Προσοχή: Εφαρμογές Android χρησιμοποιούν την κάμερα εν αγνοία των χρηστών

Μία τελευταία αποκάλυψη για τη χρήση της κάμερας στο Android, αναφέρει ότι υπάρχουν εφαρμογές που χρησιμοποιούν τη φωτογραφική μηχανή του smartphone, χωρίς οι χρήστες να το γνωρίζουν.

Android app permissions

Αυτό το γεγονός μπορεί να πάρει δυσσάρεστες διαστάσεις αφού μια κακόβουλη θα μπορούσε να τραβά φωτογραφίες ή και βίντεο και να τα στέλνει σε κάποιο απομακρυσμένο σημείο.

Η ασφάλεια των smartphones είναι στο επίκεντρο της προσοχής και η αποκάλυψη ότι οι φωτογραφικές μηχανές λειτουργούν ακόμη και εν αγνοία του χρήστη, δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό.

Ο Szymon Sidor δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο, όπου εξηγεί με μεγάλη λεπτομέρεια πώς τα δικαιώματα χρήσης της κάμερας στο Android, μπορεί να παραποιηθούν και πώς μπορεί να εξαπατηθεί ο χρήστης.

Στην ιδανική περίπτωση, η φωτογραφική μηχανή θα πρέπει να λάβει φωτογραφίες, μόνο όταν το κλείστρο είναι ανοικτό. Επομένως, είναι απίθανο για τον χρήστη να αγνοήσει ότι η εφαρμογή της κάμερας ανοίγει μόνη της και τραβά φωτογραφίες.

Το κλειδί για κάτι τέτοιο, είναι να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε να συσκοτιστεί το κλείστρο της κάμερας με κάποιο τρόπο. Μετά από πολλές προσπάθειες, ο Sidor κατάλαβε ότι το μέγεθος της οθόνης θα μπορούσε να αλλάξει μέχρι 1 pixel.

Σε ένα σύγχρονο τηλέφωνο με Android, 1 pixel σε μια οθόνη 1080p δεν είναι τίποτα, και θα είναι σχεδόν αδύνατο να το εντοπίσει ο χρήστης. Μέσω αυτής της παραποίησης της οθόνης που έκανε, διαπίστωσε ότι η εφαρμογή που έφτιαξε, μπορούσε να τραβήξει φωτογραφίες και να τις στέλνει με email από τη συσκευή, ακόμη και όταν ο χρήστης κοιτάζει την οθόνη, χωρίς να αντιληφθεί ότι αυτό συμβαίνει.

Όσον αφορά στις άδειες χρήσης των εφαρμογών υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βεβαιωθεί κανείς ότι αυτό δεν θα συμβεί στο τηλέφωνο ή το tablet του. Ο χρήστης αυτό που έχει να κάνει, είναι να βεβαιωθεί κατά την εγκατάσταση μιας εφαρμογής από το Play Store, ποια δικαιώματα ζητούνται. Αν η εφαρμογή δεν έχει σχέση με τη φωτογραφική μηχανή, δεν θα πρέπει να ζητά την άδεια να χρησιμοποιεί την κάμερα.

Το Android έχει επίσης ένα αρχείο διεργασιών του συστήματος που επιτρέπει να γνωρίζουν οι χρήστες τι εφαρμογές τρέχουν στο παρασκήνιο και ποιες ζητούν άδεια για να λειτουργήσουν.

Πηγή: e-pcmag.gr

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).