Android και Root access

Τα και τα tablets έχουν μπει για τα καλά στις ζωές μας και έχουν τέτοιες δυνατότητες ώστε πολλοί από εμάς, να μην χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρονικό υπολογιστή πλέον. Μπορεί κανείς να κάνει απευθείας οτιδήποτε, με ένα άγγιγμα.

Δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε αναλύσεις, στο τι έχει οδηγήσει αυτή την έκρηξη στην αγορά των και των tablet, μερικά απλά είναι, η ευχρηστία και η ταχύτητα. Μόλις είπα ταχύτητα και πάνω σε αυτό θα σταθούμε και θα πούμε ορισμένα tips ώστε μέσα απο μερικές ενέργειες να κάνετε το παλιό, αλλά και το νέο σας android smartphone να ανασάνει.Android Tools

Σίγουρα όλοι οι χρήστες android smartphone, έχετε ακούσει τον όρο “root”. Τι είναι λοιπόν αυτό το “root”;

Root access

Ο όρος “root”, που στα Αγγλικά σημαίνει “ρίζα”, προέρχεται απο το περιβάλλον Unix, του οποίου παράγωγα είναι τόσο τα και Mac, όσο και το android με το οποίο θα ασχοληθούμε και σημαίνει την αρχή του file . Με τον όρο “Root ” θέλουμε να πούμε, πως ο απλός χρήστης θα έχει πρόσβαση διαχειριστή στο file system.

Γιατί να κάνει κάποιος Root;

  • Περισσότερες εφαρμογές. Πολλές εφαρμογές πλέον, ζητάνε root access για να τις χρησιμοποιήσει κάποιος στο 100%.
  • Το βασικότερο όλων, σβήσιμο όλων των σκουπιδιών που έχουν προεγκατασταθεί από τον κατασκευαστή.
  • Overclocking.

Γιατί να μην κάνει κάποιος Root;

  • Το βασικότερο είναι πως χάνεις την εγγύηση.
  • Το κάνεις με δικό σου ρίσκο, κανείς δεν εγγυάται πως η διαδικασία θα πάει όπως πρέπει. Αν και ο τρόπος που θα δείξουμε παρακάτω είναι αυτοματοποιημένος και δεν υπάρχει κίνδυνος, δεν παύει να υπάρχει κάποιο ρίσκο.

Πως γίνεται το Root;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνει κάποιος “root” ένα smartphone. Αυτόν που προτείνω είναι προφανώς δοκιμασμένος, “σίγουρος”, (και το βάζω σε εισαγωγικά γιατί κανείς δεν πρόκειται να εγγυηθεί την 100% λειτουργία) και γρήγορος. Και το βασικότερο, γίνεται με ένα κλικ, τόσο το “root”, όσο και το “unroot” της συσκευής. Οπότε αυτό που είπαμε με την εγγύηση, δεν ισχύει! Αν συμβεί κάτι, το επαναφέρετε πάλι με ένα κλικ στη πρωταρχική κατάσταση.

  Εφαρμογή ShakeAlert αμερικανικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών

Το μόνο που χρειάζεται είναι να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας το Kingo RootΚαι πολύ βασικό, να ελέγξετε αν η συσκευή σας συγκαταλέγεται στη λίστα της εταιρίας για root access.

Πριν αρχίσετε σιγουρευτείτε για τα παρακάτω:

  • Η συσκευή είναι σε λειτουργία.
  • Είναι φορτισμένη σε επίπεδο τουλάχιστον 50%.
  • Ο υπολογιστής είναι συνδεδεμένος στο internet.
  • Και για την σύνδεση του smartphone στον υπολογιστή χρησιμοποιείται το αυθεντικό καλώδιο που σας παρέχει ο κατασκευαστής (recommended).

Μόλις κάνετε εγκατάσταση την εφαρμογή στον υπολογιστή σας, θα εμφανιστούν οδηγίες στο τι ρυθμίσεις πρέπει να κάνετε στο smartphone ανάλογα με το τι έκδοση android έχετε για να ξεκινήσετε το “root”.

Εφαρμογή για καθάρισμα μετά το Root.

Αφού τελειώσει με επιτυχία η διαδικασία και το πρόγραμμα σας εμφανίσει στην οθόνη του υπολογιστή πως το root έγινε με επιτυχία και ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του superuser, στη συνέχεια πρέπει να εγκαταστήσουμε μια εφαρμογή από το Google Play με την οποία μπορούμε να σβήσουμε, μόνιμα και μη, οτιδήποτε δεν χρειαζόμαστε στο κινητό και πριν δεν μπορούσαμε. Μια καλή εφαρμογή γι’αυτόν τον σκοπό είναι η App MasterΜόλις την εγκαταστήσετε απο το Google Play θα σας ζητήσει root access. Απλά πατήστε “Χορήγησε” και είστε έτοιμοι για ξεκαθάρισμα.

Συμβουλή: Να μην σβήνετε μόνιμα καμία εφαρμογή της συσκευής ή του κατασκευαστή, αλλά να τις οδηγείτε στον κάδο του App Master, ούτως ώστε αν τυχών και την χρειαστείτε ή κάνατε λάθος, να την επαναφέρετε. 

Έλεγχος εφαρμογών και προστασία προσωπικών δεδομένων.

Όλοι μας έχουμε θορυβηθεί τα τελευταία χρόνια με την εκροή προσωπικών δεδομένων μέσω των smartphones, παρακάτω θα εξηγήσουμε ένα tip (το οποίο χρειάζεται root access) στο πως να ελέγχουμε ανα πάσα στιγμή κάθε εφαρμογή που έχουμε εγκαταστήσει στο smartphone μας και τι πρωτοβουλίες είναι προγραμματισμένη να παίρνει, απαγορεύοντας την, ή αφήνοντάς την! Είμαστε εμείς αυτοί που αποφασίζουμε και όχι αυτόβουλα η εφαρμογή και το smartphone!

Η εφαρμογή δεν είναι άλλη, απο το γνωστό σε όλους μας απο τα desktop, Comodo “Mobile” SecurityΗ Comodo έχει κάνει μια αξιοζήλευτη δουλειά για σταθερούς και φορητούς υπολογιστές και δεν έπαψε να μας εκπλήττει ακόμα και στα android κινητά.

Η χρήση αυτή καθεαυτή του Comodo Mobile Security δεν απαιτεί “root”, αλλά η συγκεκριμένη λειτουργία η οποία περιέγραψα πιο πάνω, το απαιτεί.

Παρακάτω φαίνεται το περιβάλλον της εφαρμογής

  KeyScrambler 3.17 προστασία από keyloggers

comodo

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το Privacy Advisor και οι λειτουργίες του. Όταν πατήσουμε πάνω πρώτη φορά, προειδοποιεί τον χρήστη πως η συγκεκριμένη λειτουργία απαιτεί “root access”. Όπως φαίνεται στην επόμενη εικόνα.

 

Comodo

Όταν πατήσουμε για ενεργοποίηση, θα πρασινίσει και θα κάνει σκαν όλων των εφαρμογών που έχουν εγκατασταθεί στο smartphone αλλά και των συστήματος και θα τα κατατάξει όπως φαίνεται παρακάτω.

 

comodo

 

Η κατάταξη γίνεται με βάση τις πρωτοβουλίες που παίρνει η κάθε εφαρμογή, πχ χρήση της κοινής γεωγραφικής θέσης, χρεώσεων απο την σύνδεση κτλ. Κάτι που μπορεί να αποφύγει κάποιος χρησιμοποιώντας αυτή τη λειτουργία είναι το εξής, εφαρμογές όπως το Viber ας πούμε, αυτόβουλα, αν δεν βρίσκουν σύνδεση στο ίντερνετ, ή αν το σήμα είναι ασθενές, στέλνουν το μήνυμα με sms με αποτέλεσμα να χρεώνουν τον χρήστη (αυτό απενεργοποιείται και μέσω του Viber ασφαλώς). Ή χρησιμοποιεί πάλι αυτόβουλα τη σύνδεση 3G χρεώνοντας τον χρήστη αν δεν έχει ενεργοποιημένο πακέτο.

Πατώντας πάνω στην κάθε ομαδοποίηση, μας δίνονται επιλογές με το τι να επιτρέπουμε και τι όχι στην κάθε εφαρμογή.

Εφαρμογές για καθαρισμό του Cache στο Android.

Με τον όρο cache, εννοούμε τον χώρο της μνήμης που είναι στιγμιαία κατειλημμένος απο δεδομένα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα. Τι σημαίνει αυτό; Πες πως εμείς χρησιμοποιούμε μια εφαρμογή στο κινητό μας, κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και την κλείνουμε απλά πατώντας επανειλημμένα το πλήκτρο “πίσω”. Η συσκευή αυτόματα κρατά δεδομένα στην μνήμη, στη περίπτωση που θελήσουμε να την χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Το θετικό είναι πως θα ανοίξει γρηγορότερα την επόμενη και το αρνητικό, πως κρατάμε τη μνήμη δεσμευμένη ακόμα και αν την ξαναχρησιμοποιήσουμε αρκετές μέρες μετά. Πως μπορούμε να καθαρίσουμε την μνήμη cache για να την εκμεταλλεύονται εφαρμογές που χρησιμοποιούμε συχνότερα;

Ένα καλό πρόγραμμα για τον συγκεκριμένο σκοπό, είναι το CCleaner for Mobile. (Υπάρχει και το CCleaner για desktop).

Δεν χρειάζεται root, μετά την εγκατάσταση κάντε απλά σκαν και καθάρισμα.

Προσοχή, το συγκεκριμένο σκανάρει επίσης sms και κλήσεις. Επιλέξτε να μην καθαρίσει τα συγκεκριμένα.

Μια άλλη εφαρμογή είναι το Assistant for Androidπου εξυπηρετεί επίσης τον ίδιο σκοπό και αξίζει γιαυτό που είναι προγραμματισμένη να κάνει, ούτε αυτή η εφαρμογή απαιτεί “root”.

Join!

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


59  +    =  67