Apricity OS 07.2016 Aspen Review

Σήμερα το πρωί κυκλοφόρησε η πρώτη “σταθερή” έκδοση του OS. Είναι η έκδοση Apricity OS 07.2016 Aspen βασισμένη στο Arch και απευθύνεται σε αρχάριους αλλά και σε προχωρημένους χρήστες. Αμέσως το πρωί μετά την δημοσίευση της ανακοίνωσης του νέου Apricity OS, το κατέβασα, το πέρασα σε ένα USB, έφτιαξα ένα partition και του έκανα την εγκατάσταση, περίεργος να δω την πρώτη σταθερή έκδοση του λειτουργικού.

Με λίγα λόγια: Εμφανισιακά δείχνει καλά. Εγκατέστησα την έκδοση Cinnamon, αλλά λειτουργικά χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά. apricity os

Ας ξεκινήσω από τον εγκαταστάτη. Για την εγκατάσταση από υπάρχει το Calamares 2.3.0-3, το οποίο μου φάνηκε πολύ πιο αργό, από το calamares άλλων διανομών (για παράδειγμα ). Παρόλα αυτά το calamares δεν παρουσίασε κάποιο σφάλμα.

Το σύστημα λόγω του ότι βασίζεται στο Arch Linux, είναι αρκετά γρήγορο, και αν θέλετε να δείξετε στους φίλους σας ότι έχετε εγκαταστήσει το Arch μπορείτε να το κάνετε δείχνοντάς τους το boot screen. H διανομή bootάρει σαν Arch Linux καθώς δεν έχουν δώσει ακόμα το όνομα Apricity στο kernel.

Να αναφέρω ότι χρησιμοποιεί ελάχιστους πόρους συστήματος, αν και παρατήρησα πολλές ghost διεργασίες που ειλικρινά δεν ξέρω από που ήρθαν.

Ας πάμε παρακάτω: τα repos της διανομής χρειάζονται επίσης δουλειά. Σε μια αναζήτηση για “numix” μου εμφάνισε μόνο ένα αποτέλεσμα. Φυσικά υπάρχουν εναλλακτικά themes από το AUR του Arch, αλλά η εγκατάσταση χρειάζεται αρκετή δουλίτσα, κάτι που δεν είναι απλό, ειδικά αν είστε αρχάριος χρήστης.

Το Wine και το PlayOnLinux έρχονται προεγκατεστημένα. Ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω. Για ορισμένους ίσως είναι καταπληκτική ιδέα αλλά για μένα που δεν χρησιμοποιώ των Windows και δεν παίζω παιχνίδια, είναι περιττά.

Ας πάμε στα δικαιώματα φακέλων. Μόνο ο root μπορεί να μετακινήσει φακέλους στο home! Φανταστείτε κάποιον αρχάριο χρήστη να μπει στην διαδικασία να κάνει cmod με terminal. Ναι υπάρχει η επιλογή άνοιγμα φακέλου σαν root, αλλά άντε πείραξε το φάκελο . σαν root και μετά δοκίμασε να τρέξεις την εφαρμογή. Τα permissions έχουν αλλάξει και ο firefox δεν θα τρέξει. Οπότε αναγκαστικά cmod από terminal.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να φαίνονται απλά σε κάποιον με γνώσεις στο Linux, αλλά τα αναφέρω γιατί οι προγραμματιστές του Apricity OS, το ανέπτυξαν για να είναι μια απλή και εύχρηστη διανομή που θα μπορεί να την χρησιμοποιήσει ο καθένας.

Εν τω μεταξύ ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, όταν υπάρχει ένα Manjaro, και ίσως η σύγκριση να είναι άδικη λόγω του ότι είναι η πρώτη “σταθερή” έκδοση για το Apricity OS, αλλά είναι αναπόφευκτη.

Θα μείνω με το Manjaro…

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).