Ασφαλή VPN: Μύθος ή πραγματικότητα;

Η επιλογή του καλύτερου VPN είναι μια δύσκολη για να μην αναφέρω μια ακατόρθωτη προσπάθεια. Υπάρχουν εκατοντάδες υπηρεσίες VPN και όλες υπόσχονται ότι διαφυλάσσουν το απόρρητο σας.

Μερικές ίσως είναι καλύτερες από άλλες, όμως κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει την ανωνυμία σας.

Γιατί το λέμε αυτό, αφού υπάρχουν εκατοντάδες reviews που αναφέρουν ότι υπάρχουν αξιόλογες υπηρεσίες.

Μετά τις αποκαλύψεις του Snowden η βιομηχανία των VPN άρχισε να ανθεί και οι χρήστες έχουν πια εκατοντάδες. Όλες οι υπηρεσίες ισχυρίζονται ότι είναι καλύτερες από τις άλλες.

Η επιχείρηση των reviews για τα VPN ευδοκιμεί επίσης. Κάντε μια τυχαία αναζήτηση με τους όρους “καλύτερη υπηρεσία VPN” ή “VPN review” και θα δείτε εκατοντάδες ιστότοπους γεμάτους προτιμώμενες λύσεις.

Αυτή η δημοσίευση δεν είναι άλλο ένα review. Δεν τα “πήραμε” για να υποστηρίξουμε κάποια υπηρεσία VPN, ούτε χρησιμοποιούμε affiliate links.

Btw, την επόμενη φορά που θα συναντήσετε “review” σε ξένο ή Ελληνικό site παρατηρήστε λίγο το link που σας προτείνει να ακολουθήσετε. Μάλλον θα συνοδεύεται με ένα ? και μερικούς χαρακτήρες. Ή μπορεί να χρησιμοποιούν άλλους τρόπους να παραπέμψουν χωρίς να είναι τόσο ορατό.

Για παράδειγμα https://vpn.site?5y5hsv5se5vy, ή https://clever.admin/refer/vpn.site όπου το clever.admin είναι το site που γράφει το review.

Για κάθε click που κάνετε, ειδικά αν αγοράσετε κάποιο πακέτο, κερδίζουν χρήματα. Δεν είναι κακό, αρκεί να το γνωρίζετε… και για να το γνωρίζετε θα πρέπει να το αναφέρουν.

Παρακάτω θα κάνουμε ορισμένες ερωτήσεις, γιατί θεωρούμε ότι το iGuRu.gr δεν το διαβάζουν κατευθυνόμενοι. Το απόρρητο και την ανωνυμία σας πάτε να την εμπιστευτείτε σε ένα ξένο, και περιμένετε να έχετε εγγυήσεις.

Οι ευπάθειες υπάρχουν πάντα πάντα και ακόμη και με τη πιο ασφαλή εταιρεία VPN, δεν μπορείτε και δεν θα πρέπει να είστε σίγουροι.

Παραθέτουμε ορισμένες ερωτήσεις που θεωρούμε σημαντικές. Δεν αναζητούμε απαντήσεις, καθώς όλες σχετίζονται με την ανωνυμία και την ασφάλεια, και οι εταιρείες χρησιμοποιούν πολύ διπλωματικούς τρόπους για τα μέτρα μας.

Ελπίζουμε ότι οι ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε ότι κανένα VPN δεν μπορεί να διασφαλίσει τα δεδομένα σας ότι κι αν υπόσχεται.

1. Αποθηκεύει (ή μοιράζεται με τρίτους) οποιαδήποτε δεδομένα που επιτρέπουν την αντιστοίχιση μιας διεύθυνσης IP μια χρονική στιγμή με κάποιον τρέχοντα ή πρώην χρήστη; Ποιες ακριβώς πληροφορίες κρατάει, ποιες μοιράζεται και για πόσο καιρό;

2. Ποιο είναι το όνομα με το οποίο έχει συσταθεί η εταιρεία, υπάρχουν μητρικές και υπό ποια δικαιοδοσία λειτουργεί

3. Ποια εργαλεία χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση και τον μετριασμό της κατάχρησης της υπηρεσίας, όπως τα όρια σε ταυτόχρονες συνδέσεις;

4. Χρησιμοποιούνται τρίτοι πάροχοι ηλεκτρονικού υ (π.χ. Apps), analytics ή εργαλεία υποστήριξης (π.χ. Live , ) που αποθηκεύουν πληροφορίες που παρέχονται από τους χρήστες;

5. Σε περίπτωση που λάβει η εταιρεία μια ειδοποίηση κατάργησης DMCA πώς αντιμετωπίζεται το ;

6. Ποια μέτρα μπορεί να λάβει μια εταιρεία σε περίπτωση που ένα διατάξει τον προσδιορισμό ενός ενεργού ή πρώην χρήστη της υπηρεσίας; Αν υπάρχει κάποια δικαστική απόφαση που απαιτεί την καταγραφή δεδομένων; Έχει συμβεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν;

7. Ποια συστήματα πληρωμών χρησιμοποιούν; Μπορεί μια εταιρεία να διασφαλίσει ότι τα στοιχεία πληρωμής δεν μπορούν να συνδεθούν με τη χρήση ενός λογαριασμού ή ή μιας IP (follow the money);

8. Ποιος είναι ο πιο ασφαλής αλγόριθμος σύνδεσης και κρυπτογράφησης VPN που χρησιμοποιεί η εταιρεία;

9. Υπάρχουν “kill switches” εάν κάποια σύνδεση βρεθεί με DNS/IPv6; Υποστηρίζει τη λειτουργία Dual Stack IPv4/IPv6;

10. Οι VPN servers που χρησιμοποιεί η εταιρεία φιλοξενούνται σε τρίτους; Σε ποιες χώρες βρίσκονται οι διακομιστές; Ποιος εγγυάται ότι δεν παρακολουθούν και καταγράφουν την κίνηση άμεσα από το rack;

Πιστεύετε ακόμα αυτά που υπόσχονται οι εταιρείες; Αν ναι, θα πρέπει να υπολογίσετε και τον hacker. Ένα VPN μπορεί να σας κρατήσει ανώνυμο, αν κάποιος δεν αναζητήσει ποιος είστε…

Όσο για τα δεδομένα σας:

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι στο δια δεν υπάρχει ασφάλεια, και δεν μπορεί να είναι χώρος αποθήκευσης σημαντικών δεδομένων.

Σ.Σ.: Τα ερωτήματα τα έθεσε το Torrentfreak, αλλά μετά παραπέμπει σε πάροχους VPN με affiliate links.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).