“Νέο παγκόσμιο ρεκόρ για το κλίμα αναφέρει το CNN:
Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα για αυτήν την εποχή. Κάθε χρόνο, ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής συρρικνώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα προς τα τέλη Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού της ηπείρου. Στη συνέχεια, συσσωρεύεται ξανά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Φέτος όμως οι επιστήμονες παρατήρησαν κάτι διαφορετικό.
Ο θαλάσσιος πάγος δεν έχει επιστρέψει στα αναμενόμενα επίπεδα. Στην πραγματικότητα είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα για αυτή την εποχή από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις. Ο πάγος είναι περίπου 1,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από το προηγούμενο χαμηλό ρεκόρ του χειμώνα που σημειώθηκε το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου (NSIDC από το National Snow and Ice Data Center).
Στα μέσα Ιουλίου, ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής ήταν 2,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από τον μέσο όρο του 1981 έως το 2010. Πρόκειται για μια περιοχή σχεδόν τόσο μεγάλη όσο η Αργεντινή.
Το φαινόμενο έχει περιγραφεί από ορισμένους επιστήμονες ως εξαιρετικό – κάτι που είναι τόσο σπάνιο, που οι πιθανότητες είναι ότι συμβαίνει μόνο μία φορά σε εκατομμύρια χρόνια. Αλλά ο Ted Scambos, ένας παγετωνολόγος στο Πανεπιστήμιο του Colorado Boulder, δήλωσε ότι αυτοί οι χαρακτηρισμοί μπορεί να μην είναι και τόσο χρήσιμοι.
“Το παιχνίδι έχει αλλάξει”, είπε στο CNN. “Δεν έχει νόημα να μιλάμε για τις πιθανότητες να αποκτήσουμε το παλιό σύστημα, αφού ξέρουμε ξεκάθαρα ότι το σύστημα έχει αλλάξει…”.
Το άνευ προηγουμένου περιστατικό αυτού του χειμώνα μπορεί να υποδηλώνει μια μακροπρόθεσμη αλλαγή στην απομονωμένη ήπειρο, είπε ο Scambos.
“Είναι πιο πιθανό να μην δούμε το σύστημα της Ανταρκτικής να ανακάμπτει με τον τρόπο που το έκανε πριν, ας πούμε, πριν από 15 χρόνια, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον, και πιθανώς για πάντα”.
“Είναι μια μεγάλη απόκλιση από τον μέσο όρο, αλλά γνωρίζουμε ότι ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα από έτος σε έτος”, δήλωσε στο CNN η Julienne Stroeve, ανώτερη επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου, προσθέτοντας ότι “είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν αυτό θα είναι η νέα κανονικότητα ή όχι”.
Καλημέρα σε όλη την Ομάδα.
Μην σας ανησυχεί το φαινόμενο, είναι κάτι που γίνεται κάθε μερικά χρόνια όπως πριν απο 14 χρόνια έγινε το ίδιο.
Η Διαφορά είναι οτι θα έχουμε πιο πολύ κρύο το χειμώνα που έρχεται.
Μην κάνετε το ίδιο λάθος με τα κανάλια που την τρίχα, την κάνουν τριχιά !!