Εγγραφή βίντεο από smartphone: Ποια είναι η καλύτερη ανάλυση

Οι κατασκευαστές κάνουν ό,τι μπορούν για να παρουσιάσουν νέα και συναρπαστικά χαρακτηριστικά. Μερικά από αυτά είναι επιτυχημένα, αλλά μερικά έρχονται μόνο για σκοπούς μάρκετινγκ. Όπως η βίντεο σε 8Κ.

smartphone camera phone

Ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός εμβληματικών smartphones διαθέτουν εγγραφή βίντεο 8K, είναι πραγματικά μια χρήσιμη ικανότητα ή είναι απλώς μια μόδα; Αξίζει να χρησιμοποιηθεί η εγγραφή 8K; Ποια είναι η καλύτερη ανάλυση για εγγραφή βίντεο σε smartphone ή σε μία action ;

Όσο μεγαλύτερο, τόσο το καλύτερο, σωστά;

Πριν συζητήσουμε τα μεγέθη και την ποιότητα του βίντεο, επιτρέψτε μου να σας πω πρώτα το εξής: για τη λήψη φωτογραφιών, όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση, τόσο το καλύτερο. Oι φωτογραφίες υψηλότερης ανάλυσης είναι καλύτερες για τον προφανή λόγο ότι περιέχουν περισσότερες πληροφορίες.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε μεγέθυνση, επαναπλαισίωση και μείωση της κλίμακας τους σε χαμηλότερη ανάλυση, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα. Για παράδειγμα, η μείωση του μεγέθους μιας εικόνας 4K σε 1080p θα έχει πάντα καλύτερο αποτέλεσμα από τη λήψη σε 1080p. Πάμε τώρα στα βίντεο…

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Εάν μπερδεύεστε με όρους όπως 4K ή 1080p, προτείνουμε αυτό το άρθρο: Τι σημαίνουν τα 720p, 1080p, 1440p, 2K, 4K; Τι είναι η αναλογία διαστάσεων

Ποιότητα και επεξεργασία εικόνας

smartphone,camera,resolution,video,βίντεο,κινητό

Προχωρώντας στα βίντεο, γενικά ισχύει το ίδιο πράγμα: για όλες τις προθέσεις και τους σκοπούς, η χρήση υψηλότερης ανάλυσης για την εγγραφή βίντεο αποφέρει καλύτερη ποιότητα για το τελικό προϊόν, ενώ όλα τα άλλα είναι ίδια.

Αλλά αυτό είναι το θέμα. Στα smartphone, κατά την εγγραφή βίντεο, από ένα σημείο και μετά, οι άλλες ρυθμίσεις δεν είναι ίδιες. Ακόμη και όταν τραβάτε ένα βίντεο με όλα τα βοηθήματα απενεργοποιημένα (όπως AI, HDR κ.λπ.), το smartphone κάνει από μόνο του κάποια βαριά επεξεργασία για να φτιάξει τα βίντεο πιο όμορφα.

Υπάρχει μία χρυσή τομή για αυτό: αν χαμηλώσετε πολύ με την ανάλυση, το βίντεο θα φαίνεται με pixel, αλλά στο αντίθετο άκρο, η χρήση της μέγιστης ανάλυσης που μπορεί να καταγράψει ένας αισθητήρας θα σας αφαιρέσει πολλές δυνατότητες επεξεργασίας.

Αυτό ισχύει ακόμη και σε μια κορυφαία συσκευή όπως το Galaxy S22. Η εγγραφή σε 8K συνήθως παράγει βίντεο που δεν φαίνονται καλύτερα από αυτά που έχουν τραβηχτεί σε 4K. Στην πραγματικότητα, κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι φαίνονται ελαφρώς χειρότερα, πιο μαλακά και με περισσότερα τεχνουργήματα.

Σε χαμηλό φωτισμό, η διαφορά είναι ακόμη πιο ορατή. Τα βίντεο 8K είναι πιο σκοτεινά, με περισσότερο θόρυβο, ενώ τα βίντεο 4K και 1080p μπορούν να επωφεληθούν από την πλήρη επεξεργαστική ισχύ του chipset.

  Εταιρεία λογισμικού με έδρα τις ΗΠΑ, ήταν Ρωσική

Φυσικά, αυτό δεν συμβαίνει απαραίτητα με άλλα κορυφαία smartphone ή στις action κάμερες. Μερικά παράγουν βίντεο καλύτερης ποιότητας κατά την εγγραφή σε 8K, αλλά η η τεχνολογία 8K για smartphone και action κάμερες δεν έχει ακόμη ωριμάσει και ουσιαστικά τώρα διαμορφώνεται, και τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι τα αναμενόμενα.

Ισχύς επεξεργασίας, διάρκεια μπαταρίας και θερμότητα

smartphone,camera,resolution,video,βίντεο,κινητό

Η εγγραφή βίντεο 8K εξαντλεί την μπαταρία πολύ πιο γρήγορα από ό,τι, ας πούμε, η λήψη σε 1080p. Οι λόγοι είναι προφανείς: περισσότερα δεδομένα που συλλέγονται σημαίνει περισσότερα δεδομένα προς επεξεργασία, πολύ υψηλότερη χρήση του επεξεργαστή και ;άρα περισσότερη κατανάλωση ενέργειας.

Θα το διαπιστώσετε πολύ γρήγορα αν θελήσετε να πάρετε ένα βίντεο μακράς διάρκειας. Σε μία action για παράδειγμα, η λήψη ενός βίντεο στα 1080 μπορεί να σας διαρκέσει και 2,5 ώρες ενώ στα 8Κ θα αρκεστείτε γύρω στα 15 λεπτά, πριν η μπαταρία παραδώσει πνεύμα.

Στα πρώτα 5 λεπτά με λήψη 8Κ θα δείτε το μηχάνημά σας να ζεσταίνεται λόγω υψηλής χρήσης του επεξεργαστή. Φυσικά όλα εξαρτώνται από την θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος, δηλαδή από το αν κάνετε λήψη σε μία πίστα του σκι τον χειμώνα ή στην παραλία το καλοκαίρι.

Παρόλα αυτά, εσωτερικά η μηχανή όντως υποφέρει από την περίσσια θερμότητα και περισσότερη θερμότητα σημαίνει μεγαλύτερη υποβάθμιση της μπαταρίας με την πάροδο του χρόνου, επειδή η θερμότητα είναι ο εχθρός των μπαταριών.

Μέγεθος αρχείου

smartphone,camera,resolution,video,βίντεο,κινητό

Εδώ ισχύει το προφανές: όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση, τόσο μεγαλύτερο είναι το αρχείο που προκύπτει. Το έχετε διαπιστώσει στις φωτογραφίες, αλλά γίνεται πραγματικό πρόβλημα όταν πρόκειται για βίντεο.

Και όχι μόνο λόγω του διαθέσιμου χώρου στο smartphone ή της action κάμερας, μία και η χωρητικότητα στις κάρτες μνήμης έχει φτάσει τα 2Τ. Απλώς προσπαθήστε να στείλετε ένα βίντεο διάρκειας 1 λεπτού, εγγεγραμμένο σε 8K/24fps, σε έναν φίλο σας. Ή δοκιμάστε να επεξεργαστείτε ένα βίντεο 10 λεπτών 8Κ/24fps στον οικιακό υπολογιστή σας.

Ένα βίντεο 8K διάρκειας 1 λεπτού στα 24 fps στο καινούργιο της Samsung Galaxy S22, θα καταλάβει χώρο περίπου 600 MB! Για να μεταφέρετε ένα τόσο μεγάλο αρχείο, θα χρειαστείτε είτε ένα απεριόριστο πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας, είτε μια . Ακόμα κι αν έχετε αρκετό εύρος ζώνης, υπάρχει μόνο ένας μικρός αριθμός εφαρμογών που σας επιτρέπουν να μεταφέρετε τόσο μεγάλα αρχεία με μία κίνηση.

Ευελιξία λήψης

smartphone,camera,resolution,video,βίντεο,κινητό

Με τον καιρό και την ανάπτυξη της τεχνολογίας, η εγγραφή σε 8K μπορεί να αρχίσει να προσφέρει λογική ευελιξία ή ακόμη και να γίνεται πανταχού παρούσα.

Ωστόσο, το 2022, ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε τα κορυφαία μοντέλα σε κινητά τηλέφωνα και κάμερες δράσης, η λήψη 8K έχει σημαντικούς περιορισμούς: έχετε διαθέσιμη μόνο μία κάμερα από τις τρεις – τέσσερεις που έχουν τα κινητά, έχετε λιγότερο ζουμ, λιγότερη/χειρότερη επεξεργασία εικόνας, καμία εγγραφή HDR, χαμηλός ρυθμός καρέ και η λίστα συνεχίζεται.

  Android vs iPhone: Ποιο έχει περισσότερα bloatware;

Ειδικά στα κινητά, κατεβάζοντας τα πράγματα ένα σκαλί κάτω, δηλαδή σε λήψη 4K, λαμβάνετε σχεδόν το πλήρες σύνολο δυνατοτήτων που είναι διαθέσιμα στην εφαρμογή Κάμερα.

Αναπαραγωγή

smartphone,camera,resolution,video,βίντεο,κινητό

Τέλεια, εγγράψατε το πρώτο σας βίντεο σε 8K (7680 x 4320 pixel). Και τώρα τι? Το ίδιο το κινητό σας τηλέφωνο στην καλύτερη να έχει μία οθόνη με ανάλυση 1440 x 3088 pixels και με μία εξίσου καλή πυκνότητα pixel (~ 500 ppi ). Αλλά αυτό δεν είναι καν 4Κ!

Αν ψάξετε μέσα στο σπίτι σας να βρείτε μία συσκευή που θα μπορούσε να αποδώσει την ποιότητα 8Κ ίσως και να απογοητευτείτε. Εκτός και αν έχετε τον τρόπο σας με τα χρήματα και διαθέτετε ήδη τηλεόραση 8Κ, ή αντίστοιχο projector κλπ. Ρεαλιστικά, πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε οθόνες 8K.

Ποια είναι η καλύτερη ανάλυση για εγγραφή με smartphone;

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, αξίζει να τραβήξετε βίντεο σε ανάλυση 8K από smartphone σας ή είναι υπερβολικό;

Όπως φαίνεται, το 2022, με την τεχνολογία που είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή, δεν αξίζει τον κόπο. Δεν θα αξίζει ούτε καν τον επόμενο χρόνο. Ή το μεθεπόμενο. Ακόμα κι αν γίνει οικονομικά διαθέσιμη η τεχνολογία 8K, θα μπορείτε πραγματικά να επωφεληθείτε από αυτήν την ανάλυση μόνο σε οθόνες 280 ιντσών (7 μέτρα) σε διαγώνιο και σε υψηλούς ρυθμούς καρέ.

Λογικά θα δείτε στα επόμενα χρόνια την εγγραφή βίντεο 8K αλλά και την επεξεργασία 8Κ βίντεο, να γίνεται όλο και πιο ευέλικτη, όσον αφορά τις δυνατότητες και την ποιότητα της, αλλά ακόμα κι έτσι, οι περιπτώσεις χρήσης της θα είναι πολύ περιορισμένες.

Σήμερα, η εγγραφή 8K στα κινητά τηλέφωνα υπάρχει κυρίως για σκοπούς μάρκετινγκ, καθώς υπάρχουν μειονεκτήματα: είτε δεν υπάρχει σταθεροποίηση εικόνας, ο ρυθμός καρέ είναι χαμηλός ή λείπουν άλλα χαρακτηριστικά.

Η εγγραφή 4K φαίνεται το 2022 να είναι η πραγματική κορυφή εγγραφής βίντεο, τόσο σε θέμα λήψης όσο και σε θέμα αναπαραγωγής. Τα αρχεία που προκύπτουν είναι μικρότερα από αυτά των 8K, η ανάλυση επιτρέπει την άνετη επεξεργασία, μπορείτε να συμπιέσετε το τελικό βίντεο σας στα 1080p και το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο από το να τραβάγατε από την αρχή σε 1080p, και τέλος η υποστήριξη για αναπαραγωγή 4K γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη.

Η βιντεοσκόπηση σε 1080p είναι αυτή την στιγμή η επικρατούσα αλλά μάλλον βαδίζει προς το χρονοντούλαπο της ιστορίας. Εξακολουθεί να είναι εξαιρετική για καθημερινές εγγραφές βίντεο χρησιμοποιώντας smartphone μεσαίας κατηγορίας ή και παλαιότερες ναυαρχίδες, αλλά για τους πραγματικούς δημιουργούς ταινιών, έχει γίνει ξεπερασμένο.

smartphone,camera,resolution,video,βίντεο,κινητό

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).