Το antivirus ClamAV έβγαλε την έκδοση 1.0 μετά από 20 χρόνια

Το δωρεάν antivirus ClamAV μόλις έφτασε στην νέα έκδοση 1.0, περίπου 20 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του.

clamav

Το ClamAV περιγράφει τον εαυτό του ως μία δωρεάν, ανοικτού κώδικα, μηχανή προστασίας από ιούς, για τον εντοπισμό , ιών, κακόβουλου λογισμικού και άλλων κακόβουλων απειλών. Τα επίπεδα ανίχνευσης είναι αρκετά χαμηλά σε σύγκριση με τα προγράμματα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό των , ωστόσο η ανάπτυξη συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες. Το είναι διαθέσιμο σε όλες τις πλατφόρμες, παρόλο που στοχεύει κυρίως στο Linux.

Το ClamAV κυκλοφόρησε πρόσφατα την τελευταία του έκδοση, που μπορεί να θεωρηθεί ιστορικά σημαντική, καθώς φτάνει τελικά στην έκδοση 1.0.0. Είναι η πρώτη μεγάλη κυκλοφορία και ήρθε μόλις έξι μήνες μετά τον εορτασμό των 20ών γενεθλίων του!

Ο Tomasz Kojm, ο αρχικός δημιουργός του ClamAV, κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση (0.10) στις 8 Μαΐου 2002. Το ClamAV 1.0.0 ακολουθεί την προηγούμενη έκδοση 0.105.1, φέρνοντας νέα χαρακτηριστικά, διορθώσεις μεταγλωττισμένων προειδοποιήσεων και πολλές διορθώσεις σφαλμάτων.

Το ClamAV είναι μια μηχανή προστασίας από ιούς, ανοιχτού κώδικα, που χρησιμοποιείται κυρίως σε περιβάλλοντα Linux. Το πρόγραμμα τρέχει σχεδόν παντού, από λειτουργικά συστήματα ανοιχτού κώδικα (FreeBSD) μέχρι διακομιστή macOS. Ξεκινώντας με την έκδοση 0.97.5, το ClamAV μπορεί επίσης να εκτελεστεί σε Windows, παρόλο που δεν είναι το πιο δημοφιλές εργαλείο AV για οποιοδήποτε σύστημα της Microsoft.

Είναι αρκετά διαφορετικό σε σύγκριση με ένα τυπικό πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό για χρήστες Windows. Το εργαλείο εκτελείται από τη γραμμή εντολών και είναι απλώς ένας σαρωτής κατ' απαίτηση, χωρίς παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο.

Ωστόσο, το ClamAV περιλαμβάνει πολλές προηγμένες και πολύπλοκες λειτουργίες προστασίας από ιούς, όπως σάρωση σε πολλούς τύπους συμπιεσμένων αρχείων (Zip, Rar, Dmg, Tar, Gzip, Bzip2 και άλλα), παράλληλες σαρώσεις πολλαπλών νημάτων, ενσωματωμένη υποστήριξη για όλες τις τυπικές μορφές αρχείων αλληλογραφίας, εκτελέσιμα αρχεία Elf (Linux) και δημοφιλείς μορφές εγγράφων, παρακολούθηση συγκεκριμένων φακέλων/καταλόγων για αλλαγές και πολλά άλλα.

Όντας ένα έργο ανοιχτού κώδικα το οποίο διαχειρίζονται εθελοντές, με ελάχιστους προγραμματιστές επί πληρωμή, το ClamAV είναι δύσκολο να συγκριθεί με εμπορικά πακέτα προστασίας από ιούς.

Σε ένα παλιό συγκριτικό τεστ που διεξήχθη από το AV-TEST (2015), το ClamAV σημείωσε κακή βαθμολογία στην ανίχνευση κατ' απαίτηση, αποφεύγοντας τα ψευδώς θετικά, αλλά και τον εντοπισμό του .

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.085 εγγεγραμμένους.
ClamAV,antivirus

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).