Μια σύντομη ιστορία του Bitcoin

Από το 2008, το Bitcoin έχει επηρεαστεί από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων που το κατέστησαν ένα από τα πιο ασταθή νομίσματα στον. Ωστόσο, παρά την μεταβλητότητα, περισσότερες από 100.000 συναλλαγές Bitcoin λαμβάνουν χώρα κάθε ημέρα και ο όγκος συνεχίζει να αυξάνεται λόγω της «permissionless καινοτομίας» που προβλέπεται από την υποκείμενη τεχνολογία του Bitcoin, το blockchain.Bitcoin 1

Καθώς η blockchain ωριμάζει, το Bitcoin θα μοιάζει όλο και περισσότερο με τις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με λειτουργίες όπως τη λιανική τραπεζική (Circle), ανταλλαγές (Coinbase) και επεξεργαστές πληρωμής (BITNET). Αλλά πώς ξεκίνησαν όλα αυτά, και πού πάει το επόμενο βήμα; Παρακάτω, θα δούμε μια σύντομη επισκόπηση των σημαντικότερων ορόσημων στη σύντομη ιστορία του cryptocurrency για να εξετάσουμε το σημείο όπου θα μπορούσε να είναι επικεφαλής στο μέλλον.

Αύγουστος 2008

Τρία άτομα, ο Neal Kin, ο Vladimir Oksman, και ο Charles Bry υπέβαλλαν μια αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας κρυπτογράφησης. Και τα τρία αυτά άτομα αρνούνται ότι έχουν κάποια σχέση με τον Satoshi Nakamoto, το υποτιθέμενο δημιουργό του Βitcoin. Αυτοί οι τρεις επίσης καταχώρησαν το domain Βitcoin.org τον ίδιο μήνα, από την εταιρεία anonymousspeech.com – που επιτρέπει την ανώνυμη αγορά domains.

Οκτώβριος 2008

Παρά τα παραπάνω, ο Satoshi Nakamoto κυκλοφορεί ένα white paper, αποκαλύπτοντας την ιδέα του για μια καθαρά peer-to-peer έκδοση ηλεκτρονικού χρήματος, πρώτη στον κόσμο. Στο όραμά του, καταφέρνει να λύσει το πρόβλημα των χρημάτων που αντιγράφεται, παρέχοντας ένα ζωτικό θεμέλιο για να αναπτυχθεί το Βitcoin νόμιμα.

Ιανουάριος 2009

Το πρώτο μπλοκ, με το όνομα ‘Genesis’ ξεκινάει επιτρέποντας την αρχική «εξόρυξη» των Βitcoins. Αργότερα τον ίδιο μήνα, η πρώτη συναλλαγή πραγματοποιείται μεταξύ του Satoshi και του Hal Finney, developer και κρυπτογραφικού ακτιβιστή.

Οκτώβριος 2009

Το Bitcoin δέχεται μία ισοδύναμη αξία σε παραδοσιακά νομίσματα. Το New Liberty Standard ορίζει την αξία του Βitcoin σε $ 1 = 1.309 BTC. Η εξίσωση υπολογίστηκε έτσι ώστε να συμπεριλάβει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία του υπολογιστή που δημιούργησε τα πρώτα Βitcoins.

Μάιος 2010

Ένας προγραμματιστής που ζει στη Φλόριντα και ονομάζεται Laslo Hanyecz στέλνει 10.000BTC σε έναν εθελοντή στην Αγγλία, ο οποίος δαπάνησε περίπου $ 25 για να παραγγείλει στον Hanyecz μια πίτσα από το Papa John’s. Σήμερα αυτή η πίτσα αποτιμάται σε £1.961.034 και αποτελεί πια ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία του Βitcoin.

Αύγουστος 2010

Hacked το Bitcoin. Ανακαλύφθηκε μια ευπάθεια στο τρόπο με τον οποίο το σύστημα επαληθεύει την αξία του Βitcoin. Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε στη δημιουργία 184 δισεκατομμυρίων Βitcoins. Η αξία του νομίσματος έπεσε κατακόρυφα.

Οκτώβριος 2010

Το Bitcoin τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας. Μετά το hack τον Αύγουστο – και η εκ των υστέρων διαπίστωση και άλλων τρωτών σημείων στο blockchain τον Σεπτέμβριο – μια διακυβερνητική ομάδα δημοσιεύει μια έκθεση για το ξέπλυμα χρήματος, χρησιμοποιώντας νέες μεθόδους πληρωμής. Όπως ανέφεραν το Βitcoin, θα μπορούσε να βοηθήσει την χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων.

  Η Warner Music έπεσε θύμα hacking

Ιανουάριος 2011

Το Silk Road, μια παράνομη αγορά ναρκωτικών και όχι μόνο, ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό. Χρησιμοποιεί το Βitcoin σαν ένα μη ανιχνεύσιμο τρόπος αγοραπωλησίας ναρκωτικών.

Φεβρουάριος 2011

Το Βitcoin φτάνει την ισοτιμία του δολαρίου των ΗΠΑ για πρώτη φορά. Μέχρι τον Ιούνιο κάθε Βitcoin αξίζει 31 δολάρια κάτι που δίνει στο νόμισμα μια κεφαλαιοποίηση των 206 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ιούνιος 2013

Η πρώτη μεγάλη κλοπή. Ο ιδρυτής του Βitcoin Forum, allinvain αναφέρει ότι εξαφανίστηκαν 25.000 BTC από το ψηφιακό του πορτοφόλι. Το ποσό είχε ισοδύναμο αξίας 375.000 δολαρίων. Τον ίδιο μήνα, μια σημαντική παραβίαση ασφαλείας ρίχνει την αξία του νομίσματος από $ 17.51 ​​στα $ 0,01 ανά Βitcoin.

Μάρτης 2013

Η υπηρεσία οικονομικού εγκλήματος των ΗΠΑ Financial Crimes Enforcement Network (FINCEN) εκδίδει κάποιες πρώτες ρυθμίσεις στον κόσμο με τη μορφή έκθεσης για να καθοδηγήσει τη διαχείριση, την ανταλλαγή του εικονικού νομίσματος. Αυτό σηματοδότησε την έναρξη μιας συνεχιζόμενης συζήτησης σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για τη ρύθμιση του Βitcoin.

Μάρτης 2013

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του Βitcoin φθάσει τα $ 1 δισ.

Αύγουστος 2013

Ομοσπονδιακός δικαστής Mazzant ισχυρίζεται ότι: “Είναι σαφές ότι το Bitcoin μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χρήμα” και ότι “Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών” σε μια υπόθεση εναντίον της Trendon Shavers, τη λεγόμενη ‘Bernie Madoff of bitcoin.’ Το Bloomberg αρχίζει να δοκιμάζει τα Bitcoin με το τερματικό του. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εναλλακτικές tickers, η έγκριση από το Bloomberg δίνει στο Bitcoin μεγαλύτερη θεσμική νομιμότητα.

Νοέμβριος 2013

Το Bitcoin ανεβαίνει στα $ 700.

Δεκέμβριος 2013

Κεντρική τράπεζα της Κίνας απαγορεύει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να πραγματοποιούν συναλλαγές με Bitcoin. Σήμερα, η Κίνα παραμένει η μεγαλύτερη εμπορική αγορά με Bitcoin, με το 80% των παγκόσμιων συναλλαγών Bitcoin να προέρχεται από την Κίνα.

Ιανουάριος 2014

Η Elliptic λανσάρει τη πρώτη ασφαλισμένη υπηρεσία αποθήκευσης Bitcoin στον κόσμο για θεσμικούς πελάτες. Όλες οι καταθέσεις είναι πλήρως ασφαλισμένες.
Η Overstock.com γίνεται η πρώτη μεγάλη εταιρεία πωλήσεων λιανικής online που αγκαλιάζει το Bitcoin και αποδέχεται πληρωμές στις ΗΠΑ.

Φεβρουάριος, 2014

Η HMRC ταξινομεί το Bitcoin ως περιουσιακό στοιχείο ή ιδιωτικό κεφάλαιο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρεώνεται ΦΠΑ για την εξόρυξη ή την ανταλλαγή του Bitcoin.

Ιούνιος 2014

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοπραττεί περισσότερα από 29.000 bitcoins που κατασχέθηκαν από το Silk Road, την παράνομη ηλεκτρονική αγορά. Το κλείσιμο και η δημοπρασία των ψηφιακών νομισμάτων του Silk Road βοήθησε το Bitcoin να αποκτήσει νομιμότητα καθώς αποδείχθηκε ότι το Bitcoin δεν είναι ο εύκολος τρόπος να αποφύγουν οι online εγκληματίες το κράτος δικαίου.

  Podec το πρώτο Trojan που παρακάμπτει την επαλήθευση εικόνας CAPTCHA

Από αυτό το σημείο και μετά το Bitcoin δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί σαν νόμισμα που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες. Η χρήση του blockchain Bitcoin σημαίνει ότι μπορεί συχνά να προσδιοριστεί και η ταυτότητα των χρηστών.

Ιούλιος 2014

Το ‘Bit Licence’ αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα, καθώς το New York State Department of Financial Services κυκλοφορεί το πρώτο σχέδιο των προτεινόμενων κανόνων του οργανισμού για τη ρύθμιση των εικονικών νομισμάτων. Η European Banking Authority δημοσιεύει επίσης τη γνώμη της για τα “εικονικά νομίσματα” και συνιστά στους νομοθέτες της ΕΕ να νομοθετήσουν την δήλωση των εικονικών ανταλλαγών νομισμάτων σαν υποχρεωτική για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και τις απαιτήσεις χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η έκθεση της EBA είναι σημαντική, δεδομένου ότι δρα σαν καταλύτης για να ξεκινήσει το Bitcoin να θεωρείται καθεστώς στη χρηματοπιστωτική τάση, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι τα εικονικά νομίσματα απαιτούν μια ρυθμιστική προσέγγιση και ένα διεθνή συντονισμό για την επίτευξη ενός επιτυχούς ρυθμιστικού καθεστώς.

Αύγουστος του 2014

Ο υπουργός Οικονομικών, George Osborne αγοράζει £20 σε Βitcoin.

Οκτώβριος 2014

Η TeraExchange ανακοινώνει ότι η πρώτη συναλλαγή παράγωγου Βitcoin πραγματοποιήθηκε σε οργανωμένη ανταλλαγή, προσθέτοντας ένα νέο μέσο αντιστάθμισης της αξιοπιστίας και της θεσμικής εμπιστοσύνης για το Βitcoin σε ολόκληρη την κοινότητα Βitcoin.

Δεκέμβρης 2014

Η Microsoft αρχίζει να δέχεται πληρωμές σε Βitcoin.

Ιανουάριος 2015

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι ο μειοδότης επενδυτής στην επένδυση των 75 εκατομμυρίων δολαρίων του Coinbase. Το NYSE έχει σαν στόχο να αξιοποιήσει τη νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, φέρνοντας τη διαφάνεια, την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη στο Βitcoin.

Μελλοντικές προβλέψεις

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που θα μπορούσε να αναπτυχθεί το Βitcoin. Όλοι δείχνουν μια νόμιμη, και ευρεία υιοθέτηση από μεγάλα ιδρύματα και επιχειρήσεις αλλά με αυστηρότερο κανονισμό. Πρόσφατα, το BitLicense της Νέας Υόρκης έγινε το πρώτο ειδικό ρυθμιστικό καθεστώς του ψηφιακού νομίσματος στον κόσμο. Έχει περάσει από ένα δύο κύκλους διαβουλεύσεων και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε μια-δυο εβδομάδες.

Η αρχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας έχουν κυκλοφορήσει δύο λεπτομερείς εκθέσεις σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα, και προτείνουν την ρύθμιση του κλάδου από την ΕΕ σε περαιτέρω διακυμάνσεις των τιμών ελέγχου. Οι Winklevoss brothers, είναι στα πρόθυρα της έναρξης ενός δικού τους exchange για Βitcoins.

Το ταξίδι του Βitcoin στη χρηματοπιστωτική επικρατούσα τάση έχει ήδη αρχίσει, με την έκθεση του HM Treasury. Η έκθεση αναφέρει τρόπους για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, τη προστασία των καταναλωτών και την τεχνική τυποποίηση για τις νόμιμες ψηφιακές επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενθαρρύνει δε τις παραδοσιακές οικονομικές υπηρεσίες να ασχοληθούν περισσότερο με τις ψηφιακές επιχειρήσεις και να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της τεχνολογίας blockchain εντός των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Άρθρο του Nathan Jessop, αναλυτή στην Elliptic, μια πλήρη υπηρεσία Βitcoin για επενδυτικά κεφάλαια και εμπορικούς οίκους.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο TNW.

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


39  +    =  40