Καλώδια HDMI : Τι πρέπει να γνωρίζετε

Δεν είναι όλα τα καλώδια ίδια. Υπάρχουν διαφορές που θα πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε το σωστό για εσάς, .

hdmi cable 1

Τα καλώδια HDMI είναι σημαντικά αξεσουάρ στο home cinema και γενικότερα στο κέντρο πολυμέσων σας. Η χρήση καλωδίου HDMI είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους σύνδεσης έξυπνων συσκευών, σε μία εγκατάσταση τηλεόρασης ή οικιακού κινηματογράφου. Και βρίσκεται σχεδόν παντού. Οι οθόνες υπολογιστών, οι φορητοί υπολογιστές, οι τηλεοράσεις HD και οι κονσόλες παιχνιδιών χρησιμοποιούν HDMI.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι καλωδίων HDMI, Standard, High-Speed, Premium High-Speed ​​και Ultra High-Speed, και κάθε τύπος έχει υποκατηγορίες. Επομένως, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα βασικά για τα καλώδια HDMI, συμπεριλαμβανομένων των διαθέσιμων τύπων και των διαφορετικών υποδοχών HDMI.

Τύποι καλωδίων HDMI

hdmi type cords

Εκτός από το ότι οι άκρες του μπορούν να είναι αρσενικές (male) ή θηλυκές (female), είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα πρότυπα και τις δυνατότητες των καλωδίων HDMI.

Τα καλώδια αυτά, ταξινομούνται με βάση την έκδοση HDMI και την ταχύτητα μεταφοράς σήματος (εύρος ζώνης). Εδώ είναι οι τύποι καλωδίων HDMI:

Καλώδιο Standard HDMI

Το Standard (τυπικό) είναι το πιο βασικό καλώδιο HDMI, σχεδιασμένο για παλαιότερες καταναλωτικές εφαρμογές. Το καλώδιο έχει εύρος ζώνης 5 Gbps, το οποίο υποστηρίζει ανάλυση 1080i ή 720p. Τα standard καλώδια HDMI δεν μεταδίδουν αναλύσεις 4K και νεότερες.

Το standard καλώδιο HDMI έχει επίσης ρυθμό ανανέωσης 30 Hz και είναι μια σταθερή επιλογή για δορυφορικές τηλεοράσεις, συσκευές αναπαραγωγής DVD και προβολείς οθόνης. Οι εκδόσεις HDMI 1.0 έως 1.2a είναι εγγενείς σε αυτό το καλώδιο. Η ποιότητα αυτή έχει σχεδόν εξαφανιστεί από την αγορά.

Ξεχωρίζουν σε δυο υποκατηγορίες:

Standard με Ethernet
Αυτό το καλώδιο έχει την ίδια ικανότητα απόδοσης με τα standard καλώδια HDMI. Η κύρια διαφορά είναι ότι είναι εξοπλισμένο με ένα αποκλειστικό κανάλι δεδομένων. Και οι δύο συνδεδεμένες συσκευές πρέπει να έχουν ενεργοποιημένο κανάλι Ethernet για να χρησιμοποιούν τη δυνατότητα.

Standard Automotive
Το Standard Automotive έχει σχεδιαστεί για συστήματα HD εντός οχήματος. Το καλώδιο έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το καλώδιο standard HDMI και χρησιμοποιείται συνήθως για τη σύνδεση φορητών συσκευών αναπαραγωγής DVD ή αναπαραγωγής DVD με οθόνες βίντεο στο αυτοκίνητο. Μπορεί επίσης να αντέξει τους κραδασμούς και να μεταδίδει σήματα που δε επηρεάζονται από παρεμβολές.

Καλώδιο HDMI High-Speed

Ένα καλώδιο HDMI High-Speed (υψηλής ταχύτητας) έχει σχεδιαστεί για να μεταδίδει σήματα 1080p, 4K στα 30 Hz και 3D. Έχει εύρος ζώνης 10,2 Gbps και είναι βελτιστοποιημένο για εκδόσεις HDMI 1.3 έως 1.4a.

Το καλώδιο HDMI υψηλής ταχύτητας υποστηρίζει επίσης τεχνολογίες 3D και Deep Color και συνιστάται για κονσόλες βίντεο με δυνατότητα 4K και συσκευές αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray.

Και εδώ έχουμε δύο υποκατηγορίες:

High-Speed με Ethernet
Ένα καλώδιο HDMI High-Speed με Ethernet έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με ένα κανονικό καλώδιο High-Speed, όπως υποστήριξη για 1080p έως 4K και προηγμένες τεχνολογίες οθόνης. Η κύρια διαφορά είναι ότι είναι εξοπλισμένα με ένα αποκλειστικό κανάλι δεδομένων, γνωστό ως HDMI Ethernet Channel.

Αν και πολύ λίγες συσκευές είναι συμβατές με αυτόν τον τύπο καλωδίου, είναι μια εξαιρετική επιλογή για συστήματα που υποστηρίζουν κανάλια ροής Ethernet.

High-Speed Automotive
Ένα καλώδιο HDMI High-Speed Automotive έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το κανονικό καλώδιο HDMI High-Speed, εκτός από το ότι είναι ειδικά σχεδιασμένο για χρήση στην αυτοκινητοβιομηχανία. Τα αυτοκίνητα High-Speed μπορούν να αποδώσουν κάτω από μοναδικές πιέσεις του περιβάλλοντος του αυτοκινήτου, όπως ακραίες θερμοκρασίες και κραδασμούς.

Καλώδιο Premium High-Speed

Το Premium High-Speed ​​HDMI προσφέρει εύρος ζώνης έως και 18 Gbps και είναι βελτιστοποιημένο για εκδόσεις HDMI 2.0, 2.0a και 2.0b. Επιπλέον, το καλώδιο υποστηρίζει HDR και 4K στα 60 Hz, δειγματοληψία χρωμάτων 4:4:4 και διευρυμένους χρωματικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου του BT:2020.

Τα καλώδια έχουν επίσης χαμηλή ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή (EMI) και είναι διαθέσιμα και για τις δύο υποδοχές HDMI Type A και Type D. Το Premium High-Speed ​​είναι μια εξαιρετική επιλογή για λογισμικό σχεδιασμού και gaming υπολογιστή.

  SerpMaze : Δωρεάν online ελεγκτής SEO

Για να βεβαιωθείτε ότι το καλώδιο σας πληροί τις προδιαγραφές αυτής της κατηγορίας, αναζητήστε ένα με ετικέτα πιστοποίησης καλωδίου HDMI Premium. Κάθε ετικέτα πιστοποιημένου προϊόντος περιλαμβάνει ένα μοναδικό ολογραφικό δακτυλικό αποτύπωμα και έναν κωδικό QR τον οποίο μπορείτε να σαρώσετε για επαλήθευση χρησιμοποιώντας την εφαρμογή HDMI smartphone.

Καλώδιο HDMI Ultra High-Speed

Το καλώδιο HDMI Ultra High-Speed ​​(εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας) έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει ασυμπίεστα 8K στα 60Hz και 4K στα 120Hz έως και 48Gbps εύρους ζώνης. Το καλώδιο μπορεί να παρουσιάσει βίντεο σε ανάλυση έως και 10K και να επιτύχει έως και 240 Hz σε τηλεόραση HDR.

Το Ultra High-Speed ​​HDMI υποστηρίζει HDMI 2.1a, που σημαίνει ότι λειτουργεί με όλες σχεδόν τις συσκευές HDMI, καθώς είναι επίσης συμβατό με προηγούμενα πρότυπα. Και είναι λιγότερο ευαίσθητο στη χαμηλή ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή που προκαλείται από ορισμένες ασύρματες συσκευές.

Υποστηρίζει επίσης νέες δυνατότητες όπως το eARC (Βελτιωμένο κανάλι επιστροφής ήχου) και το VRR (μεταβλητός ρυθμός ανανέωσης). Για συμμόρφωση με όλες τις προδιαγραφές, ελέγξτε τη συσκευασία του καλωδίου για την ετικέτα πιστοποίησης Ultra High-Speed ​​HDMI.

Τύποι υποδοχών HDMI

hdmi connector

Για να χωρέσει ένα καλώδιο HDMI σε μια συγκεκριμένη συσκευή οθόνης και πηγή, απαιτείται μια τελική υποδοχή. Υπάρχουν πολλοί τύποι υποδοχών HDMI, αλλά μόνο τέσσερις έχουν ουσιαστική σημασία. Ακολουθούν οι τύποι υποδοχών HDMI.

HDMI Τύπος Α (Standard HDMI)
Οι standard τύποι υποδοχών HDMI χρησιμοποιούνται συνήθως σε συνήθεις συσκευές πηγής, όπως φορητούς υπολογιστές, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και συσκευές αναπαραγωγής Blu-ray, σε τηλεοράσεις και βιντεοπροβολείς. Ο τύπος Α χρησιμοποιεί διαμόρφωση 19 ακίδων και είναι η μεγαλύτερη υποδοχή HDMI.

HDMI Τύπος Β (Dual-Link)
Αυτή η υποδοχή HDMI σχεδιάστηκε για οθόνες υψηλής ανάλυσης, αλλά δεν χρησιμοποιείται προς το παρόν σε κανένα βασικό καταναλωτικό προϊόν. Ο λόγος για αυτό είναι ότι, με την έναρξη του HDMI 1.3, η ταχύτητα μιας μόνο σύνδεσης ξεπέρασε αυτή της παλιάς διπλής σύνδεσης.

HDMI Τύπος C (Mini HDMI)
Οι υποδοχές Mini HDMI χρησιμοποιούν επίσης διαμόρφωση 19 ακίδων και μοιράζονται την πλήρη λειτουργικότητα των τυπικών υποδοχών HDMI. Ωστόσο, ο Τύπος C είναι μικρότερος και πιο λεπτός από τους τύπους Α και Β. Πιθανότατα θα το βρείτε σε μικρότερες, φορητές συσκευές όπως tablet, κάμερες DSLR, ακόμη και σε ορισμένους φορητούς υπολογιστές.

HDMI Τύπος D (Micro HDMI)
Αν και μικρότερο από το Mini HDMI, το Micro HDMI διατηρεί τη διαμόρφωση 19 ακίδων και παρέχει την πλήρη λειτουργικότητα των μεγαλύτερων αδερφών του. Αυτός ο τύπος υποδοχής χρησιμοποιείται συνήθως για μικρές κάμερες, smartphone και άλλες κινητές συσκευές.

HDMI Τύπος Ε (Automotive)
Ο τύπος E είναι μια ειδική υποδοχή για καλώδια HDMI αυτοκινήτου. Το Automotive διαφέρει από άλλους τύπους βυσμάτων στο ότι διαθέτει μια γλωττίδα κλειδώματος που του επιτρέπει να παραμένει στη θέση του όταν το όχημά σας δονείται στις λακούβες.

Ποιο καλώδιο HDMI πρέπει να αγοράσετε;

Τα καλώδια HDMI είναι το πρότυπο για ήχο και βίντεο σε οτιδήποτε συσκευή. Από κονσόλες παιχνιδιών και τηλεόραση έως οθόνες και ηχητικές μπάρες υπολογιστή.

Ενώ υπάρχουν πολλά πρότυπα καλωδίων με διαφορετικά χαρακτηριστικά, σχεδόν κάθε καλώδιο HDMI που είδαμε στην αγορά την τελευταία δεκαετία μπορεί να διαχειριστεί οποιαδήποτε συσκευή και να το βάλετε.

Για τις περισσότερες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων τηλεοράσεων, κονσολών παιχνιδιών και ορισμένων συστημάτων ήχου, πιθανότατα χρειάζεστε ένα καλώδιο HDMI 2.0 που υποστηρίζει 4K έως 60 Hz, αλλά μπορείτε να επιλέξετε και τον πιο προηγμένο τύπο καλωδίων HDMI, τον 2.1.

Το καλό είναι ότι τα περισσότερα καλώδια HDMI είναι ότι είναι οικονομικά και πολλοί αξιόπιστοι κατασκευαστές προσφέρουν στους καταναλωτές ένα ευρύ φάσμα τιμών. Θα τα βρείτε σε μήκη από ένα μέτρο έως και εκατό μέτρα (με μόνο 1.500,00 ευρώ).

HDMI,cable,καλώδιο

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).