έγκυρες” πηγές στο facebook διογκώνουν τις φήμες, που δεν φαίνεται να μπορούν να πεθάνουν.

Ακόμα και όταν αλλάξει εντελώς η σύνθεση και η κατασκευή ενός υλικού, όπως για παράδειγμα της μπαταρίας, οι παλιοί μύθοι θα την συνοδεύουν πάντα. Ας αντιμετωπίσουμε μερικούς από τους πιο διαδεδομένους μύθους για τα smartphone και ας δούμε αν μπορούμε να συνεισφέρουμε στον τερματισμό της παραπληροφόρησης γύρω από τα σημερινά smartphone.

Ας δούμε και ας αναλύσουμε τους δέκα πιο συνηθισμένους μύθους και παρανοήσεις για τα smartphone.

1. Οι εφαρμογές που εκτελούνται στο παρασκήνιο πρέπει να είναι κλειστές για εξοικονόμηση μπαταρίας και αποφυγή επιβράδυνσης

Τα λειτουργικά iOS και Android επιτρέπουν στις εφαρμογές να εκτελούνται στο παρασκήνιο, για πιο αποτελεσματικό multitasking. Αυτός ο μύθος φαίνεται ότι θα μπορούσε να είναι λογικός λόγω της ιδέας ότι τυχόν πρόσθετες διεργασίες χρησιμοποιούν πόρους συστήματος, και άρα όσο περισσότερα προγράμματα εκτελείτε, τόσο πιο αργή θα είναι η συσκευή.

Ωστόσο, και τα δύο λειτουργικά συστήματα περιορίζουν σημαντικά το πόσο πολύ μπορούν αυτές οι εφαρμογές να επιβαρύνουν την συσκευή σας ενώ εκτελούνται στο παρασκήνιο. Ναι μεν δεν έχουν κλείσει τελείως αλλά η ποσότητα εξάντλησης της μπαταρίας σας είναι αρκετά ελάχιστη, και όσον αφορά την επιβράδυνση του τηλεφώνου σας, είναι απίθανο να είναι το multitasking ο ένοχος.

Μια παρενέργεια αυτού του μύθου είναι οι χιλιάδες εφαρμογές που έχουν σαν σκοπό να τερματίζουν τις ανοικτές εργασίες και που υπάρχουν και στις δύο αγορές. Αυτές οι εφαρμογές είναι ουσιαστικά άχρηστες και ενώ κάνουν τη δουλειά τους κλείνοντας τις εφαρμογές παρασκηνίου, στην πραγματικότητα δεν εξοικονομούν ιδιαίτερα πόρους ή διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Έχετε υπόψη ότι το Android θα κλείσει αυτόματα μια εργασία όταν χρειάζεται περισσότερη μνήμη, όπως και το iPhone αντίστοιχα. Κανένα από τα δύο δεν θα εμφανίσει αξιοσημείωτη διαφορά, όταν δεν εκτελούνται εφαρμογές στο παρασκήνιο.

2. Πρέπει να αφήσετε την μπαταρία σας να αδειάσει τελείως πριν την επαναφόρτιση
smartphone,Android,iOS,phone,spy

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου αποδίδουν στην πραγματικότητα καλύτερα όταν παραμένουν φορτισμένες, ενώ οι παλιές μπαταρίες NiCD και NiMH διαρκούσαν περισσότερο όταν τις αφήνατε να αδειάσουν πλήρως, πριν φορτιστούν ξανά στο 100%.

Οι σύγχρονες μπαταρίες δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα επειδή δεν έχουν “μνήμη κυττάρων” όπως οι παλιότερες επαναφορτιζόμενες NiCD και NiMH. Μάθετε περισσότερα για το πώς λειτουργεί μια μπαταρία και τους κοινούς μύθους γύρω από αυτήν, για να δείτε πώς μπορείτε να τη φροντίζετε καλύτερα.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα κάποια αλήθεια σε αυτή τη φήμη. Αν και δεν κάνει την μπαταρία σας να διαρκεί περισσότερο, ορισμένοι ειδικοί συμφωνούν ότι θα πρέπει να κάνετε έναν κύκλο 0-100% (δηλαδή, να την αφήνετε να αδειάζει εντελώς πριν την επαναφορτίσετε πλήρως) κάθε τρεις μήνες ή μετά από 40 κύκλους.

Το παραπάνω δεν είναι για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας, αλλά για να βοηθήσετε στη βαθμονόμηση της ένδειξης που εμφανίζεται στην οθόνη σας, ώστε να παραμένει ακριβής.

3. Το Bluetooth/Wi-Fi Direct σκοτώνει την μπαταρία σας
smartphone,Android,iOS,phone,spy

Το Bluetooth και το Wi-Fi Direct σάς επιτρέπουν να μεταφέρετε γρήγορα τεράστια αρχεία ή άλλα δεδομένα από συσκευή σε συσκευή. Ενώ μπορούμε να συζητήσουμε ποιο είναι καλύτερο, η αλήθεια είναι ότι και τα δύο είναι αρκετά χρήσιμα και εντυπωσιακά παρόμοια. Αλλά καταναλώνουν υπερβολικά την μπαταρία σας; Όχι.

Οι νεότερες γενιές Bluetooth και Wi-Fi Direct καταναλώνουν ελάχιστη έως καθόλου ενέργεια, όταν δεν χρησιμοποιούνται. Μόλις ενεργοποιήσετε μια άλλη συσκευή και ξεκινήσετε τη μεταφορά αρχείων ή δεδομένων, τότε θα αρχίσουν να καταναλώνουν την μπαταρία σας. Μέχρι τότε, η ενεργοποίησή τους δεν θα προκαλέσει αισθητή εξάντληση της μπαταρίας.

Διαβάστε: Έξι λόγοι που η μπαταρία του κινητού σας εξαντλείται γρήγορα

4. Υψηλότερες προδιαγραφές σημαίνει καλύτερη απόδοση

Στην επιφάνειά του, αυτός ο μύθος έχει κάποιο βάρος, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι αρκετά αξιόπιστος δείκτης απόδοσης. Το Android έχει δεκάδες συσκευές που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και μερικές από αυτές έχουν μάλλον εντυπωσιακές προδιαγραφές.

Ωστόσο, η ύπαρξη εξαιρετικών προδιαγραφών δεν κάνει πάντα ένα εξαιρετικό τηλέφωνο.

Οι κάμερες κινητών τηλεφώνων είναι οι πιο κατάφωροι παραβάτες όταν πρόκειται για πολέμους προδιαγραφών. Η πραγματικότητα είναι ότι μια κάμερα 64 megapixel θα μπορούσε να είναι πολύ κατώτερη από μια κάμερα 8 megapixel σε κάθε σημαντική κατηγορία, εκτός από το μέγεθος της εικόνας. Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί για επεξεργαστές πολλαπλών πυρήνων.

Επιπλέον, παίζουν και άλλοι παράγοντες. Για παράδειγμα, πολλά τηλέφωνα Android έχουν καλύτερες προδιαγραφές από ένα iPhone, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το τηλέφωνο είναι ταχύτερο ή ανώτερο από εκείνα με κατώτερες προδιαγραφές. Το λειτουργικό σύστημα έχει σημασία, όπως και η συμπεριφορά του χρήστη κατά τη χρήση του.

Οι προδιαγραφές είναι για τους εμπόρους, για να προσελκύουν τους καταναλωτές: μην ξεγελιέστε.

Διαβάστε: Εγγραφή βίντεο από smartphone: Ποια είναι η καλύτερη ανάλυση

5. Ο μόνος φορτιστής που πρέπει να χρησιμοποιείτε είναι αυτός που συνοδεύει το τηλέφωνό σας
smartphone,Android,iOS,phone,spy

Σε κάποιο βαθμό, αυτός ο μύθος υπάρχει αποκλειστικά και μόνο για να βάλει χρήματα στις τσέπες των κατασκευαστών τηλεφώνων. Ενώ τα smartphones έχουν ελάχιστα περιθώρια κέρδους, η αγορά αξεσουάρ αποτελεί μεγάλο μέρος των εσόδων μιας εταιρείας. Ως εκ τούτου, έχουν μεγάλο κίνητρο να σας υποβάλουν να αγοράζετε γνήσια προϊόντα.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορτιστής που έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή είναι ασφαλής για χρήση με το τηλέφωνό σας.

Αυτό που οι περισσότεροι καταναλωτές δεν καταλαβαίνουν είναι ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός ποιοτικού φορτιστή τρίτων κατασκευαστών και ενός φθηνού κινέζικου ΟΕΜ.

Οι κατασκευαστές ποιότητας, όπως η Belkin και άλλοι, είναι απολύτως ασφαλείς για χρήση με το smartphone σας, καθώς είναι κατασκευασμένοι σύμφωνα με τις αρχικές προδιαγραφές του φορτιστή του κατασκευαστή.

Από την άλλη πλευρά, τα “χωρίς όνομα” αξεσουάρ είναι γνωστό ότι είναι μάλλον επικίνδυνα.

6. Η φόρτιση του τηλεφώνου σας κατά τη διάρκεια της νύχτας σκοτώνει την μπαταρία
smartphone,Android,iOS,phone,spy

Αυτός είναι ένας άλλος μύθος που ίσχυε παλαιότερα, αλλά με τη βελτίωση της μπαταρίας και των τεχνολογιών φόρτισης, είναι πλέον εντελώς ψευδής.

Οι παλαιότερες μπαταρίες δεν ήταν αρκετά έξυπνες ώστε να καταλάβουν πότε ήταν γεμάτες και η συνεχής υπερφόρτισή τους μείωσε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας με την πάροδο του χρόνου.

Οι σημερινοί μηχανισμοί φόρτισης είναι πιο έξυπνοι. Μόλις το τηλέφωνό σας φορτιστεί πλήρως, σταματά να αντλεί ηλεκτρισμό. Είναι απολύτως αποδεκτό να φορτίζετε το smartphone σας ενώ κοιμάστε.

7. Οι εφαρμογές που λαμβάνονται από το Google Play ή το Apple App Store είναι απολύτως ασφαλείς

smartphone,Android,iOS,phone,spy

Πολλοί από εσάς συνήθως φοβόσαστε τη λήψη αρχείων εγκατάστασης APK για Android, επειδή απλά δεν εμπιστευόσαστε την πηγή. Ωστόσο, φυσικά, αισθάνεστε ασφαλείς όταν κατεβάζετε μια εφαρμογή από το Google Play ή το Apple App Store.

Αν και έχετε δίκιο να το πιστεύετε, τις περισσότερες φορές, η λήψη εφαρμογών από επίσημα καταστήματα δεν εγγυάται την ασφάλεια. Πολλές από τις εφαρμογές συνδέονται στο διαδίκτυο και επικοινωνούν με τους διακομιστές τους. Αυτό σημαίνει ότι το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να σταλεί στο τηλέφωνό σας ανά πάσα στιγμή.

Δεν είναι λίγες οι φορές που τέτοιες εφαρμογές “πέρασαν” στο Google Play και διανεμήθηκαν κανονικά. Ή όταν η Google έχει υπηρεσίες που αλληλοσυγκρούονται. Για παράδειγμα εδώ και δύο ημέρες το Play Protect βρίσκει την εφαρμογή Torque “πιθανά επιβλαβή” ενώ το Play Store την διανέμει κανονικά με 10 εκατομμύρια κατεβάσματα.

Αλλά μη φοβάστε. Οι εφαρμογές από αξιόπιστους προγραμματιστές είναι συνήθως ασφαλείς. Έχουν μια ολόκληρη φήμη να διατηρήσουν. Έτσι, διατηρούν τις εφαρμογές τους καθαρές. Ωστόσο, μπορεί να θέλετε να είστε προσεκτικοί με τις εφαρμογές από άγνωστους προγραμματιστές.

8. Η απενεργοποίηση του τηλεφώνου/Αφαίρεση της κάρτας SIM/Τοποθέτησή του σε λειτουργία πτήσης δεν επιτρέπει το τηλέφωνο να σας παρακολουθεί

smartphone,Android,iOS,phone,spy

Το πρώτο πράγμα που είναι σημαντικό να καταλάβετε είναι ότι, εκτός εάν βρίσκεστε σε λίστα τρομοκρατών ή αν κρύβεστε από την αστυνομία, οι αρχές επιβολής του νόμου δεν έχουν καμία ανάγκη ή επιθυμία να σας παρακολουθήσουν.

Αρχικά, ας εξετάσουμε τη λειτουργία αεροπλάνου. Η θέση του τηλεφώνου σας σε λειτουργία πτήσης ουσιαστικά απενεργοποιεί το Wi-Fi και την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας, η οποία θα λειτουργήσει ως διακόπτης “μην ενοχλείτε” για το τηλέφωνό σας.

Αυτό δεν θα εμποδίσει κανέναν από το να σας παρακολουθήσει, ειδικά μέσω δορυφόρου. Βλέπετε, στα περισσότερα σύγχρονα τηλέφωνα, μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιείτε συνδέσεις GPS, Bluetooth και Wi-Fi σε λειτουργία πτήσης.

Η αλήθεια είναι ότι ένα τηλέφωνο χρειάζεται τροφοδοσία για να μεταδώσει ένα σήμα, οπότε η απενεργοποίηση του τηλεφώνου ή (ακόμη καλύτερα) η αφαίρεση της μπαταρίας θα εμποδίσει την παρακολούθηση. Ίσως, αλλά όχι πάντα.

Τηλέφωνα που έχουν μολυνθεί με ορισμένους τύπους κακόβουλου λογισμικού, όπως το παλιό PowerOffHijack για Android, που πλαστογραφούσε το συνηθισμένο animation τερματισμού λειτουργίας, το έκαναν να φαίνεται σαν να ήταν απενεργοποιημένο το τηλέφωνό σας. Στην πραγματικότητα, δεν ήταν, και μάλλον σας παρακολουθούσε.

Η αφαίρεση της κάρτας SIM επίσης δεν θα λειτουργήσει, καθώς το τηλέφωνό σας εξακολουθεί να διαθέτει ενσωματωμένα αναγνωριστικά που μπορούν να ανιχνευθούν από συσκευές Stingray ή ψεύτικους πύργους κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούνται από την NSA. Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούνται από όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες, τουλάχιστον για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για την Ελλάδα και την ΕΥΠ θα σας γελάσουμε!.

Ο μόνος αλάνθαστος τρόπος για να αποφύγετε την παρακολούθηση είναι να αφαιρέσετε την μπαταρία.

Φυσικά, εάν χρησιμοποιείτε ένα τηλέφωνο που δεν σας επιτρέπει την πρόσβαση στην μπαταρία, η μόνη πραγματική επιλογή είναι να αφήσετε ήσυχο σε μία γωνία το τηλέφωνο σας ή να επενδύσετε σε μια θήκη απορρήτου, η οποία είναι ουσιαστικά ένα κλουβί Faraday για το τηλέφωνό σας. Τίποτα δεν μπαίνει, και τίποτα δεν βγαίνει από εκεί.

Αν έχετε τον τρόπο σας με τα χρήματα, μπορείτε απλά να το σπάτε μετά από κάθε χρήση, όπως στο Breaking Bad (για τους λάτρεις της διάσημης σειράς).

9. Αυτόματες ρυθμίσεις φωτεινότητας Εξοικονόμηση μπαταρίας

Αυτό είναι πιθανά ψευδές. Η ιδέα είναι ότι η χρήση του ενσωματωμένου αισθητήρα φωτός ενός smartphone μπορεί να βαθμονομήσει αυτόματα την ιδανική ρύθμιση φωτεινότητας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό μπορεί να σας εξοικονομήσει μπαταρία μειώνοντας τη φωτεινότητα της οθόνης σας, όταν χρειάζεται. Ωστόσο, αυτός ο ενοχλητικός αισθητήρας φωτός καταναλώνει αρκετή ισχύ κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάνοντας συνεχώς ping στη CPU, επεξεργάζοντας τα δεδομένα που συλλέγει ώστε να αποφασίζει εάν είναι κατάλληλη στιγμή μια ρύθμιση χαμηλότερης (ή υψηλότερης) φωτεινότητας.

Η διαφορά κατανάλωσης ενέργειας με τον μόνιμο οπίσθιο φωτισμό της οθόνης σε σχέση με την κατανάλωση του αισθητήρα φωτός δεν είναι σίγουρο αν είναι θετική ή αρνητική. Σημασία έχει πάντως ότι υπάρχει είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο. Προτιμήστε καλύτερα να βάλετε σκούρα θέματα στις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε συχνότερα.

10. Η φύση του ανοιχτού κώδικα του Android το κάνει πιο επιρρεπές σε τρωτά σημεία
smartphone,Android,iOS,phone,spy

Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα είναι, εξ ορισμού, ανοιχτό. Η παροχή πρόσβασης στις εσωτερικές λειτουργίες του λειτουργικού συστήματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκμεταλλεύσεις, αλλά μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι το Android ως λειτουργικό σύστημα είναι εξαιρετικά ασφαλές.

Αυτό που δεν είναι ασφαλές είναι οι εφαρμογές. Η ανοιχτή φύση να μπορεί να δημιουργεί εφαρμογές οποιοσδήποτε και η δυνατότητα εκτέλεσης εφαρμογών εκτός της κεντρικής αγοράς του Google Play κάνει τα τηλέφωνα Android πιο επιρρεπή σε εκμεταλλεύσεις κακόβουλου λογισμικού, σε σχέση με την Apple και με το κάπως βαρύ κατάστημα εφαρμογών της.

Αγνοήστε αυτούς τους μύθους και απολαύστε το smartphone σας ελεύθερα
Όπως διαβάσατε παραπάνω, αυτοί οι μύθοι και οι παρανοήσεις είναι αβάσιμες. Δεν θα έχετε κανένα όφελος πιστεύοντας και ενεργώντας ακολουθώντας τις.

Φροντίστε λοιπόν μέσα από την παρέα σας και τους φίλους σας να τους ενημερώσετε για τα παραπάνω, βάζοντας και εσείς ένα λιθαράκι κατά της παραπληροφόρησης.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

2 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).